Το Πάσχα είναι μόλις λίγες μέρες μακριά γι’ αυτό και έχει φτάσει η στιγμή που πρέπει να αρχίσεις να ετοιμάζεσαι για το Κυριακάτικο, Πασχαλινό τραπέζι! Εκτός από την επιλογή της τοποθεσίας και των καλεσμένων σου, πολύ σημαντικός είναι και ο σωστός barbeque εξοπλισμός, για να γιορτάσετε με τους αγαπημένους σου τα έθιμά μας. Στη LEROY MERLIN θα μάθεις αλλά και θα μπορέσεις να εξοπλιστείς με όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να κάνεις το φετινό Πασχαλινό τραπέζι αξέχαστο!

Το Πάσχα είναι μόλις λίγες μέρες μακριά γι’ αυτό και έχει φτάσει η στιγμή που πρέπει να αρχίσεις να ετοιμάζεσαι για το Κυριακάτικο, Πασχαλινό τραπέζι! Εκτός από την επιλογή της τοποθεσίας και των καλεσμένων σου, πολύ σημαντικός είναι και ο σωστός barbeque εξοπλισμός, για να γιορτάσετε με τους αγαπημένους σου τα έθιμά μας. Στη LEROY MERLIN θα μάθεις αλλά και θα μπορέσεις να εξοπλιστείς με όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να κάνεις το φετινό Πασχαλινό τραπέζι αξέχαστο!

Πάσχα χωρίς ψησταριά δεν γίνεται: πώς να διαλέξεις την κατάλληλη

Το main event του Πασχαλινού τραπεζιού δεν είναι άλλο από το σούβλισμα του αρνιού. Για να ετοιμάσεις λοιπόν το τέλειο αρνί και το τέλειο κοντοσούβλι πρέπει να διαλέξεις τον τρόπο ψησίματος που θα ακολουθήσεις ανάλογα με τον τύπο ψησταριάς που προτιμάς να χρησιμοποιείς!

Ψησταριές με σούβλα είναι η πρώτη επιλογή και το φετινό Πάσχα!

Γιατί να επιλέξεις ψησταριά με σούβλα; Μα επειδή σου προσφέρει παραδοσιακή γεύση: Το ψήσιμο στη σούβλα προσδίδει μοναδική γεύση και άρωμα στο αρνί, προσφέροντας έτσι τα παλιά, παραδοσιακά ψησίματα. Ακόμη σου παρέχει ομοιόμορφο ψήσιμο: Η σούβλα εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο σε όλο το κρέας, αποφεύγοντας το κάψιμο ή το ωμό ψήσιμο. Επίσης η ψησταριά με σούβλα προσδίδει ευκολία και ποικιλία: είναι εύκολη στη χρήση και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις ψησίματος ενώ μπορείς να ψήσεις ό,τι θέλεις στη σούβλα, από αρνί και κοτόπουλο μέχρι σουβλάκια και λαχανικά. Φέτος το Πάσχα λοιπόν, επίλεξε ψησταριά με σούβλα από τη LEROY MERLIN και απόλαυσε ένα νόστιμο και παραδοσιακό τραπέζι!

Με σούβλα & μοτέρ
145x50cm

155x49cm

0
140x50cm

72x40cm

Για πατροπαράδοτο ψήσιμο και σούβλισμα αρνιού η καλύτερη επιλογή είναι η ψησταριά κάρβουνου!

Η ψησταριά κάρβουνου είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για τις ετοιμασίες του τραπεζιού για το Πάσχα και όχι άδικα! Αν ο ψήστης γνωρίζει πολύ καλά πως να τη χειριστεί, η ψησταριά κάρβουνου προσφέρει έντονες μυρωδιές και ζουμερές γεύσεις στα Πασχαλινά πιάτα! Προτιμάται από τους περισσότερους λόγω του ότι είναι δεν απαιτεί μεγάλα έξοδα, ούτε ως προς την αγορά της ούτε ως προς τη λειτουργία της και χαρίζει αξέχαστες γευστικές δημιουργίες!

Αν φέτος το Πάσχα ετοιμάζεσαι για αρνί στη σούβλα και το «σπορ» του σουβλίσματος, κάν’ το πιο εύκολα!

