Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και εσύ δεν έχεις εξοπλιστεί ακόμη κατάλληλα για να αναδείξεις τα “ψησιματικά” σου skills; Κανένα πρόβλημα, βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος! Στη LEROY MERLIN έχουμε ετοιμάσει έναν πλήρη οδηγό επιβίωσης για να κάνεις το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης στο σπίτι, με ένα μενού που θα μείνει αξέχαστο στους καλεσμένους σου!
Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και εσύ δεν έχεις εξοπλιστεί ακόμη κατάλληλα για να αναδείξεις τα “ψησιματικά” σου skills; Κανένα πρόβλημα, βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος! Στη LEROY MERLIN έχουμε ετοιμάσει έναν πλήρη οδηγό επιβίωσης για να κάνεις το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης στο σπίτι, με ένα μενού που θα μείνει αξέχαστο στους καλεσμένους σου!
Βήμα #1:
Διάλεξε την κατάλληλη ψησταριά για την Τσικνοπέμπτη
Η επιλογή της σωστής ψησταριάς ανάλογα με τον τύπο του ψήστη που είσαι είναι το Α και το Ω για να κάνεις το πιο επιτυχημένο ψήσιμο, όχι μόνο για την Τσικνοπέμπτη αλλά και για κάθε άλλο BBQ της χρονιάς!
Είσαι ψαγμένος ψήστης;
Τότε η ψησταριά υγραερίου είναι για σένα!
Μια ψησταριά υγραερίου είναι πάντα η καλύτερη επιλογή γιατί συνδυάζει πλεονεκτήματα όπως σύντομος χρόνος προθέρμανσης (μόλις 10 λεπτά!), χαμηλές εκπομπές τσίκνας και ακρίβεια ψησίματος! Αν λοιπόν έχεις αρκετό χώρο στον κήπο ή τη βεράντα σου, διάλεξε μια ψησταριά υγραερίου και η Τσικνοπέμπτη σου θα είναι “φωτιά”!
Είσαι pro ψήστης;
Τότε στην Τσικνοπέμπτη σου χωράει μόνο μια ψησταριά κάρβουνου!
Αν είσαι έμπειρος στο ψήσιμο και το barbeque είναι το αγαπημένο σου χόμπυ, τότε η ιδανική επιλογή για σένα είναι μια ψησταριά κάρβουνου που θα χαρίσει γευστικότατο, ζουμερό και μυρωδάτο αποτέλεσμα για τις ψησιματικές σου δημιουργίες! Είναι πολύ οικονομική τόσο στο να την αποκτήσεις όσο και στο να τη λειτουργήσεις και αν έχεις χρόνο για να διαθέσεις στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης τότε σίγουρα θα σου προσφέρει ένα μενού που κλέψει τις εντυπώσεις!
Αυτή η Τσικνοπέμπτη θα είναι και η πρώτη σου ως ψήστης;
Η ηλεκτρική ψησταριά φτιάχτηκε για σένα!
Μια ηλεκτρική ψησταριά διακρίνεται για την ευκολία που παρέχει τόσο στους αρχάριους όσο και στους έμπειρους ψήστες μιας και είναι μικρή και μετακινείται εύκολα, χρειάζεται απλά ρεύμα για να λειτουργήσει και διαθέτει την επιλογή να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία της όπως ακριβώς τη θες, για να δημιουργήσεις τα πιάτα της Τσικνοπέμπτης χωρίς ρίσκο να σου καούν!
Είσαι παραδοσιακός τύπος;
Τότε την Τσικνοπέμπτη πρέπει να τη συνοδεύει μόνο η χτιστή ψησταριά!
Αν διαθέτεις κήπο και θέλεις το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης σου να είναι μεγάλο και παραδοσιακό, τότε η χτιστή ψησταριά είναι η νούμερο ένα λύση για σένα! Φτιάξε τα πιο delicious πιάτα και μάζεψε την οικογένεια και τα αγαπημένα σου πρόσωπα σε ένα από τα μεγαλύτερα τραπέζια της χρονιάς για να τα απολαύσετε.
