Αντλίες Θερμότητας

Ονομαστική απόδοση σε θέρμανση

Είδος

Τύπος

Μάρκα

Τιμή

Τιμή

Οι αντλίες θερμότητας είναι από τις πλέον οικολογικές και οικονομικές λύσεις θέρμανσης κατοικίας που μπορείς να επιλέξεις γι’ αυτό και βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από πολλά νοικοκυριά! Με ένα σύντομο scroll down θα μάθεις πως λειτουργούν και γιατί πρέπει να τις προτιμήσεις.


Αντλίες θερμότητας: τι ακριβώς κάνουν

Πρόκειται για μια συσκευή που λειτουργεί με ρεύμα και ουσιαστικά αντλεί τη θερμότητα από το χώρο στον οποίο θα την τοποθετήσεις (τοποθετείται εκτός σπιτιού, οπότε πρακτικά αντλεί τη θερμότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος) και τη μεταφέρει εντός του σπιτιού, στο κεντρικό σύστημα θέρμανσής του, είτε πρόκειται για σώματα καλοριφέρ, είτε για ενδοδαπέδια θέρμανση, είτε για fan coil.


Με άλλα λόγια, η αντλία θερμότητας σου προσφέρει θέρμανση και ζεστό νερό μέσω της θερμότητας που υπάρχει στο περιβάλλον, γι’ αυτό και δεν κάνει τόσο μεγάλη κατανάλωση σε ρεύμα, όση κάνουν οι καυστήρες πετρελαίου ή αερίου αντίστοιχα στο καύσιμό τους. Σε ένα καιρικό κλίμα όπως της Ελλάδας που είναι σχετικά ζεστό και δεν έχουμε συχνά ακραίες θερμοκρασίες υπό του μηδενός, η αντλία θερμότητας αποδίδει ακόμη καλύτερα, μιας και βρίσκει εύκολα θερμότητα να μεταφέρει από το περιβάλλον της. Αυτό σημαίνει πως έχει καλή απόδοση και θα σου εξασφαλίσει εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με τα συνηθισμένα καύσιμα θέρμανσης.

Αντλία θερμότητας: υπέρ και κατά

Τα υπέρ της αντλίας θερμότητας είναι ότι δεν καταναλώνει υψηλά επίπεδα ρεύματος επομένως είναι φιλική προς το περιβάλλον αλλά και προς την τσέπη σου, δεν απαιτεί επιπλέον υψηλά κόστη για τη συντήρησή της, δεν χρειάζεται να την ανανεώνεις με καύσιμο όπως κάνεις με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο και αν τη συνδέσεις με fan coils θα διαπιστώσεις πως ο χώρος σου θερμαίνεται άμεσα. Επειδή οι αντλίες θερμότητας είναι φιλικές προς το περιβάλλον πλέον επιδοτούνται και από κυβερνητικά προγράμματα (βλ. Εξοικονομώ) και υπολογίζεται πως τα νοικοκυριά που εγκαθιστούν αντλία θερμότητας μπορούν να εξοικονομήσουν από το 30% μέχρι το 70% των χρημάτων που θα δαπανούσαν σε άλλη περίπτωση για πετρέλαιο.


Τα κατά της αντλίας θερμότητας είναι ότι το αρχικό χρηματικό ποσό που θα χρειαστεί να υποβάλλεις για να την αγοράσεις και να την εγκαταστήσεις είναι πιο υψηλό από τους κλασικούς λέβητες και ότι με την ενεργειακή κρίση το κόστος του ρεύματος αρχίζει και πλησιάζει τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου επομένως ο κόσμος δεν είναι πλέον σίγουρος για το ποια πηγή ενέργειας να προτιμήσει. Ακόμη, κάποια ανταλλακτικά που μπορεί να χρειαστείς σε βάθος χρόνου, ίσως είναι και αυτά κοστοβόρα. Επίσης, για να είναι αποδοτικότερη, τα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού δεν θα πρέπει να είναι πολύ παλιά (αποκαλούμενα αλλιώς και ως “φέτες”) και δεν αποδίδει τόσα καλά με τα καλοριφέρ μπάνιου (πετσετοκρεμάστρες).


Οι τύποι αντλίας θερμότητας που πρέπει να γνωρίζεις

Αν ψάχνεις την πιο οικονομική λύση και έχεις καλή μόνωση στον χώρο σου τότε μία αντλία θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών ίσως καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού σου. Αν πάλι θέλεις ευελιξία και υψηλότερες αποδόσεις για καλύτερη και γρηγορότερη θέρμανση, τότε λογικά οι αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών, που φτάνουν έως 80-90C ενώ κρατούν χαμηλά το κόστος λειτουργίας, είναι η ιδανική επιλογή για εσένα. Γενικώς οι αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών είναι χρησιμότερο να τοποθετούνται σε μέρη που οι ανάγκες για θέρμανση είναι πιο έντονες, δηλαδή σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες όπως ορεινά σπίτια.Βρες αντλίες θερμότητας για 100 τμ., 120 τμ., 150 τμ., και 200 τ.μ αποκλειστικά στη LEROY MERLIN! 