Πασχαλινό τραπέζι για πολλούς σημαίνει αποκλειστικά αρνάκι σούβλας ή κατσίκι στη σούβλα, τζατζίκι, χωριάτικη και καλή παρέα. Ωστόσο, ακόμα και να έχεις την ευθύνη του ψήστη, θέλεις απολαύσεις και εσύ ξέγνοιαστα την ημέρα γι’ αυτό έρχεται το μοτέρ σούβλας να σου λύσει -κυριολεκτικά- τα χέρια!

Αν διαθέτεις χώρο στον κήπο σου τότε το τραπέζι του Πάσχα πρέπει να γίνει γύρω από μια χτιστή ψησταριά!

Γύρω από μια χτιστή ψησταριά γίνεται και το πιο παραδοσιακό Πασχαλινό τραπέζι! Εκεί μπορείς να τοποθετήσεις τη σούβλα σου και να ετοιμάσεις αρνί και κοντοσούβλι που θα μείνει αξέχαστο στους καλεσμένους σου! Είναι η καταλληλότερη επιλογή αν θέλεις να προσκαλέσεις πολλά αγαπημένα σου πρόσωπα και να γιορτάσετε όλοι μαζί την Κυριακή του Πάσχα!

Για παραγωγή μεγάλης ποσότητας αλλά και ποιότητας διάλεξε μια ψησταριά υγραερίου για το τραπέζι του Πάσχα!

Η ψησταριά υγραερίου λόγω του μεγάλου μεγέθους της και της ταχύτητας προθέρμανσής της είναι η καλύτερη επιλογή αν σκοπεύεις να κάνεις ένα μεγάλο Πασχαλινό τραπέζι με πολλούς καλεσμένους. Οι ψησταριές που λειτουργούν με υγραέριο προθερμαίνονται μέσα σε 10’ και λόγω της ρύθμισης της θερμοκρασίας τους σε βοηθούν στο να κάνεις ψησίματα ακριβείας!

Από το Πασχαλινό ψήσιμο δεν πρέπει να λείψουν τα αξεσουάρ ψησίματος

Αν έχεις καταλήξει στο ποια ψησταριά θα χρησιμοποιήσεις για το γιορτινό τραπέζι τότε στη συνέχεια πρέπει να ελέγξεις πως διαθέτεις όλα τα αξεσουάρ και αναλώσιμα ψησίματος που θα χρειαστείς για να ετοιμάσεις τις δημιουργίες σου. Σούβλες, σχάρες, προσάναμμα, κάρβουνα και μικρά ταψιά θα σου χρειαστούν σίγουρα στις “ψησιματικές” διαδικασίες!

Μην περιμένεις μέχρι τελευταία στιγμή για να πάρεις τα κρέατα για το τραπέζι

Αν έχεις καταλήξει στο ποια ψησταριά θα χρησιμοποιήσεις για το γιορτινό τραπέζι τότε στη συνέχεια πρέπει να ελέγξεις πως διαθέτεις όλα τα αξεσουάρ και αναλώσιμα ψησίματος που θα χρειαστείς για να ετοιμάσεις τις δημιουργίες σου. Σούβλες, σχάρες, προσάναμμα, κάρβουνα και μικρά ταψιά θα σου χρειαστούν σίγουρα στις “ψησιματικές” διαδικασίες!

Φτάσε το τραπέζι του Πάσχα σε άλλο επίπεδο με τα παρακάτω hacks!

Hack #1
Πριν αρχίσεις να ψήνεις, κάνε καλό καθαρισμό στην ψησταριά σου

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καθαρίσει πολύ καλά την ψησταριά και τις σχάρες σου προτού ξεκινήσεις το ψήσιμο, ώστε να αποφύγεις να μείνουν πάνω στα κρέατά σου ίχνη από τις παλαιότερες δημιουργίες σου.