Εξοπλίσου κατάλληλα
Βήμα #2:
Εξοπλίσου με τα απαραίτητα αναλώσιμα ψησίματος
Εφόσον έχεις επιλέξει με ποια ψησταριά θα πορευθείς για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, σειρά έχει να σιγουρευτείς ότι έχεις όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ και αναλώσιμα ψησίματος! Κάρβουνο, σχάρες, ταψάκια, προσανάμματα και καθαριστικά είναι must για να οργανώσεις το τέλειο ψήσιμο!
Βήμα #3:
Προμηθεύσου εγκαίρως με τα κρέατα που θες να σερβίρεις την Τσικνοπέμπτη
Είναι πολύ σημαντικό να προμηθευτείς από νωρίς, πιθανότατα και από την προηγούμενη μέρα, τα κρέατα και τα συνοδευτικά που επιθυμείς να συμμετέχουν στο μενού της Τσικνοπέμπτης.
Έτσι θα γνωρίζεις εγκαίρως το τι πιάτα θα περιέχει το τραπέζι σου ώστε να κάνεις και την κατάλληλη προετοιμασία. Το κλειδί για τις πιο απολαυστικές δημιουργίες άλλωστε είναι τα πιο γευστικά συστατικά!
Βήμα #4:
Ακολούθησε τις παρακάτω τεχνικές ψησίματος και απογείωσε το μενού της Τσικνοπέμπτης!
Tip #1
Ξεκίνα με μια καθαρή ψησταριά
Tip #2
Κάνε καλό μαρινάρισμα στο κρέας
Tip #3
Χρησιμοποίησε θερμόμετρο ψησίματος
Tip #4
Διατήρησε τη θερμοκρασία σταθερή
Tip #5
Κράτα τη σχάρα σου “τακτοποιημένη”
Tip #6
Χρησιμοποίησε τον ίδιο τύπο κρέατος για κάθε “φουρνιά”
Tip #7
Πειραματίσου με διαφορετικά προσανάμματα
Βήμα #5:
Απόλαυσε το BBQ της Τσικνοπέμπτης!
Τα μπάρμπεκιου, τόσο την Τσικνοπέμπτη όσο και όλο τον υπόλοιπο χρόνο είναι μια ιδανική αφορμή για να μαζευτείς με τους φίλους και την οικογένειά σου, όχι απλά για να φάτε αλλά και για να περάσετε καλά! Απόλαυσε λοιπόν τη διαδικασία του ψησίματος και μην αγχωθείς τόσο για το αποτέλεσμα γιατί και φέτος η Τσικνοπέμπτη είναι για να την περάσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
Συχνές ερωτήσεις για την Τσικνοπέμπτη
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024;
Η Τσικνοπέμπτη το 2024 πέφτει στις 7 Μαρτίου. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ημέρες του καρναβαλιού, γνωστή για τα ψητά κρέατα και τα γλέντια. Σύμφωνα με την παράδοση, ψήνουμε κρέατα στην ψησταριά, γεμίζοντας τον αέρα με μυρωδιές, ενώ οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να διασκεδάσουν. Η Τσικνοπέμπτη σηματοδοτεί την έναρξη της Κυριακής της Αποκριάς, μιας περιόδου γιορτών και ξεφαντώματος πριν από την Σαρακοστή. Εάν θέλεις να γιορτάσεις την Τσικνοπέμπτη, μπορείς να ψήσεις κρέατα στο σπίτι ή να επισκεφτείς μια ταβέρνα. Μπορείς επίσης να συμμετάσχεις σε καρναβαλικές εκδηλώσεις και να ντυθείς με αποκριάτικες στολές.
Επίσης, ο μήνας αυτός δεν είναι τυχαία από τους αγαπημένους μας, αφού συνδυάζεται με μερικές ακόμα αγαπημένες γιορτές:
-
Το Τριώδιο που ξεκινά Κυριακή 25 Φεβρουαρίου.
-
Τα Καρναβάλια που πέφτουν την Κυριακή της Αποκριάς 17 Μαρτίου.
