Κάντε τη σωστή επιλογή σε γλάστρα ή κασπώ ώστε να ομορφύνετε και να διακοσμήσετε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας αλλά και για μια σωστή και πετυχημένη δενδροφύτευση ή χρήση του κασπώ.

Στη Leroy Merlin, μπορείτε να βρείτε γλάστρες και κασπώ διαφόρων σχεδίων, μεγεθών και υλικών ανταποκρινόμενα σε κάθε απαίτηση και γούστο.

Επιλογή γλάστρας:
Το είδος και το μέγεθος του φυτού που θα φυτέψετε στη γλάστρα αλλά και το αν προορίζεται για εσωτερική ή για εξωτερική χρήση καθορίζει τόσο το υλικό της γλάστρας που θα επιλέξετε όσο και το μέγεθός της. Για εξωτερικού χώρου φυτά προτιμήστε γλάστρες με υλικά που αντέχουν στις απότομες εναλλαγές των θερμοκρασιών, στους παγετούς και στους καύσωνες.
Δες εδώ γλάστρες

Επίπεδο δυσκολίας

Ό,τι θα χρειαστείς

Απαραίτητα εργαλεία

 • 1 πένσα απογύμνωσης καλωδίων
 • 1 κατσαβίδι ηλεκτρολόγου
 • 1 σύστημα εκκένωσης
 • 1 μέτρο
 • 1 μολύβι
 • 1 νήμα στάθμης
 • σφιγκτήρες
 • σφήνες
 • 1 σφυρί
 • 1 ηλεκτρονικός θερμοσίφωνας

Απαραίτητα υλικά

 • 1 καγκελόπορτα
 • πάνω και κάτω συνδετικούς πείρους περιστροφής
 • 1 στοπ πόρτας

Βήμα - Βήμα

 • Η προετοιμασία
 • Τα σημεία σταθεροποίησης
 • Σταθεροποίηση της αυλόπορτας

Πήλινες γλάστρες

Πλεονεκτήματα
Το πορώδες υλικό που διαθέτουν τις κάνει κατάλληλες για όλα τα φυτά.

Σημαντικό
Άν προορίζονται για εξωτερικό χώρο πρέπει να επιλέξετε ανθεκτικές στον πάγο πήλινες γλάστρες γιατί συχνά παρατηρείται το ράγισμά τους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ιδανικές για φρούτα και λαχανικά καθώς το μη πορώδες υλικό τους, διατηρεί νωπό το χώμα και  βοηθά τη σωστή ανάπτυξη των οπωροκηπευτικών.  

Ξύλινες γλάστρες

Πλεονεκτήματα
Συνιστάται περισσότερο για βρώσιμα φυτικά είδη (βότανα όπως φασκόμηλο, χαμομήλι, ρίγανη, μέντα).

Σημαντικό
Το μειονέκτημά τους είναι ότι φθείρονται εύκολα. Το ξύλο αποτελεί  εξαιρετική επιλογή και σε κασπώ. 

Επιλογή κασπώ 

Πλεονεκτήματα
Τις γλάστρες εσωτερικού κυρίως χώρου, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε κασπώ που να δένουν αρμονικά με το χώρο σας.

Σημαντικό
Αν ωστόσο θέλετε να τοποθετήσετε το κασπώ σε εξωτερικό χώρο, φροντίστε να επιλέξετε υλικά που να είναι ανθεκτικό στο παγετό αλλά και στις απότομες εναλλαγές των θερμοκρασιών.

Η ιδιαιτερότητα των κασπώ είναι ότι συλλέγουν τα ύδατα χωρίς να λερώνουν το χώρο σας, ενώ παράλληλα, μπορεί να καλύψουν μια γλάστρα της οποίας το χρώμα ή το σχέδιο δεν ταιριάζει με την υπόλοιπη αισθητική του χώρου. 

Δες εδώ κασπώ

Σωστή χρήση ενός κασπώ 

Διαλέγουμε ένα χώρο κατά προτίμηση προφυλαγμένο από δυνατά ρεύματα και αέριδες και μακριά από φυτά που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά.

Θα ήταν προτιμότερο να τοποθετήσουμε το μπάρμπεκιου απέναντι σε έναν τοίχο, για να αποφύγουμε τυχόν επαφές με το πίσω μέρος της εστίας, που μπορεί να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες.

Διαλέγουμε ένα χώρο κατά προτίμηση προφυλαγμένο από δυνατά ρεύματα και αέριδες και μακριά από φυτά που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά.

Θα ήταν προτιμότερο να τοποθετήσουμε το μπάρμπεκιου απέναντι σε έναν τοίχο, για να αποφύγουμε τυχόν επαφές με το πίσω μέρος της εστίας, που μπορεί να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες.

Συμβουλές

Σωστή χρήση ενός κασπώ:

- Μετρήστε το μέγεθος της γλάστρας σας και επιλέξτε το κασπώ στις ανάλογες διαστάσεις ώστε να είναι απόλυτα συμβατό με τη γλάστρα.

- Αν ωστόσο το κασπώ που έχετε επιλέξει είναι μεγαλύτερης διάστασης από τη γλάστρα σας, γεμίστε το κασπώ με άργιλο ή χαλίκι σε τέτοιο ύψος ώστε όταν τοποθετήσετε τη γλάστρα σας μέσα στο κασπώ, να είναι στο σωστό σημείο.Τέλος, προσθέστε ένα πατάκι κάτω από την πλαστική γλάστρα.

Σωστή μεταφύτευση

- Γεμίστε το βάθος της γλάστρας με άργιλο ή χαλίκι για να βελτιώσετε την οξυγόνωση των ριζών αλλά και για να διευκολύνετε την αποστράγγιση.

- Γεμίστε τη γλάστρα με ικανή ποσότητα τύρφης. Η τύρφη βοηθά στο να εγκλωβίζει αέρα και να συγκρατεί επαρκή ποσότητα νερού. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ανανεώνεται και βελτιώνεται η ποιότητα του χώματος καθώς εμπλουτίζεται με πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

- Τοποθετήστε γεωύφασμα για να μην ανακατεύεται ο άργιλος με την τρυφή. Μ’ αυτό τον τρόπο το νερό θα βγαίνει όσο πιο καθαρό γίνεται, δε θα αφήνει λεκέδες στο δάπεδο και δε θα βουλώνουν οι τρύπες της γλάστρας.

- Για εξωτερική χρήση, τοποθετήστε στηρίγματα για στραγγίζουν τα νερά ενώ αν πρόκειται να τοποθετηθεί σε εσωτερικό χώρο, τοποθετήστε κάτω από τη γλάστρα ένα στεγανό πιάτο.

Επέλεξε την γλάστρα και το κασπώ που ταιριάζει στα μέτρα σου!Bonus tip: πέρα από τα λουλούδια και τις γλάστρες, φρόντισε να διαλέξεις εγκαίρως και τα κατάλληλα έπιπλα κήπου για να απολαύσεις στο έπακρο τους εξωτερικούς σου χώρους!

top