Το καλοκαίρι είναι και επίσημα εδώ! Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, το ίδιο και η διάθεση σου, σωστά; Τα LEROY MERLIN είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να διοχετεύσεις αυτή τη θετική ενέργεια στα φυτά σου.

Τον Ιούνιο τρία πράγματα θα πρέπει να σε απασχολήσουν και σε αυτά θα πρέπει να ρίξεις όλο το βάρος της φροντίδας: το πότισμα, το γκαζόν και οι ασθένειες των φυτών. Ακολούθησε τις συμβουλές μας έτσι ώστε να μπορείς να απολαύσεις τις καλο- καιρινές σου βουτιές, χωρίς να στερηθεί ο κήπος σου τη φροντί- δα που του χρειάζεται.

Μέσα στον Ιούνιο:

Τσάπισε το χώμα στο λαχανόκηπό σου και δημιούργησε ομοιόμορφα αυλάκια γύρω από το κάθε λαχανικό.

Αποψίλωσε τα ζιζάνια από το έδαφος γύρω από το οπωροφόρα δένδρα για να αποφύγεις τον ανταγωνισμό σε νερό και θρεπτικά στοιχεία.

Έλεγξε την υγρασία του κομπόστ σου και πότισέ το αν χρειάζεται.

Παρακολούθησε τα φυτά και τα λαχανικά σου για ασθένειες (π.χ. ωίδιο, ευδεμίδα, περονόσπορο κ.ά.) ώστε να επέμβεις έγκαιρα.

Μεταφύτευσε αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές, τομάτες, κολοκύθια και καρότα.

Φύτεψε φυτά που θυμίζουν το καλοκαίρι, όπως βουκαμβίλια, κατιφέ, αγιόκλημα, λαντάνα, πετούνια, ηλίανθο.

Καθοδήγησε τα αναρριχώμενα φυτά σου για να αναπτυχθούν προς τα εκεί που επιθυμείς (π.χ. με καφασωτό).

Δώσε σχήμα στους θάμνους σου χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία.

Εργασίες

◀ Πότισε
◀ Κούρεψε και περιποιήσου το γκαζόν (χλοοτάπητα)
◀ Κούρεψε τους θάμνους
◀ Καθάρισε τα αγριόχορτα
◀ Φύτεψε και λίπανε τα φυτά σου

Συμβουλές

Πότιζε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να μειώσεις τη σπατάλη νερού που γίνεται στα μεσημεριανά ποτίσματα καθώς και την πιθανότητα εμφάνισης μυκητολογικών ασθε- νειών λόγω αυξημένες εδαφικής υγρασίας που παρατηρείται τη νύχτα.

Κατά το πότισμα πρόσεχε να μην βρέχονται τα φύλλα και οι λαιμοί των φυτών.

Τακτική λίπανση του γκαζόν (χλοοτάπητα), των δένδρων, των θάμνων και των λαχανικών.

Μην πραγματοποιείς ψεκασμούς τις μέρες που επικρατεί καύσωνας.

Όλα τα εδάφη χρειάζονται λίπανση

Είναι γεγονός πως όλα τα εδάφη χρειάζονται λίπανση ώστε να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους. Μια γενική κατηγορία στην οποία χωρίζονται τα λιπάσματα είναι σε οργανικά και ανόργανα. Οργανικά λιπάσματα είναι η κοπριά και το κομπόστ. Τα ανόργανα λιπάσματα χωρίζονται σε απλά και σύνθετα. Τα απλά περιέχουν ένα από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία, τα οποία είναι το άζωτο (N), ο φώσφορος (P) και το κάλιο (K), ενώ τα σύνθετα περιέχουν δύο ή τρία από τα στοιχεία αυτά. Για παράδειγμα, ένα λίπασμα 12-11- 18 σημαίνει ότι στα 100 κιλά περιέχει 12 κιλά άζωτο, 11 κιλά φώσφορο και 18 κιλά κάλιο. Η στάχτη επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λίπασμα και συγκεκριμένα σε καλλιέρ- γειες που έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο.

top