-
Την Καθαρά Δευτέρα που φέτος γιορτάζουμε στις 18 Μαρτίου 2024.
Πώς καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη;
Η Τσικνοπέμπτη όπως φανερώνει εύκολα και το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις “Πέμπτη” και την “Τσίκνα”. Η τσίκνα είναι η μυρωδιά που έχει το ψημένο κρέας, το οποίο έχει την πιο τιμητική του θέση στο ημερολόγιό μας τη συγκεκριμένη εορταστική ημέρα. Η Τσικνοπέμπτη είναι η αφετηρία της αποκριάτικη περιόδου και μία ημέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής που ακολουθεί. Γιορτάζεται πάντα Πέμπτη κατά την δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου και πρόκειται για ένα έθιμο που έχει “ρίζες” στα βάθη των αιώνων από την αρχαία Ελληνική εποχή και την Ρωμαϊκή εποχή, όπου τιμούσαν με “φαγοπότι” και γλέντι την καλή ευφορία της γης που ακολουθούσε την Άνοιξη.
Ποιο είναι το πιο γνωστό έθιμο Τσικνοπέμπτης;
Κάθε περιοχή ανά την Ελλάδα έχει διαφορετικά ήθη και έθιμα Τσικνοπέμπτης και σε μερικές περιπτώσεις βλέπουμε και παραλλαγές στο μενού Τσικνοπέμπτης και το καθιερωμένο ψήσιμο των κρεάτων! Μερικές από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα θα συναντήσουμε:
-
Στην Κέρκυρα με τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσα» στην παλιά πόλη
-
Στην Ξάνθη με εκδηλώσεις στην «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων»
-
Στις Σέρρες με τα μαγκάλια και τις μεγάλες φωτιές σε αλάνες
-
Στην Πάτρα με το έθιμο της «Γιαννούλας της Κουλουρούς»
-
Στην Θήβα με τον «βλάχικο γάμο» με το προξενιό δύο νέων
-
Στην Ίο με τους μασκαράδες που επισκέπτονται σπίτια
-
Στην Σκόπελο με το ραντεβού στο Πεύκο
Γιατί ψήνουμε την Τσικνοπέμπτη;
Η Τσικνοπέμπτη επιλέχθηκε τη συγκεκριμένη ημέρα ως ημέρα προετοιμασίας για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η Πέμπτη «κέρδισε» τη θέση για την ημέρα της τσίκνας!
Τι τύπους επιλογών έχω σε ψησταριές για την Τσικνοπέμπτη;
Η Τσικνοπέμπτη είναι μόλις μια ανάσα μακριά και εκτός από κρέατα, συνταγές για Τσικνοπέμπτη και έναν καλό ψήστη, κάθε παρέα χρειάζεται και μια καλή ψησταριά! Ώρα, να καλωσορίσεις την Άνοιξη με γλέντι και καλοψημένο φαγητό που θα σου μείνει αξέχαστο! Γι’ αυτό σου προτείνουμε να δεις τις παρακάτω επιλογές:
-
Τσικνοπέμπτη με ψησταριά υγραερίου, για να ψήσεις εύκολα και να τσιμπάς ταυτόχρονα για να μη στερηθείς τίποτα! Επίσης, αν είσαι από τους ψήστες που αργούν λίγο «να πάρουν μπρος» και αργείς να ξεκινήσεις το ψήσιμο, θέλεις μία ψησταριά που να ξεκινάει γρήγορα και η ψησταριά υγραερίου φημίζεται για την ταχύτητά της στην εκκίνηση! Επίσης, γλιτώνεις τις έντονες μυρωδιές και ειδικά αν ψήνεις σε βεράντα ή μπαλκόνι, δεν θα ενοχλήσεις τη γειτονιά!