Hack #2
Μαρίναρε το κρέας σου για πιο ζουμερά ψησίματα

Είτε ετοιμάζεις αρνί στη σούβλα και το ζεις παραδοσιακά, είτε ποικιλία κρεάτων στη ψησταριά σου, το μαρινάρισμα είναι η μισή αρχοντιά σε κάθε Πασχαλινό τραπέζι! Άλειψε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι, ξίδι ή ό,τι άλλο σου αρέσει και αφού το μαρινάρεις, τοποθέτησε το κρέας στη σχάρα, τη ψησταριά ή τη σούβλα σου για να κερδίσεις και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!

Hack #3
Αξιοποίησε ένα θερμόμετρο ψησίματος για αποτέλεσμα ακριβείας

Ένα θερμόμετρο ψησίματος πρέπει να βρίσκεται πάντα στην τσέπη του ψήστη, για να σερβίρει το πιο γευστικό κρέας στο πασχαλινό τραπέζι. Σίγουρα η εμπειρία παίζει ρόλο, αλλά με το σωστό εργαλείο μπορείς να μετράς τη θερμοκρασία όσο το ψήνεις, για να ξέρεις πώς δεν θα σου καεί και θα ψηθεί ομοιόμορφα.

Hack #4
Επίλεξε τη θερμοκρασία που θα ψήσεις απ’ την αρχή

Απόφυγε τις αυξομειώσεις θερμοκρασίας στην ψησταριά σου για να πετύχεις ένα σωστό και ολοκληρωμένο ψήσιμο. Κάποιοι το θέλουν ξεροψημένο, κάποιοι πιο μαλακό, αλλά εσύ που ψήνεις ξέρεις πότε να σερβίρεις και η σταθερή θερμοκρασία θα σε βοηθήσει.

Hack #5
Τοποθέτησε επιλεκτικά τα κρέατα στη σχάρα σου

Η ψησταριά είναι ο δικός σου σύμμαχος το Πάσχα, αλλά καλό είναι να μη φορτώνεις τη σχάρα με όλα τα τεμάχια μαζί γιατί θα είναι δύσκολο να υπολογίσεις τους χρόνους. Ομαδοποίησε τα κρέατά σου για να μη χρειάζεται να είσαι συνεχώς πάνω από την ψησταριά και να τα γυρνάς.

Hack #6
Ξεχώρισε τους τύπους κρέατος σε κάθε “φουρνιά”

Κάθε κρέας έχει τη δική του φιλοσοφία και τεχνική ψησίματος. Γι’ αυτό καλό είναι να βάζεις τεμάχια του ίδιου κρέατος και να ανανεώνεις έξυπνα τα κρέατα στη σχάρα, μαζί τα λουκάνικα, μαζί τα παϊδάκια, μαζί οι μπριζόλες!

Hack #7
Διάλεξε τα προσανάμματα που σε βολεύουν

Το Πασχαλινό μενού έχει τόσα διαφορετικά κρέατα και τόσους πολλούς τρόπους να τα ψήσεις! Αν διαλέξεις μια χτιστή ή μια ψησταριά κάρβουνου, έχεις στη διάθεσή σου κάρβουνα, μπρικέτες ή πέτρες λάβας για να επιλέξεις το άρωμα που θέλεις να έχει το κρέας.

Hack #8
Το κρέας θέλει τον χρόνο του και “ξεκούραση”

Έψησες και τώρα είναι η ώρα να αποζημιωθείς για τον κόπο σου! Δυστυχώς, θα πρέπει να περιμένεις λίγο ακόμα… και να αφήσεις τα κρέατα στο ταψί για λίγα λεπτά καλυμμένα μέχρι να σερβίρεις, αν θέλεις να έχεις ένα πραγματικά ζουμερό αποτέλεσμα.

Hack #9
Τα «περιφερειακά» είναι εξίσου σημαντικά

Μην αγνοήσεις τα συνοδευτικά στο Πασχαλινό τραπέζι σου -είναι τόσο σημαντικά όσο το κρέας για ένα πλήρες μενού. Οι πατάτες και οι σαλάτες είναι εκεί για να σπάσουν τη μονοτονία και να σε βοηθήσουν να συνεχίσεις τον αγώνα του ατελείωτου φαγητού!