Ρίξε μια ματιά στην ποικιλία μας και επίλεξε αντλίες θερμότητας ικανές να καλύψουν 100, 120, 150 ακόμη και 200 τετραγωνικά μέτρα! Βρες κορυφαίες αντλίες θερμότητας σε πολύ οικονομικές τιμές, μόνο στη LEROY MERLIN! Διαθέτουμε μεγάλη γκάμα από αξιόπιστες αντλίες θερμότητας, μόνο από κορυφαίους κατασκευαστές (SAMSUNG,TOSHIBA κα), τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές!


Σε κάθε περίπτωση μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας και να μιλήσεις με έναν από τους συμβούλους θέρμανσης που έχουμε στα καταστήματά μας, για να σου εξηγήσουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, όπως για παράδειγμα το πώς γίνεται η σύνδεση της αντλίας θερμότητας με το καλοριφέρ, αναλυτικότερα ποια είναι τα υπέρ και τα κατά μιας αντλίας θερμότητας, ποιο μοντέλο θα χρειαστείς σύμφωνα με την κεντρική θέρμανση και τα καλοριφέρ του σπιτιού σου,  έτσι ώστε να είσαι 100% σίγουρος για το ποια αντλία θερμότητας ταιριάζει στα τετραγωνικά και τις ανάγκες του σπιτιού σου!


Για αξιόπιστες λύσεις θέρμανσης για την κεντρική θέρμανση του σπιτιού με αντλίες θερμότητας, ο προορισμός είναι ένας και λέγεται LEROY MERLIN!

Αντλία Θερμότητας monoblock...

Αντλία Θερμότητας monoblock SENDOSHP-008HXRP1R 8kw 1PH A++

Αντλία Θερμότητας monoblock...

Αντλία Θερμότητας monoblock SENDO SHP-023HXRP3R 23kw 3PH A++

Αντλία Θερμότητας monoblock...

Αντλία Θερμότητας monoblock SENDO SHP-018HXRP3R 16kw 3PH A++

Αντλία Θερμότητας monoblock...

Αντλία Θερμότητας monoblock SENDO SHP-013HXRP3R 13kw 3PH A++

Αντλία θερμότητας ECOSUN...

Αντλία θερμότητας ECOSUN monoblock ψύξης 11100W θέρμανσης 10800W

Αντλία θερμότητας ECOSUN...

Αντλία θερμότητας ECOSUN monoblock ψύξης 6100W θέρμανσης 6800W

Αντλία θερμότητας monoblock...

Αντλία θερμότητας monoblock θέρμανσης 11000W

Συχνές ερωτήσεις για τις αντλίες θερμότητας

Τι είναι η αντλία θερμότητας και πού χρησιμεύει;

Η αντλία θερμότητας είναι μια ηλεκτρική συσκευή η οποία προμηθεύει την κεντρική θέρμανση ενός σπιτιού για να δημιουργηθούν οι επιθυμητές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιώντας τη θερμοκρασία του εξωτερικού χώρου, την αντλεί και τη μετατρέπει σε θέρμανση ή ψύξη και στη συνέχεια τη διοχετεύει στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης του σπιτιού.

Με άλλα λόγια, η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα θέρμανσης του χώρου που επίσης χρησιμεύει στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Κάποιοι τύποι αντλίας έχουν επιπλέον τη δυνατότητα ψύξης του χώρου, εφόσον έχουν τοποθετηθεί οι κατάλληλες εσωτερικές μονάδες (fan coils).

Πώς λειτουργεί η αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας μετατρέπει την ενέργεια του περιβάλλοντος σε θερμική ενέργεια. Η λειτουργία της μοιάζει αρκετά με αυτή του κλιματιστικού με μία σημαντική διαφορά: ότι δεν δημιουργεί από μόνη της τη θερμότητα. Οι αντλίες θερμότητας διαθέτουν ένα ψυκτικό μέσο το οποίο διαχέεται μέσω του ανεμιστήρα της εσωτερικής τους μονάδας στον εξωτερικό τους συμπιεστή και με αυτόν τον τρόπο μεταφέρουν τη θερμότητα που ουσιαστικά συγκέντρωσαν από το περιβάλλον, προς το σύστημα της κεντρικής θέρμανσης του εσωτερικού χώρου, όπως είναι τα σώματα καλοριφέρ, τα fan coil, η ενδοδαπέδια θέρμανση αλλά και ο θερμοσίφωνας για να έχουμε ζεστό νερό χρήσης.