-
Τσικνοπέμπτη με ψησταριά κάρβουνου, για να έχεις τον απόλυτο έλεγχο και το απόλυτο αποτέλεσμα «τσικνίσματος»! Αν μαζευτείς με τους φίλους και την οικογένεια στο εξοχικό ή στην αυλή, είναι ιδανική για να δώσει την πιο παραδοσιακή γεύση και άρωμα σε όλα τα καλούδια που θα ετοιμάσεις! Επιπλέον, μπορείς εσύ να ρυθμίζεις με ακρίβεια το ψήσιμο των κρεατικών σου, τοποθετώντας τα κάρβουνα στα σημεία που θέλεις.
Τσικνοπέμπτη με ψησταριά ηλεκτρική, ιδανική επιλογή αν σκοπεύεις να μαζευτείς με λίγους καλούς φίλους ή την οικογένεια σε κάποιο μπαλκόνι ή σπίτι. Το ψήσιμο είναι ποιοτικό και ιδιαίτερα εύκολο, αφού έχεις το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα χωρίς να έχεις ανησυχίες με το άναμμα της φωτιάς. Μπορεί να ξεφεύγει απ’ το πλαίσιο της «παραδοσιακής» επιλογής, αλλά είναι ιδανική για να κερδίσεις χρόνο στην προετοιμασία και με αρκετά λιγότερο κόπο στην εκτέλεση!
Πώς θα προετοιμαστώ για το ψήσιμο της Τσικνοπέμπτης;
Το σίγουρο είναι πως η προετοιμασία ξεκινάει απ’ τη διατροφή, γι’ αυτό η πρώτη συμβουλή είναι σίγουρα να «κρατήσεις λίγο χώρο» για την πιο απαιτητική ημέρα γλεντιού! Φυσικά, για να ετοιμαστούν τα κρέατα και να έχεις μπροστά σου το καλύτερο τραπέζι Τσικνοπέμπτης, θα χρειαστείς εκτός μια καλή ψησταριά και τα κατάλληλα αξεσουάρ ψησταριάς και αναλώσιμα ψησίματος που θα σε βοηθήσουν στην προετοιμασία της φωτιάς και όλες τις προκλήσεις της ημέρας για να μπεις στο ψητό της απόλαυσης ακόμα πιο εύκολα!
Οι χτιστές ψησταριές είναι ιδανική επιλογή για την Τσικνοπέμπτη;
Όσοι έχουν μεγάλο κήπο ή αυλή, έχουν την τιμητική τους και ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας την Τσικνοπέμπτη! Ειδικά, αν έχουν προνοήσει και έχουν εφοδιαστεί με μία χτιστή ψησταριά γιατί είναι σίγουρα μερακλήδες και αγαπούν τα μπάρμπεκιου και την μυρωδιά του ψητού στην αυλή τους. Είναι η αλήθεια πως πρόκειται για μία πολύ χρήσιμη αγορά που επιβεβαιώνεται σε τέτοιες εορταστικές ημέρες, αφού απογειώνει και τη γεύση με καλοψημένες και τραγανές λιχουδιές, αλλά και όλη την αίσθηση της παράδοσης με τον πιο αυθεντικό τρόπο!
Ποια είναι η καλύτερη μέρα για ψώνια για κρέατα για την Τσικνοπέμπτη;
Η καλύτερη μέρα για ψώνια για κρέατα για την Τσικνοπέμπτη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:
-
Η διαθεσιμότητα των κρεάτων: Σε δημοφιλείς χασάπηδες, η ζήτηση για κρέατα αυξάνεται ραγδαία τις ημέρες πριν από την Τσικνοπέμπτη.
-
Η ποιότητα των κρεάτων: Ίσως θέλεις να επισκεφτείς έναν αξιόπιστο χασάπη για να εξασφαλίσεις φρέσκα και ποιοτικά κρέατα.
-
Ο χρόνος σου: Αν δεν έχεις χρόνο την τελευταία στιγμή, ίσως προτιμήσεις να ψωνίσεις νωρίτερα.
Ενδεικτικά:
-
Σάββατο πριν από την Τσικνοπέμπτη: Καλή επιλογή αν θέλεις να αποφύγεις την ουρά και να βρεις μεγάλη ποικιλία.
