Ο απόλυτος οδηγός για το ποια σόμπα να αγοράσεις για τη θέρμανση του σπιτιού σου. Στη LEROY MERLIN αναλύσαμε κάθε τύπο σόμπας. Διάβασε το άρθρο μας!
Το κρύο έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του και ήρθε η ώρα να επιλέξεις –αν δεν το έχεις κάνει ήδη- τη θέρμανση που θα ικανοποιήσει τις δικιές σου απαιτήσεις.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι θέρμανσης. Ένας από αυτούς είναι η θέρμανση με σόμπα. Η επιλογή της σόμπας είναι η πλέον διαδεδομένη λύση θέρμανσης, καθώς έχει δύο προτερήματα: πρώτα απ’ όλα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και, επιπλέον, δίνει ένα ζεστό «αέρα» στον χώρο σου, μόνο και μόνο με την όψη της!
Όταν λέμε «σόμπα» δεν αναφερόμαστε στις παλιές ξυλόσομπες που θυμόμαστε από το σπίτι στο χωριό. Υπάρχουν σύγχρονα μοντέλα που μπορούν να κάψουν, τόσο καυσόξυλα, όσο και Pellet ή και άλλα καύσιμα, προκειμένου να παράξουν θερμότητα!

Πριν αρχίσεις την αναζήτηση, θα χρειαστεί να απαντήσεις σε δύο ερωτήματα:
α) Ποιες είναι οι ανάγκες θέρμανσής του σπιτιού σου σε kWh και
β)Τι ποσότητα καυσίμου θα χρειαστεί να καταναλώσεις ώστε να καλύψεις τις παραπάνω ανάγκες.

Τι σόμπα να αγοράσω λοιπόν;

Σόμπες ΞύλουΠλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της ξυλόσομπας περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Προσφέρουν ουσιαστική ζέστη, αφαιρώντας την υγρασία από τον αέρα.
 • Η έκλυση θερμότητας γίνεται τόσο από την εστία της σόμπας, όσο και από τον θερμό αέρα που διατρέχει το μπουρί. Άρα, όσο μεγαλύτερο το μήκος του, τόσο μεγαλύτερη η απόδοση θερμότητας στον χώρο. Μάλιστα, ειδικά εξαρτήματα μπορούν να αυξήσουν αυτήν την απόδοση.
 • Απαιτεί μικρότερης ποσότητας ξύλων σε σχέση με το τζάκι, είναι πιο αποδοτική από το τζάκι, τοποθετείται εύκολα και μπορεί να απομακρυνθεί από τον χώρο, του μήνες που δεν χρησιμοποιείται.
 • Ανάλογα τον τύπο της (μαντέμι ή ατσάλι), θερμαίνει άμεσα ή διατηρεί θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα αφότου σβήσει η φωτιά, και προσφέρει στο σπιτικό αυτονομία καθώς, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, μπορείς να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα ή για να ζεστάνεις νερό.

Τα μειονεκτήματα της ξυλόσομπας περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Το πιο σημαντικό μειονέκτημα της ξυλόσομπας είναι η αποθήκευση των ξύλων, που απαιτεί μια στεγνή, εύκολα προσβάσιμη θέση έξω από το σπίτι. Επίσης, οι ξυλόσομπες απαιτούν την συνεχή τροφοδότηση με καύσιμα, άρα και την προσοχή σου.
 • Κάτι άλλο που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι το κόστος αγοράς των μπουριών (σωληνώσεων καπνού) που μπορεί να είναι αρκετά υψηλό. Μάλιστα, ανάλογα πάντα με την ποιότητα και τα συνολικά μέτρα, μπορεί να φτάσει ακόμα και το κόστος της ίδιας της σόμπας.
 • Επίσης, οι σωληνώσεις αυτές χρειάζονται περιοδικό καθάρισμα. Η ποσότητα, το είδος και η ποιότητα του ξύλου είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα του καθαρισμού. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, απαιτείται να καθαρίζεις τα μπουριά τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο!
 • Τέλος, όλες οι σόμπες, κάποια στιγμή, ανάλογα την χρήση, θα χρειαστούν αντικατάσταση. Δεν είναι κάτι που το παίρνεις και το έχεις για μια ζωή. Οι λαμαρινένιες τρυπάνε, οι μαντεμένιες σπάνε ή χαλάνε οι εσωτερικές σχάρες που έχουν.