Από ποια εξαρτήματα αποτελείται μια αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας διαθέτει εξωτερική μονάδα, αυτοματισμούς, μπόιλερ και τις εσωτερικές μονάδες στις οποίες συνδέεται (σώματα καλοριφέρ/ φαν κόιλ/ ενδοδαπέδια θέρμανση). Αναλυτικά, όλα τα εξαρτήματα μιας αντλίας θερμότητας είναι τα εξής:

 • Ο συμπιεστής της που διοχετεύει θερμότητα στο εξωτερικό περιβάλλον
 • Ο μηχανισμός αντιστροφής ο οποίος περιλαμβάνει μια βαλβίδα που προσφέρει εναλλαγές για τις ζητούμενες θερμοκρασίες
 • Η ηλεκτρική της αντίσταση η οποία μεγιστοποιεί τις αποδόσεις της σε θερμότητα
 • Ο ατμοποιητής της που αντλεί τη θερμότητα από το εξωτερικό αλλά και τον εσωτερικό του σπιτιού
 • Οι αυτοματισμοί της που χρησιμεύουν στην βέλτιστη λειτουργία και απόδοσή της

Η αντλία θερμότητας τοποθετείται στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού επομένως δεν θα έχεις στους εσωτερικούς σου χώρους κάποιο από τα εξαρτήματά της, εκτός από τα σώματα κεντρική θέρμανσης που είδη χρησιμοποιείς.

Η αντλία θερμότητας είναι κατάλληλη αποκλειστικά για σώματα καλοριφέρ ή μπορώ να τη συνδέσω και με ενδοδαπέδια θέρμανση ή fan coil;

Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδεθεί και με σώματα καλοριφέρ, και με fan coil αλλά και με ενδοδαπέδια θέρμανση, κατόπιν μελέτης που πρέπει να πραγματοποιηθεί από μηχανολόγο. Αν γίνει αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα πετρελαίου, τα υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ μπορεί να μην αποδίδουν τόσο ικανοποιητικά αν και αυτά είναι της παλαιότερης μορφής, τύπου φέτες.

Εκτός από θέρμανση, προσφέρει και ζεστό νερό για το σπίτι;

Φυσικά! Όπως είδαμε και πιο πάνω, εκτός από θερμότητα αλλά και δροσιά για την κεντρική θέρμανση του σπιτιού, η αντλία θερμότητας προμηθεύει και το μπόιλερ με ζεστό νερό για το σπίτι χωρίς να χρειάζεται να ενεργοποιήσεις το θερμοσίφωνα και να περιμένεις για να ζεσταθεί το νερό!

Οι αντλίες θερμότητας είναι περισσότερο φιλικές για το περιβάλλον από τους παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης;

Ναι, εφόσον γίνει σωστή μελέτη και η κατάλληλη εγκατάσταση, η αντλία θερμότητας θεωρείται ο πιο φιλικός για το περιβάλλον τρόπος θέρμανσης, μιας και δεν απαιτεί την καύση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Χρειάζεται μόνο ρεύμα για να λειτουργήσει αλλά η κατανάλωσή της δεν είναι τόσο υψηλή όσο στις κλασικές θερμαντικές συσκευές, μιας και η λειτουργία της υποβοηθιέται από την εξωτερική θερμοκρασία που υπάρχει στο περιβάλλον.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας;

Τα πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας είναι πολλά, γι’ αυτό και βλέπουμε να χρησιμοποιείται από ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά! Συγκεκριμένα, οι αντλίες θερμότητας:

 1. Καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια επομένως είναι πιο οικονομικές στη χρήση τους.
 2. Η συντήρηση που χρειάζονται είναι απειροελάχιστη.
 3. Επειδή καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια είναι και πιο φιλικές προς το περιβάλλον
 4. Δεν παράγουν καυσαέρια επομένως δεν ρυπαίνουν και την ατμόσφαιρα και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
 5. Αν επιλχθεί ο κατάλληλος τύπος, εκτός από θέρμανση το χειμώνα προσφέρουν και ψύξη το καλοκαίρι.
 6. Δεν καταλαμβάνουν χώρο εντός του σπιτιού μιας και η εγκατάστασή τους γίνεται εξωτερικά και δεν είναι προαπαιτούμενο να υπάρχει λεβητοστάσιο.
 7. Μπορούν να συνδεθούν με τα υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης επομένως δεν χρειάζεται να αλλάξεις τα ήδη υπάρχοντα σώματα που έχεις.
 8. Ρυθμίζουν τη λειτουργία και την απόδοσή τους σύμφωνα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος και τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου.
 9. Λόγω της φιλικότητάς τους προς το περιβάλλον, η αγορά και εγκατάστασή τους επηδοτείται από κυβερνητικά προγράμματα (βλ. Εξοικονομώ).
 10. Περιλαμβάνουν πολλές λειτουργίες οι οποίες είναι ενσωματωμένες στη βασική συσκευή τους επομένως δεν χρειάζεται να πάρεις επιπλέον εξαρτήματα για να τις αναβαθμίσεις.
 11. Υπάρχουν διαφορετικά είδη και τύποι αντλίας θερμότητας για να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου.