Hack #10
Αλοιφές ή sauce, είναι SOS για το μενού

Το Πασχαλινό τραπέζι έχει έναν πρωταγωνιστή: το τζατζίκι. Μη ξεχάσεις να απλώσεις σε στρατηγικές θέσεις στο Πασχαλινό τραπέζι τις αγαπημένες σου αλοιφές, για να βουτάνε οι καλεσμένοι σου ελεύθερα! Προτίμησε τυροκατευρή, μελιτζανοσαλάτα, μους φέτας που είναι κλασικές αξίες!

Συχνές ερωτήσεις για το Πάσχα

Πότε πέφτει το Πάσχα 2024;

Το Πάσχα 2024 πέφτει την Κυριακή 5 Μαϊου και φυσικά αναμένουμε την Κυριακή του Πάσχα για το πατροπαράδοτο σούβλισμα του αρνιού! Ετοίμασε σούβλες, τσιμπίδες και ψησταριές για να γιορτάσεις τη μέρα παραδοσιακά και μερακλίδικα, όπως της αξίζει! 

Πώς καθιερώθηκε η γιορτή του Πάσχα;

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας και η Κυριακή του Πάσχα μία από τις σπουδαιότερες στιγμές, μετά την περίοδο της κατανυκτικής νηστείας.Το Πάσχα είναι μία κινητή γιορτή που τελείται κάθε χρόνο σε διαφορετική ημερομηνία, μετά την εαρινή ισημερία. Το «πορτρέτο» των ημερών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά για το Πάσχα 2024 από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων και επίσημα από τη Μεγάλη Δευτέρα στις 10 Απριλίου και ολοκληρώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής όπου πραγματοποιείται ο Επιτάφιος. Η Κυριακή του Πάσχα που ακολουθεί ονομάζεται επίσης Πασχαλιά και Λαμπρή και πρόκειται για μία ημέρα την οποία διαδέχεται μεγάλη χαρά.

Πώς καθιερώθηκε το σούβλισμα αρνιού;

Το σούβλισμα του αρνιού είναι ίσως το πιο διαδεδομένο πασχαλινό έθιμο και έχει συνδεθεί με την Κυριακή του Πάσχα. Οι ρίζες του εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα, καθώς στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του ψησίματος σε εστίες 40 ημέρες μετά τον αποχαιρετισμό αγαπημένου προσώπου για τιμητικούς λόγους. Στην ορθόδοξη θρησκεία, το αρνί συμβολίζει τον Χριστό ως αμνό του θεού και έτσι την ημέρα του Πάσχα οι πιστοί μοιράζονται το αρνί και την αγάπη που μετουσιώνει συμβολικά η πράξη της θυσίας. 

Ποια έθιμα γιορτάζουμε το Πάσχα;

Το Πάσχα 2024 όπως και κάθε χρόνο, το υποδεχόμαστε με έθιμα που μένουν αναλλοίωτα στην πορεία του χρόνου. Μεταξύ αυτών είναι οι κουλούρες της Μεγάλης Πέμπτης όπου ζυμώνονται οι κουλούρες της Λαμπρής. Φυσικά πολύ σημαντικό είναι και το βράδυ το Μεγάλου Σαββάτου, όπου μοιράζεται το Άγιο Φως και μεταφέρεται στο σπίτι των πιστών οι οποίοι κάνουν και ένα σημάδι σταυρού με τον καπνό του κεριού στο πάνω μέρος της πόρτας και μετά ανάβουν το καντήλι. Στο Πασχαλινό τραπέζι πρωταγωνιστούν η μαγειρίτσα, αρνί στη σούβλα ή ψητό και τα πασχαλινά αυγά όπου τσουγκρίζουμε ως συμβολισμό της γέννησης. Φυσικά, το σούβλισμα αρνιού ή σούβλισμα κατσικιού δεν λείπει από την παράδοση, ενώ κάθε περιοχή στην Ελλάδα έχει και τα δικά της έθιμα. Τα πιο γνωστά τοπικά έθιμα είναι στην Καλαμάτα με τα «Μπουλούκια», στη Σχοινούσα το παιχνίδι με τους «Μπίλιους», στην Κύθνο το έθιμο της «Κούνιας», στην Κέρκυρα τους «Μπότηδες», στο Λεωνίδιο η βραδιά των αερόστατων ενώ σε πολλές περιοχές βλέπουμε και το «κάψιμο του Ιούδα».