-
Δευτέρα ή Τρίτη πριν από την Τσικνοπέμπτη: Ίσως βρεις καλύτερες τιμές, καθώς η ζήτηση δεν είναι τόσο υψηλή.
-
Τετάρτη πριν από την Τσικνοπέμπτη: Ίσως η τελευταία σου ευκαιρία για ψώνια, αλλά η ποικιλία ίσως είναι περιορισμένη.
Συμβουλές:
-
Κάνε μια λίστα με τα κρέατα που θέλεις να αγοράσεις.
-
Ρώτησε τον χασάπη για τις καλύτερες επιλογές και για τον τρόπο ψησίματος.
-
Φρόντισε να διατηρήσεις τα κρέατα σωστά στο ψυγείο μέχρι την ώρα του ψησίματος.
Ποια είδη κρεάτων είναι ιδανικά για ψήσιμο στην Τσικνοπέμπτη;
Για την Τσικνοπέμπτη, υπάρχουν διάφορα είδη κρεάτων που είναι ιδανικά για ψήσιμο:
Χοιρινό:
-
Λαιμός: Ζουμερό και γευστικό, ιδανικό για σουβλάκι.
-
Πανσέτα ή μπριζόλα: Πλούσια σε λίπος, προσφέρει ωραία γεύση και υφή.
Κοτόπουλο:
-
Μπουτάκια: Ζουμερά και εύκολα στο ψήσιμο.
-
Φτερούγες: Κλασική επιλογή, ιδανικές για γαρνιτούρα.
Αλλαντικά και λουκάνικα: Ποικιλία γεύσεων και υφών, ταιριάζουν σε όλα τα γούστα.
Βοδινό:
-
Κοντοσούβλι: Ζουμερό και γευστικό, ιδανικό για ψησταριά.
-
Μπριζόλα: Κλασική επιλογή για τους λάτρεις του κρέατος.
Συκώτι: Ιδιαίτερη γεύση, ταιριάζει σε λάτρεις του συκωτιού.
Extra tips:
-
Επίλεξε κρέατα με λίπος, καθώς δίνουν νοστιμιά και υφή στο ψήσιμο.
-
Ζήτησε από τον χασάπη να σου κόψει τα κρέατα στην κατάλληλη μορφή για ψήσιμο.
-
Μαρινάρε τα κρέατα για έξτρα γεύση.
Πόση ποσότητα κρέατος υπολογίζουμε ανά άτομο για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης;
Η ποσότητα κρέατος που υπολογίζουμε ανά άτομο για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:
-
Η όρεξη των καλεσμένων: Ορισμένοι τρώνε περισσότερο από άλλους.
-
Η ποικιλία των κρεάτων: Αν έχεις πολλά είδη κρεάτων, μπορείς να υπολογίσεις μικρότερη ποσότητα για κάθε είδος.
-
Η ύπαρξη άλλων πιάτων: Αν έχεις και άλλα πιάτα στο τραπέζι, όπως ορεκτικά ή σαλάτες, μπορείς να υπολογίσεις μικρότερη ποσότητα κρέατος.
Ως γενικός κανόνας:
-
Χοιρινό: 300-400 γραμμάρια
-
Κοτόπουλο: 200-300 γραμμάρια
-
Αλλαντικά: 100-150 γραμμάρια
-
Βοδινό: 200-300 γραμμάρια
-
Συκώτι: 100-150 γραμμάρια
Συμβουλές:
-
Είναι καλύτερο να υπολογίσεις λίγο περισσότερο κρέας από όσο νομίζεις ότι θα χρειαστείς, για να μην μείνει κανείς νηστικός.
-
Ρώτησε τους καλεσμένους σου αν έχουν τυχόν διατροφικές προτιμήσεις ή αλλεργίες.
-
Φρόντισε να έχεις εναλλακτικές επιλογές για vegetarians ή vegans.
