Ποώδες πολυετές φυτό γνωστό σε 2 κύριες ποικιλίες: ζωνωτό και αναρριχώμενο. Τα ζωνωτά γεράνια, που οφείλουν την ονομασία τους σε μία κυκλική περιοχή στα φύλλα, έχουν ευθεία ανάπτυξη, στρογγυλούς βλαστούς, άνθη που αναπτύσσονται σε ποικιλόχρωμες ομπρέλες, στρογγυλά βελουτέ φύλλα και εύοσμα στην αφή. Τα αναρριχώμενα γεράνια, πολύ διαδεδομένα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν, αντίθετα, κρεμαστή ανάπτυξη, λεία και γυαλιστερά φυλλαράκια, με μορφή κισσού, και μικρότερα άνθη.

Γεράνι: Φροντίδα & συμβουλές

Γεράνι: Χαρακτηριστικά και πληροφορίες

Έκθεση: Στον ήλιο αναπτύσσεται καλύτερα (νότιος προσανατολισμός).
Ανέχεται και τη μερική σκιά, χωρίς όμως πλούσια ανθοφορία.

Θερμοκρασία: Ιδανικά στους 18°-20°C.
Αντέχει ικανοποιητικά και τα πολύ ξηρά καλοκαίρια.

Νερό: Το καλοκαίρι συχνά ποτίσματα, ακόμη και καθημερινά.
Μη χρησιμοποιείτε σκληρό νερό. Υποφέρει από τη στασιμότητα νερού.

Χώμα: Χώμα γενικής χρήσης ή ειδικό για γεράνια.

Λίπασμα: Ανά 12-15 ημέρες, χορηγείτε ειδικό υγρό λίπασμα.

Ανθοφορία: Ανθίζει συνεχώς από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τους πρώτους παγετούς.

Πολλαπλασιασμός: Με φυλλώδες μόσχευμα.

Γεράνι: Καλλιέργεια και φροντίδα

1. Διατήρησε το χώμα υγρό, αποφεύγοντας πάντα τα στάσιμα νερά. Πότιζε εναλλάξ κάθε 2-3 ημέρες την άνοιξη και καθημερινά το καλοκαίρι.

2. Προτίμησε νερό με σταθερή θερμοκρασία 18°-20°C και όχι σκληρό. Αν μπορείς, άφησέ το στο ποτιστήρι να κατασταλάξει για 24 ώρες πριν το χρησιμοποιήσεις.

3. Πότιζε τις απογευματινές ώρες, ώστε να μην εξατμίζεται το νερό από τον ήλιο. Έτσι αποφεύγεις και το κάψιμο των φύλλων από τις σταγόνες που στεγνώνουν αργά. Πρόσεξε να μην καταβρέχεις τα φύλλα.

4. Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 5°-6°C, βάλε τα γεράνια σου σε προστατευμένο σημείο. Άφησέ τα όλο τον χειμώνα σε φωτεινό και δροσερό χώρο με θερμοκρασία όχι μικρότερη από 3°-5°C.

Γεράνι: Ασθένειες και συμπτώματα

1. Βλέπεις ρωγμές στα φύλλα και στα υποκοτύλια; Μπορεί να φταίει το σκουλήκι των γερανιών (Cacyreus marshalli). Ψάξε προσεκτικά με φακό και ξεκόλλησε με το χέρι τις πράσινες προνύμφες – είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσεις. Αν προτιμάς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ειδικό εντομοκτόνο.

2. Αν παρατηρήσεις αποικίες εντόμων στην κάτω πλευρά των φύλλων, μάλλον έχεις μελίγκρα. Χρησιμοποίησε ένα συστηματικό εντομοκτόνο.

3. Τα νεαρά φύλλα είναι παραμορφωμένα, κιτρινισμένα και με σκόνη; Πιθανότατα πρόκειται για ακάρεα. Χρησιμοποίησε ειδικό ακαρεοκτόνο και φρόντισε να ψεκάσεις καλά όλο το φύλλωμα.

4. Αν υπάρχουν στρογγυλές, καφετιές φουσκάλες στην κάτω πλευρά των φύλλων και αντίστοιχες κιτρινισμένες κηλίδες στην πάνω, μάλλον έχει εμφανιστεί σκωρίαση. Αντιμετώπισέ την με ειδικό μυκητοκτόνο.

5. Κυκλικές κηλίδες με ομόκεντρα σχέδια που ξεραίνονται σταδιακά; Πρόκειται για αλτερναρίωση. Χρησιμοποίησε προϊόντα με βάση το χαλκό.

6. Όταν χρησιμοποιείς φυτοφάρμακα ή προϊόντα για καλλωπιστικά φυτά (PPO) ή βιολογικά σκευάσματα, ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας – για τις συνθήκες, τη δοσολογία και τον σωστό χρόνο εφαρμογής.

Φυτό του μήνα: Γεράνι

Βοτανική ονομασία

Pelargonium spp.

Προέλευση

Κίνα

Με λίγη φροντίδα και παρατηρητικότητα, τα γεράνια σου θα παραμείνουν υγιή και ανθισμένα όλη τη σεζόν – και ο κήπος ή το μπαλκόνι σου θα γεμίσει χρώμα και ζωή! Βρες τα πάντα σε ένα κατάστημα LEROY MERLIN ή online!

top