Σόμπες PelletΠλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της σόμπας pellet περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Είναι αυτό-τροφοδοτούμενες, κάτι που σημαίνει ότι -ανάλογα με την κατανάλωση, μπορεί να μην χρειαστεί να ασχοληθείς με το γέμισμά τους για δύο ή και τρεις μέρες.
 • Έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη απόδοση από τις απλές ξυλόσομπες
 • Eίναι ιδανικές για χρήση σε οικιακούς χώρους που δεν υπάρχει τζάκι, καθώς αποβάλλουν τον καπνό, με ένα μικρό μπουρί, μέσω μιας μικρής τρύπας στον τοίχο. Έτσι, πρακτικά, δεν υπάρχει διαφυγή καυσαερίων στον εσωτερικό χώρο.

Τα μειονεκτήματα της σόμπας pellet περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Το κόστος καυσίμου είναι αναγνωρισμένο σαν το βασικό μειονέκτημα της σόμπας pellet κρίνοντας από τις kWh που θα χρειαστείς –αν αποτελεί τον μοναδικό τρόπο θέρμανσης- θα χρειαστεί να ξοδέψεις πολλά παραπάνω χρήματα.
 • Επίσης, έχε υπόψη σου έναν ακόμα περιορισμό: σε περίπτωση διακοπής ρεύματος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε αντίθεση με την ξυλόσομπα που δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία της.
 • Όπως όλες οι σόμπες με φλόγα, απαιτούν περιοδικό καθαρισμό και συντήρηση.

Σόμπες κηροζίνης: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της σόμπας κηροζίνης περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Η κηροζίνη (φωτιστικό πετρέλαιο) είναι ευγενές καύσιμο και εξασφαλίζει απόδοση και καθαρή λειτουργία.
 • Το χαμηλό κόστος αγοράς της σόμπας και το μηδενικό κόστος τοποθέτησης καθιστούν τη σόμπα κηροζίνης πρώτη επιλογή στις πηγές θέρμανσης.
 • Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται επίσης το χαμηλό κόστος συντήρησης, η άμεση απόδοση και η λειτουργία της χωρίς ρεύμα.

Τα μειονεκτήματα της σόμπας κηροζίνης περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Η τοπική κάλυψη και το σχετικά υψηλό κόστος λειτουργίας.
 • Το καύσιμο, όπως και τα καυσαέρια εκκρίνουν έντονη οσμή
 • Απαιτείται να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης κατά τη χρήση και τακτικός αερισμός του χώρου.

Σόμπες υγραερίου: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της σόμπας υγραερίου περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Οι σόμπες υγραερίου έχουν χαμηλή τιμή αγοράς και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους.
 • Οι μοντέρνες σόμπες υγραερίου προσφέρουν εντυπωσιακό design, μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, λιγότερους ρύπους στον αέρα και αυτονομία.
 • Το μόνο που χρειάζεται για τη λειτουργία μιας σόμπας υγραερίου είναι η τοποθέτηση και σύνδεση μιας φιάλης στο πίσω μέρος της.