Πώς θα ψήσω τέλεια κρέατα την Τσικνοπέμπτη;
Το φαγητό της Τσικνοπέμπτης είναι μια ιεροτελεστία και θέλει μεράκι και καλή διάθεση. Τώρα που η μέρα πλησιάζει και οι απανταχού ψήστες σηκώνουν ήδη τις λαβίδες τους, υπάρχουν κάποια tips για να ακολουθήσεις αν είσαι ερασιτέχνης ψήστης και δεν έχεις κάνει πολλά χιλιόμετρα στο ψήσιμο!
-
Φυσικά, τα κρέατα χρειάζονται μαρινάδα! Βάλε σε ένα μπολάκι τα υλικά και τα μυρωδικά που θέλεις και άφησέ τα να «καθίσουν» για λίγο ή από το προηγούμενο βράδυ
-
Άλειψε ελαφρώς τη σχάρα με λίγο λάδι πριν το ψήσιμο!
-
Ξεκίνησε με δυνατή φωτιά, για να δώσεις μία νόστιμη και καπνιστή κρούστα στα κρέατα
-
Γύρισε τα μόλις ροδίσουν (5-7 λεπτά, ανάλογα το κρέας) και από τις δύο πλευρές και μετά χαμήλωσε τη φωτιά και συνέχισε την ίδια διαδικασία ώστε να ψηθούν ζουμερά, ολοκληρωμένα και ομοιόμορφα, χωρίς να καούν
-
Πέρνα τα με λαδορίγανη κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να διατηρήσουν ζωντανή τη γεύση τους και να διατηρήσουν τα υγρά τους
-
Μη τρυπάς το κρέας για να ελέγξεις το ψήσιμό του, γιατί θα σκληρύνει και δεν θα έχεις το γευστικό αποτέλεσμα που επιθυμείς!
Ποιες μαρινάδες ταιριάζουν για τα διάφορα είδη κρεάτων;
Η επιλογή της μαρινάδας εξαρτάται από το είδος του κρέατος και από τις γευστικές σου προτιμήσεις.
Χοιρινό:
-
Κλασική μαρινάδα: Λάδι, λεμόνι, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι.
-
Πικάντικη μαρινάδα: Λάδι, μουστάρδα, μέλι, πιπερόριζα, σκόρδο, τσίλι, αλάτι, πιπέρι.
-
Γλυκιά μαρινάδα: Λάδι, μέλι, πορτοκάλι, κανέλα, γαρύφαλλο, αλάτι, πιπέρι.
Κοτόπουλο:
-
Γιαούρτι μαρινάδα: Γιαούρτι, σκόρδο, λεμόνι, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι.
-
Μέλι-μουστάρδα μαρινάδα: Μέλι, μουστάρδα, ελαιόλαδο, σόγια σος, σκόρδο, τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι.
-
Μπαχαρικά μαρινάδα: Κάρυ, πάπρικα, κύμινο, κόλιανδρο, ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι.
Βοδινό:
-
Κρασί μαρινάδα: Κόκκινο κρασί, κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, θυμάρι, δενδρολίβανο, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι.
-
Μπλε τυρί μαρινάδα: Μπλε τυρί, κρέμα γάλακτος, ελαιόλαδο, σκόρδο, θυμάρι, δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι.
-
Μπαχαρικά μαρινάδα: Κάρυ, πάπρικα, κύμινο, κόλιανδρο, ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι.
Συμβουλές:
-
Βάλε στη μαρινάδα το κρέας για τουλάχιστον 2 ώρες, ή ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ.
-
Βεβαιώσου ότι όλες οι επιφάνειες του κρέατος είναι καλυμμένες με τη μαρινάδα.
-
Αφαίρεσε το κρέας από τη μαρινάδα πριν το ψήσεις.
-
Μην ψήνεις τη μαρινάδα, καθώς μπορεί να καεί και να πικρίσει.
Χρειάζεται να ανάψω κάρβουνα ή μπορώ να ψήσω στο φούρνο;
Η επιλογή του τρόπου ψησίματος εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου και από τα διαθέσιμα μέσα.
Κάρβουνα:
-
Πλεονεκτήματα: Δίνει μοναδική καπνιστή γεύση στο κρέας.