Τι κρέατα και φαγητά ετοιμάζουμε το Πάσχα;

Το Πασχαλινό τραπέζι είναι ένα από τα πιο πλούσια τραπέζια που έχουμε στην παράδοσή μας. Φυσικά, μετά την νηστεία, την τιμητική τους έχουν η μαγειρίτσα και το αρνάκι σούβλας, το κατσικάκι και το κοκορέτσι. Η Κυριακή του Πάσχα είναι η μέρα που ετοιμάζονται τα κάρβουνα, καθαρίζονται οι ψησταριές και εμφανίζονται οι σούβλες για αρνιά και ξεκινάει το φαγοπότι! Το υπόλοιπο Πασχαλινό τραπέζι στρώνεται με Πασχαλινό τραπεζομάντηλο και κόκκινα αυγά, τσουρέκια, λαμπρόψωμα, σαλάτες και πολλά ακόμα. Στο «τι τρώμε το Πάσχα» η πιο ασφαλής απάντηση είναι «τα πάντα» και όλα τα κρέατα της προτίμησής σου χωράνε στο τραπέζι.

Ποιες ψησταριές είναι καλύτερο να επιλέξω για το ψήσιμο του Πάσχα;

Η ημέρα της Κυριακής του Πάσχα πλησιάζει και το σούβλισμα του αρνιού απαιτεί τσίκνα και καλή παρέα. Φυσικά, εσύ διαλέξεις πόσο «παραδοσιακά» θέλεις να ζήσεις τη μέρα!

Σούβλες: Φυσικά, η πρώτη επιλογή που σου έρχεται στο μυαλό αν θέλεις είσαι ο παραδοσιακός ψήστης που γυρνά τον οβελία είναι μία σούβλα αρνιού, μοτέρ, κάρβουνα και όλα τα παρελκόμενα. Στην περίπτωση που κινηθείς σε σούβλες αρνιού θα έχεις μεγαλύτερη αναμονή, αλλά θα το διασκεδάσεις αρκετά με την παρέα και αλλαγές βάρδιας για να προσέχετε το κρέας.

Ψησταριές υγραερίου: Αν είσαι λάτρης του barbeque, μία ψησταριά υγραερίου θα σου φανεί πολύτιμη και μετά το Πάσχα. Είναι ιδανική επιλογή για όσους δεν θέλουν να «μπλέξουν» με κάρβουνα και προσανάμματα και για όσους ψήνουν στο μπαλκόνι ή την ταράτσα και δεν θέλουν να έχουν καπνούς. Ωστόσο, λόγω της φιάλης υγραερίου έχει μεγάλο βάρος και είναι δύσκολη στη μεταφορά.

Ψησταριές κάρβουνου: Φυσικά, αν η γεύση του ψητού κρέατος στα κάρβουνα δεν συγκρίνεται με τίποτα στα γούστα σου, μία καλή επιλογή είναι η ψησταριά κάρβουνου. Επίσης, μπορείς να μετακινείς τα κάρβουνα στα σημεία που θέλεις και να ελέγχεις εμπειρικά την θράκα για ομοιόμορφο ψήσιμο. Είναι εύκολες στη μεταφορά και ιδανικές για Κυριακή του Πάσχα στον κήπο, γιατί θέλει χώρο για να έχεις άνετο χειρισμό της φωτιάς.

Χτιστές Ψησταριές: Αν το ψήσιμο είναι στη φύση σου και τα barbeque συμβαίνουν κάθε Κυριακή, όχι μόνο του Πάσχα, τότε είναι μια καλή στιγμή να σκεφτείς μία μεγαλύτερη επένδυση σε ψησταριά σούβλας. Μια χτιστή ψησταριά μπορεί να σου λύσει τα χέρια και να τοποθετήσεις τη σούβλα σου και να ετοιμάσεις πιο παραδοσιακό αρνάκι ή κατσικάκι που έχεις φάει ποτέ!