Τα μειονεκτήματα της σόμπας υγραερίου περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Όπως όλες οι πηγές θέρμανσης έτσι και η σόμπα υγραερίου έχει τα μειονεκτήματά της καθώς, εάν δεν εξασφαλιστεί ο καλός αερισμός του χώρου που θερμαίνουμε, η μυρωδιά του υγραερίου γίνεται αισθητή, ιδιαίτερα όταν η φιάλη τελειώνει.
 • Η σύνδεση της φιάλης απαιτεί μεγάλη προσοχή και προσεκτικό έλεγχο για τυχόν διαρροή.
 • Επίσης, ενώ είναι ικανές να θερμάνουν τους περιορισμένους χώρους αποδοτικά, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές σε δωμάτια μεγάλης επιφάνειας.

Τι συμβαίνει με την Ηλεκτρική Θέρμανση και τις σόμπες; Συμφέρει;

Στην ηλεκτρική θέρμασνη ανήκουν οι σόμπες χαλαζία, οι οποίες είναι μια οικονομική λύση για θέρμανση καθώς το κόστος αγοράς δεν είναι μεγάλο. Σε σύγκριση με τις σόμπες αλογόνου έχουνε μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο καθώς οι λάμπες τους περιέχουν αντίσταση και όχι αέριο.

Σόμπες χαλαζία: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με σόμπα χαλαζία είναι τα εξής:

 • Eίναι ελαφριές και μικρές σε όγκο ώστε να τις μεταφέρετε εύκολα από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
 • Είναι εντελώς αθόρυβες και δεν θα επηρεάσει την ηρεμία σου.
 • Οι περισσότερες έχουν ασφάλεια που τις απενεργοποιεί αν τυχόν πέσουν.

Tα μειονεκτήματα της θέρμανσης με σόμπα χαλαζία είναι τα εξής:

 • Στα μειονεκτήματα τους θα συναντήσεις, το κόστος του ρεύματος καθώς αν είναι η μόνη επιλογή θέρμανσης θα χρειαστεί να είναι περισσότερη ώρα αναμμένη ώστε να πετύχεις της επιθυμητή θερμοκρασία στον χώρο.
 • Επίσης θέλει πολύ προσοχή στα ξύλα πατώματα και τα χαλιά, καλό θα είναι να υπάρχει κάποια απόσταση της σόμπας από τις δύο αυτές επιφάνειες.

Σε γενικές γραμμές, αν θέλουμε να ζεσταινόμαστε για λίγες ώρες σε ένα χώρο, όπως γραφείο, δωμάτιο κ δε θέλουμε να ζεστάνουμε όλο το χώρο ή το σπίτι, τότε οι σόμπες χαλαζία είναι ιδανική επιλογή θέρμανσης. Είναι αρκετά κατάλληλες για «προσωρινή» θέρμανση κάποιου χώρου ή μέρους αυτού (πχ γραφείο, κουζίνα)

Πόσο κοστίζουν όμως και πως θα βρω αυτή που ταιριάζει στις δικιές μου ανάγκες;

Στη LEROY MERLIN, μπορείς να βρεις τη σόμπα που θα καλύψει τις δικιές σου ανάγκες, μέσα από μια μεγάλη γκάμα επιλογών σε σόμπες ξύλου, Pellet, κηροζίνης , και υγραερίου. Επίσης στη LEROY MERLIN θα βρεις καύσιμα για ξυλόσομπες, σόμπες pellet και σόμπες κηροζίνης. Επιπλέον θα βρεις ποικιλία και σε λύσεις ηλεκτρικής θέρμανσης και σόμπες χαλαζία.

Η επιλογή της θέρμανσης είναι προσωπικό ζήτημα, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες. Όποια όμως και αν είναι η ανάγκη και η επιθυμία σου, το μόνο σίγουρο είναι πως στη LEROY MERLIN μπορείς να βρεις τις καλύτερες σόμπες της αγοράς, που θα ζεστάνουν τον χώρο σου εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά, στις καλύτερες τιμές!

Φέτος ο προορισμός σου για την οικονομική θέρμανση του σπιτιού σου είναι στη LEROY MERLIN! Επισκέψου ένα από τα καταστήματά μας ή απόκτησε τα online από το eshop μας, www.leroymerlin.gr!

top