Έρχεται η ώρα να αλλάξεις κουφώματα και ένα βασικό δίλημμα προκύπτει σχεδόν αυτόματα: Αλουμίνιο ή PVC; Και πράγματι, πρόκειται για δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στην ελληνική αγορά. Κάθε υλικό έχει τα δικά του δυνατά σημεία, αλλά και περιορισμούς, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι ακριβώς ταιριάζει στις ανάγκες του χώρου σου, αλλά και στον τρόπο ζωής σου. Είτε χτίζεις από την αρχή είτε κάνεις ανακαίνιση σπιτιού, η σωστή επιλογή στα κουφώματα, ειδικά για πόρτες και παράθυρα, μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά!

Σύγκριση PVC ή αλουμίνιο: Ποιος είναι ο νικητής στα κουφώματα
Κουφώματα PVC (πλαστικά - συνθετικά κουφώματα)
Κουφώματα PVC πλεονεκτήματα
Ηχομόνωση έως και 70%: Τα συνθετικά κουφώματα μειώνουν σημαντικά τον θόρυβο, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σε πόλεις ή περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία/κινητικότητα. Ειδικά σε συνδυασμό με κατάλληλους υαλοπίνακες, η ησυχία στο εσωτερικό του σπιτιού είναι εξασφαλισμένη.
Θερμομόνωση: Τα PVC σε σύγκριση με τα κουφώματα αλουμινίου, έχουν αρκετά καλύτερες επιδόσεις στη θερμομόνωση. Λόγω της χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας του PVC, εμποδίζεται η μεταφορά θερμότητας, πράγμα που σημαίνει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα - ο,τι δηλαδή χρειάζεσαι. Έτσι υπάρχει καλύτερη ενεργειακή απόδοση σπιτιού {link for later} και οικονομία στη θέρμανση και ψύξη.
Οικονομικότερα: Σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου, τα PVC είναι σαφώς πιο προσιτά, τόσο στην αγορά όσο και στην εγκατάσταση. Το συνολικό κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα εξώφυλλα/παντζούρια PVC, που ενδέχεται να κοστίζουν περισσότερο από τα αντίστοιχα αλουμινίου.
Δεν έχουν κενώσεις στις ενώσεις: Τα κουφώματα PVC θερμοκολλούνται οπότε δεν έχουν κενά στις γωνίες, άρα προσφέρουν και αυξημένη μόνωση και σταθερότητα στο προφίλ και κομψή εμφάνιση.
Λιγότερη συντήρηση: Ξέχνα το τρίψιμο και το βάψιμο. Ένα απλό καθάρισμα με χλιαρό νερό και σαπούνι αρκεί για να τα διατηρήσεις καθαρά και λειτουργικά.
Αντοχή στην υγρασία: Το υλικό δεν απορροφά νερό και δεν επηρεάζεται από βροχή ή θαλάσσιο αλάτι, γι’ αυτό και προτιμάται σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Πιστοποίηση υλικού: Τα σύγχρονα κουφώματα PVC πληρούν όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας, ενώ συχνά ενισχύονται με εσωτερικά μεταλλικά προφίλ για ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα.


Κουφώματα PVC μειονεκτήματα
Περιορισμός στους τύπους κουφωμάτων: Δεν προορίζονται για όλες τις εφαρμογές. Για παράδειγμα, είναι δύσκολη η υλοποίηση χωνευτών ή μεγάλων συρόμενων κατασκευών, ενώ οι επιλογές σε καμπύλα σχέδια είναι περιορισμένες και συνήθως δεν έχουν μεταλλικές ενισχύσεις στο εσωτερικό άρα και μειωμένες μηχανικές αντοχές.
Δύσκολη επισκευή & περιορισμένα ανταλλακτικά: Οι γωνίες των κουφωμάτων θερμοκολλούνται, επομένως η επισκευή τους σε περίπτωση ζημιάς είναι συχνά αδύνατη. Επίσης, επειδή τα περισσότερα προφίλ είναι εισαγόμενα, μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στην εύρεση ανταλλακτικών για παλαιότερες σειρές.
Βιωσιμότητα: Αν και το PVC ανακυκλώνεται, θεωρείται λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον λόγω της χημικής του σύστασης και των σταθεροποιητών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του.
Περιορισμένη αισθητική ευελιξία: Τα κουφώματα PVC κυκλοφορούν κυρίως σε βασικά χρώματα και επενδύονται με φιλμ που καλύπτει μόνο εξωτερικά τις όψεις. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει αισθητική ανομοιομορφία (π.χ. μεταξύ κουφώματος και ρολού).
Χαμηλότερη διάρκεια ζωής: Και τα δύο υλικά είναι μακροχρόνια, ωστόσο τα κουφώματα PVC έχουν κατά μέσο όρο διάρκεια ζωής 25–30 έτη, σε σύγκριση με τα κουφώματα αλουμινίου που μπορούν να φτάσουν έως και τα 50.
Περιορισμένη προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς: Το PVC καίγεται ευκολότερα και δεν θεωρείται ένα υλικό που προσφέρει πυρασφάλεια.
Κουφώματα αλουμινίου
Κουφώματα αλουμινίου πλεονεκτήματα
Αντέχουν στην έντονη ηλιοφάνεια: Είναι απολύτως κατάλληλα για το μεσογειακό κλίμα. Δεν κιτρινίζουν, δεν φουσκώνουν και δεν χάνουν την αντοχή ή το χρώμα τους από την UV ακτινοβολία.
Απεριόριστη ποικιλία χρωμάτων & φινιρισμάτων: Αλουμίνιο σημαίνει αισθητική ευελιξία αφού μπορείς να το βρεις με υφές ματ, γυαλιστερό, ξύλο, σαγρέ και σε δεκάδες χρώματα, ενώ μπορεί και να βαφτεί σε οποιοδήποτε χρώμα.
Αντοχή στη διάβρωση: Το αλουμίνιο αναπτύσσει φυσική προστατευτική επίστρωση και με τις σωστές βαφές (ηλεκτροστατικές, ανοδίωση), η διάρκεια ζωής του είναι εντυπωσιακή.
Πυρασφάλεια: Το αλουμίνιο είναι συμπαγές υλικό επομένως δεν είναι εύφλεκτο και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Εύκολη επισκευή & ευκολότερα ανταλλακτικά: Σε περίπτωση χτυπημάτων σε πόρτες και παράθυρα, το αλουμίνιο μπορεί να επισκευαστεί. Επίσης, ανταλλακτικά για κουφώματα αλουμινίου είναι διαθέσιμα ακόμα και για παλαιότερες σειρές.
Βιωσιμότητα: Το αλουμίνιο είναι φυσικό μη τοξικό προϊόν και πλήρως ανακυκλώσιμο, αφού επαναχρησιμοποιείται σχεδόν επ’ άπειρον και παράγεται σε μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα. Επιπλέον, η ανακύκλωσή του απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάζεται η αρχική παραγωγή του.
Κατασκευαστική ευελιξία: Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό εύκαμπτο που μπορεί να μορφοποιηθεί αρκετά και έχει χαμηλό βάρος, έτσι μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να χρησιμοποιηθεί σε κάθε τύπο κουφώματος (ανοιγόμενα, συρόμενα, χωνευτά, για μεγάλες επιφάνειες) χωρίς ενισχύσεις, χάρη στην υψηλή του μηχανική αντοχή.