Υπάρχει ψησταριά με σούβλα ενσωματωμένη;

Φυσικά, στη LEROY MERLIN το Πάσχα δεν αστειευόμαστε! Μπορείς να βρεις ψησταριά με σούβλα και μοτέρ ενσωματωμένα για να δώσεις στα κρέατα σου την αγαπημένη σου καπνιστή γεύση. Μπορείς λοιπόν να πάρεις μια ολοκληρωμένη λύση, ή σούβλα και μοτέρ για σούβλα ξεχωριστά. Εμείς βάζουμε το εξοπλισμό, εσύ στρώνεις το Πασχαλινό τραπέζι με τις γεύσεις που προτιμάς!

Γιατί η χτιστή ψησταριά είναι η αγαπημένη προτίμηση για τη γιορτή του Πάσχα;

Η χτιστή είναι για πολλούς μονόδρομος για γιορτές όπου μαζεύεται όλη η οικογένεια και η παρέα, γιατί εκτός από την αξεπέραστη μοναδική καπνιστή γεύση που δίνει στο κρέας είναι ιδανική και για παράλληλα ψησίματα. Εκτός όμως από το γευστικό πλεονέκτημα, έχει μεγάλη χωρητικότητα και μπορείς να απλώσεις τα κρέατά σου ενώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερο καθάρισμα μετά το ψήσιμο.

Γιατί να προτιμήσω μοτέρ σούβλας για το ψηστήρι με την παρέα;

Θα ψήσεις αρνί, δεν χρειάζεται όμως να ψηθείς και κάτω απ’ τον ήλιο! Για εύκολο και αποτελεσματικό σούβλισμα αρνιού, είναι σημαντικο να εξοπλιστείς και με ένα μοτέρ για σούβλα, δηλαδή ένα ηλεκτρικό μηχάνημα περιστροφής σούβλας, ώστε να γυρίζει αυτόματα το αρνί και εσύ να έχεις μόνο την επίβλεψη της ετοιμασίας!

Υπάρχουν tips ψησίματος για αρνί στη σούβλα;

  1. Προμηθεύσου αρκετά κάρβουνα, για να μη ξεμείνεις. Για 3 ώρες ψησίματος περίπου, θέλεις 10-12 κιλά. 

  2. Ετοίμασε τη θράκα περίπου 30 λεπτά νωρίτερα.

  3. Μοίρασε τα κάρβουνα στο κεφάλι και τα πόδια του αρνιού, καθώς το μεσαίο σημείο είναι πιο εύκολο να ψηθεί. 

  4. Κράτησε το αρνί σε απόσταση 50 εκατοστών την πρώτη ώρα και μετά κατέβασέ το πιο χαμηλά. 

  5. Έχε το νου σου στους χρόνους για να μη το κάψεις, το ψήσιμο σε ένα μεσαίο αρνί θέλει περίπου 3-4 ώρες σε εξωτερικό χώρο και 2-2,5 σε εσωτερικό. 

Η LEROY MERLIN διαθέτει όλα τα απαραίτητα για την Κυριακή του Πάσχα;

Φυσικά! Στη LEROY MERLIN θα βρεις τα πάντα για το Πασχαλινό σου τραπέζι, ώστε να σε βρει το Πάσχα 2023 σε πλήρη ετοιμότητα. Όλοι οι τύποι ψησταριάς αλλά και όλα τα αξεσουάρ που χρειάζεσαι όπως τσιμπίδες, σχάρες, αντικολλητικά, σετ εργαλείων ψησίματος, βάσεις κοπής, σχάρες, γάντια, βούρτσες, πιρούνες, σούβλα για κοκορέτσι, ταψιά και ό,τι αλλο μπορεί να χρειαστείς στο ψηστήρι, θα το βρεις στα καταστήματά μας και στο eshop μας. Φυσικά, η λίστα δεν σταματά αφού βρίσκεις και όλα τα αναλώσιμα ψησίματος όπως κάρβουνα, καθαριστικά, πέτρες λάβας κτλ. για να κάνεις μία και καλή τα ψώνια σου! Φώναξε λοιπόν άφοβα φίλους και συγγενείς και γιορτάστε μαζί αυτή την ημέρα με χαρά, χαμόγελα και κυρίως… ατελείωτο φαγητό!

top