Βρισκόμαστε στα μέσα του φθινοπώρου και καλωσορίσουμε το μήνα των μεγάλων αντιθέσεων! Είναι γεγονός πως μες στον Οκτώβριο μπορεί να συναντήσουμε από πολύ ζεστές μέρες ως τσουχτερό κρύο και βροχές. Πρωταγωνιστές του μήνα είναι η κολοκύθα αλλά και τα πορτοκαλί φύλλα των φυλλοβόλων δένδρων, οπότε αν παρομοιάζαμε αυτό το μήνα με κάποιο χρώμα τότε αυτό θα ήταν σίγουρα το πορτοκαλί.

Ας δούμε τις ανάγκες του κήπου για αυτό το μήνα και ας τον προετοιμάσουμε κατάλληλα για να υποδεχτεί τον Οκτώβριο!

Μες στον Οκτώβριο:

1. Προστάτεψε γλάστρες και ζαρντινιέρες από τις φθινοπωρινές βροχές.
2. Σύλλεξε ξερά φύλλα για παραγωγή compost.
3. Φύτεψε βολβούς και αειθαλείς θάμνους.
4. Σπείρε ρόκα, αντίδια, κουκιά, σέλινο, φασόλια, μπιζέλια, αρακά και σπανάκι.
5. Κούρεψε για τελευταία φορά το γκαζόν (χλοοτάπητα) πριν το σκεπάσεις με προστατευτικό στρώμα εδαφοκάλυψης για το χειμώνα.
6. Αποθήκευσε σε δροσερό μέρος μήλα και αχλάδια χωρίς να ακουμπούν μεταξύ τους.

Εργασίες:

Απομάκρυνε τα ξερά φύλλα.
Κόψε κορμούς για το χειμώνα.
Φύτεψε τους ανοιξιάτικους βολβούς.

Συμβουλές:

1. Φύτεψε τους βολβούς που θα ανθίσουν την άνοιξη σε ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από ανέμους και απέφυγε τα συχνά ποτίσματα. Βολβοί που φυτεύονται τώρα είναι π.χ. τουλίπα, αμαρυλλίς, υάκινθος, νεραγκούλα, ίριδα κ.ά.
2. Μάζεψε κυδώνια και φτιάξε μαρμελάδα.
3. Προμηθεύσου κατάλληλο φυτόχωμα για τα παχύφυτα.
4. Για καλύτερη συντήρηση της κομμένης πορτοκαλί κολοκύθας αφαίρεσε τους σπόρους της και τυλίξτε την με μεμβράνη. Τους σπόρους μπορείς να τους αποξηράνεις σε λαδόκολλα για 20 μέρες και να τους φυλάξεις για να φυτέψεις τις δικές σου κολοκύθες την επόμενη χρονιά.
5. Σπείρε σπανάκι σε βάθος 2-3 εκ. και μην ξεχνάς αφού φυτρώσει να αραιώνεις τα φύλλα για πιο αποδοτική παραγωγή.

Halloween και κολοκλυθα!

Η κολοκύθα εκτός από το σήμα κατατεθέν για το Halloween είναι και ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό. Επίσης είναι πολύ ανθεκτικό στη συντήρηση μιας και στην αρχαιότητα που δεν υπήρχε ρεύμα την φύλασσαν σε αποθήκες όλο το χρόνο. Οπότε αν θες να φτιάχνεις φαγητά και πίτες από πορτοκαλί κολοκύθες μη διστάσεις να πάρεις αρκετή ποσότητα, αρκεί να έχεις ένα δροσερό και καλά αεριζόμενο χώρο να τις αποθηκεύσεις.

Είτε είσαι έμπειρος κηπουρός, είτε αρχάριος, είτε ασχολείσαι με τη γη ή απλά με το μπαλκόνι σου… Είτε είσαι όλα αυτά μαζί και ακόμη περισσότερα, είμαστε εδώ για να τα κάνουμε παρέα!

top