Γιατί με συμφέρει να εγκαταστήσω αντλία θερμότητας στο σπίτι μου;

Γιατί, όπως έχει προαναφερθεί, εάν γίνει η σωστή μελέτη και εγκατάσταση για να λειτουργεί σωστά, είναι ένας πιο οικονομικός, ασφαλής και καθαρός τρόπος θέρμανσης, συν του ότι δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις και τα θερμαντικά σώματα που έχεις ήδη στο σπίτι σου.

Υπάρχουν διαφορετικές αντλίες θερμότητας για 100 τμ., 120 τμ., 150 τμ., και 200 τ.μ;

Φυσικά! Όπως ισχύει και για τα κλιματιστικά, έτσι και για τις αντλίες θερμότητας, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις ένα μοντέλο κατάλληλο για τα τετραγωνικά μέτρα που θέλεις να καλύψεις. Αν προτιμήσεις ένα μοντέλο με μεγαλύτερη ισχύ από αυτή που χρειάζεται ο χώρος σου υπάρχουν τα εξής μειονεκτήματα:

 1. Να πληρώσεις υψηλότερη τιμή για την αρχική αγορά ενός μοντέλου το οποίο δεν σου είναι απαραίτητο.
 2. Λόγω της υψηλότερης τιμής του μοντέλου θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να γίνει απόσβεση του ποσού που επένδυσες.
 3. Θα έχεις υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια υψηλότερους λογαριασμούς.
 4. Επειδή η αντλία θα αναγκάζεται να κάνει συνεχόμενη λειτουργία θα καταπονείται μηχανικά επομένως θα έχει και ταχύτερη φθορά.

Όπως καταλαβαίνουμε, κατά την επιλογή της αντλίας θερμότητας, το μέγεθός της είναι μείζονος σημασίας καθώς πρέπει να ταιριάζει με τα τετραγωνικά του σπιτιού. Εδώ και πάλι λοιπόν έρχεται το ζήτημα της σωστής μελέτης που πρέπει να έχει προηγηθεί από έναν μηχανικό, ώστε να μετρηθούν κατάλληλα οι θερμικές απώλειες που μπορεί να έχει ο χώρος μας, ώστε να ξέρουμε ποια αντλία είναι κατάλληλη για τα τετραγωνικά που θέλουμε να θερμάνουμε.

Στη LEROY MERLIN διαθέτουμε πολλά διαφορετικά μεγέθη για αντλίες θερμότητας, ώστε να μπορέσεις να επιλέξεις το καταλληλότερο για το σπίτι σου.

Στις αντλίες θερμότητας παίζει ρόλο η ονομαστική τους απόδοση;

Ναι, όπως σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και στις αντλίες θερμότητας, όσο καλύτερη είναι η ονομαστική τους απόδοση, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουν

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αντλίας θερμότητας;

Υπάρχουν οι αντλίες θερμότητας υψηλών/ μεσαίων/ χαμηλών θερμοκρασιών. Για να επιλέξεις τον κατάλληλο τύπο για το χώρο σου, πρέπει και πάλι να συμβουλευτείς τον ειδικό που θα πραγματοποιήσει τη μελέτη για την εγκατάσταση της νέας σου αντλίας θερμότητας.

Ποιες μάρκες να εμπιστευτώ για να πάρω αντλίας θερμότητας;

Στη LEROY MERLIN φροντίζουμε να προμηθευόμαστε αντλίες θερμότητας από τα πιο έμπιστα brands της αγοράς, προκειμένου να έχεις εγγυημένη ποιότητα για την αγορά σου. Ωστόσο, όποια μάρκα και αν επιλέξεις, ένα σημαντικό κριτήριο είναι η ενεργειακή κατηγορία της συσκευής. Επιπλέον, θα πρέπει να μην αμελείς την τακτική συντήρηση από εξειδικευμένο συνεργείο προκειμένου να διασφαλίσεις τη σωστή λειτουργία της.

Το παλιό μου σύστημα θέρμανσης τι μπορώ να το κάνω;

Η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδεθεί σε υπάρχον σύστημα θέρμανσης, με κάποιες μετατροπές και προσθήκες. Μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το παλιό σύστημα θέρμανσης βοηθητικά, σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος.

top