-
Μειονεκτήματα: Χρειάζεται χρόνος για άναμμα και καθαρισμό.
-
Προσοχή: Βεβαιώσου ότι τα κάρβουνα έχουν καεί καλά πριν ψήσεις το κρέας.
Φούρνος:
-
Πλεονεκτήματα: Εύκολος και γρήγορος τρόπος ψησίματος.
-
Μειονεκτήματα: Δεν δίνει την ίδια καπνιστή γεύση με τα κάρβουνα.
-
Συμβουλές: Χρησιμοποίησε τη σχάρα του φούρνου για να ψηθεί το κρέας ομοιόμορφα.
Εναλλακτικές:
-
Γκριλ: Ιδανικό για μικρά κομμάτια κρέατος.
Συμβουλές:
-
Χρησιμοποίησε θερμόμετρο ψησίματος για να βεβαιωθείς ότι το κρέας έχει ψηθεί σωστά.
-
Αφήσε το κρέας να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το κόψεις.
Πώς μπορώ να φτιάξω σπιτικές σάλτσες για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης;
Μπορείς να φτιάξεις εύκολα σπιτικές σάλτσες για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης με απλά υλικά:
Τζατζίκι:
-
Γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο, άνηθο, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι.
-
Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και άφησε τα στο ψυγείο για να δροσίσει.
Σάλτσα ντομάτας:
-
Ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικός, ρίγανη, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
-
Σοτάρε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τις ντομάτες, τον βασιλικό και τη ρίγανη. Σιγόβρασε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σάλτσα μουστάρδας:
-
Μουστάρδα, μέλι, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι.
-
Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Σάλτσα τσίλι:
-
Πιπεριές τσίλι, ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, κύμινο, κόλιανδρο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
-
Σοτάρε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τις πιπεριές τσίλι, τις ντομάτες, το κύμινο και τον κόλιανδρο. Σιγόβρασε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Συμβουλές:
-
Μπορείς να προσθέσεις μπαχαρικά και μυρωδικά της αρεσκείας σου στις σάλτσες.
-
Ρύθμισε την ποσότητα του τσίλι ανάλογα με το πόσο καυτερή θέλεις τη σάλτσα.
-
Φτιάξε τις σάλτσες από την προηγούμενη μέρα για να βγουν τα αρώματα.
Ποια ποτά ταιριάζουν με την Τσικνοπέμπτη;
Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα γιορτής και χαράς, οπότε ταιριάζουν διάφορα είδη ποτών:
-
Κρασί: Το κόκκινο κρασί, όπως Cabernet Sauvignon ή Merlot, ταιριάζει με τα κόκκινα κρέατα. Το λευκό κρασί, όπως Chardonnay ή Sauvignon Blanc, ταιριάζει με τα λευκά κρέατα.
-
Μπύρα: Η μπύρα είναι μια δημοφιλής επιλογή για την Τσικνοπέμπτη. Δοκίμασε μια lager ή μια ale.
-
Ούζο: Το ούζο είναι ένα ελληνικό ποτό που μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε κάθε τραπέζι.
-
Τσίπουρο: Το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό ποτό που ταιριάζει με τα μεζεδάκια.
-
Αναψυκτικά: Τα αναψυκτικά είναι μια καλή επιλογή για όσους δεν πίνουν αλκοόλ.
Θα βρω στη LEROY MERLIN όλα όσα χρειάζομαι για την Τσικνοπέμπτη;
Φυσικά, στη LEROY MERLIN μπορείς να βρεις είτε στο eshop μας, είτε με μία επίσκεψη στο πιο κοντινό κατάστημα, όλα όσα χρειάζεσαι για την Τσικνοπέμπτη 2023, ώστε να σου μείνει αξέχαστη! Από ψησταριές, σχάρες ψησίματος, κάρβουνα, προσανάμματα, καθαριστικά, σετ εργαλείων ψησίματος, ταψάκια και όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό που πρέπει να έχει ένας ψήστης πριν αναλάβει το δύσκολο καθήκον!