Κουφώματα αλουμινίου μειονεκτήματα
Έχουν κενώσεις: Οι ενώσεις τους δεν θερμοκολλούνται, οπότε υπάρχουν ορατές «κενώσεις» που ενδέχεται να επηρεάσουν την αισθητική και τη μόνωση – ειδικά αν δεν πρόκειται για θερμομονωτικά συστήματα.
Αγωγός θερμότητας: Το αλουμίνιο είναι μεταλλικό υλικό και επομένως καλός αγωγός. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς θερμοδιακοπή, μπορεί να μεταφέρει ζέστη το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα. Η λύση εδώ είναι θερμοδιακοπτόμενα προφίλ με εξειδικευμένα υλικά, αλλά η τιμή αυξάνεται αναλογικά.
Περισσότερη συντήρηση εξαρτημάτων: Το ίδιο το προφίλ έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά μηχανικά μέρη όπως μεντεσέδες μπορεί να χρειαστούν αλλαγή σε βάθος χρόνου – ειδικά σε περιοχές με υγρασία ή αλμύρα και έχουν μεγαλύτερο κόστος συντήρησης.
Περιορισμένη ηχομόνωση (σε σχέση με PVC): Ενώ τα σύγχρονα θερμομονωτικά συστήματα αλουμινίου έχουν καλές επιδόσεις και στην ηχομόνωση, τα PVC υπερτερούν.
Αλουμίνιο VS PVC: Που εφαρμόζουν το κάθε υλικό;
Παράθυρα (οικιακά & επαγγελματικά)
Μπαλκονόπορτες
Εξωτερικές πόρτες & εσωτερικές πόρτες
Παντζούρια και ρολά
Τύποι κουφωμάτων PVC:
Επάλληλα: Κουφώματα που κινούνται παράλληλα στον τοίχο, ιδανικά για μικρά δωμάτια και διαμερίσματα.
Σταθερά ή εξώπορτες: Λύσεις για είσοδο, κοινόχρηστους χώρους ή μεγάλες επιφάνειες με σταθερό τζάμι.


Μπαλκονόπορτες πολύ μεγάλων διαστάσεων
Πολυμορφικά παράθυρα & βιτρίνες
Παντζούρια, ρολά, σίτες
Πόρτες ασφαλείας
Προσόψεις, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα
Κατοικίες με υψηλές απαιτήσεις αισθητικής & ασφάλειας
Συρόμενα / Χωνευτά: Ιδανικά για μπαλκονόπορτες, μεγάλες επιφάνειες ή χώρους όπου ο διαθέσιμος χώρος είναι περιορισμένος. Χρειάζονται ελάχιστο χώρο ανοίγματος και είναι πολύ πρακτικά.
Ειδικές κατασκευές: Κυκλικά παράθυρα, ασύμμετρα σχέδια, μεγάλα ανοίγματα – το αλουμίνιο «τα σηκώνει όλα».
Αλουμίνιο ή PVC θα διαλέξεις τελικά;
Αλουμίνιο ή PVC τελικά; Εξαρτάται από τις προτεραιότητές σου, αφού και τα 2 υλικά έχουν τα "δυνατά και αδύνατα" σημεία τους και έτσι είναι δύσκολο να βγάλεις «νικητή». Αν ψάχνεις κάτι οικονομικό, μονωτικό (σε θερμότητα και ήχο), με αντοχή στην υγρασία, αλλά και εύκολο στη συντήρηση, τότε τα PVC κουφώματα είναι καλή επιλογή. Αν ψάχνει μακροχρόνια χρήση, αντοχή στην έντονη ηλιοφάνεια, δυνατότητα ειδικού σχεδιασμού και μέγιστη ασφάλεια, τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν μια πολύ καλή επένδυση. Το σημαντικό είναι να κάνεις μια ενημερωμένη επιλογή, βασισμένη στις πραγματικές σου ανάγκες. Έτσι και στη LEROY MERLIN, όταν αναλαμβάνουμε την ανακαίνιση σου, διαθέτουμε τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα υλικά της αγοράς... για να ξέρεις πάντα τι παίρνεις!
