Η τοποθέτηση ή η αλλαγή της ταπετσαρίας τοίχου χαρίζει στυλ στους εσωτερικούς χώρους. Για ένα όμορφο αποτέλεσμα θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες. 

Θα χρειαστείτε

 • Απαραίτητα εργαλεία
 • 1 ακροφύσιο
 • 1 μυστρί με ίσια μύτη
 • 1 σπάτουλα
 • 1 πένσα απογύμνωσης καλωδίων
 • 1 βούρτσα
 • 1 μέτρο
 • 1 πλαστική προστατευτική μεμβράνη
 • 1 μηχάνημα διάτμησης
 • 1 πιστόλι σιλικόνης
 • Απαραίτητα υλικά
 • ρολά ταπετσαρίας
 • 1 κόλλα ταπετσαρίας
 • Επίπεδο δυσκολίας

Προετοιμασία της βάσης

πάνω
Αφαιρούμε  την παλιά ταπετσαρία με ένα ξεκολλητικό προϊόν ή ξύνουμε λίγο την παλιά μπογιά για να πιάσει καλύτερα η κόλλα.
Πρέπει να ελέγξουμε τρία πράγματα: βεβαιωνόμαστε ότι η βάση είναι καθαρή, αλλιώς την ξεσκονίζουμε ή την πλένουμε,  ελέγχουμε ότι είναι επίπεδη, στοκάρουμε, αν χρειαστεί, τις ρωγμές και· τέλος φροντίζουμε να έχει στεγνώσει καλά η βάση.
Κάθε ίχνος υγρασίας θα πρέπει  να αφαιρεθεί με ειδικό προϊόν.

Σε έναν ατελή  ή νέο τοίχο, η χρήση στερεωτικού για προληπτικούς λόγους είναι απαραίτητη.
Για ένα καλύτερο φινίρισμα και πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση της ταπετσαρίας, απλώνουμε ακρυλική σιλικόνη ανάμεσα στον τοίχο, τα σοβατεπί και τα πλαίσια πορτών και παραθύρων.
Διακόπτουμε το ηλεκτρικό ρεύμα πριν αφαιρέσουμε τις επικαλύψεις των διακοπτών και πριζών.

Ανακατέβουμε την κόλλα ομοιόμορφα ανάλογα με τις αναλογίες που ενδείκνυνται στη συσκευασία.
Σημαδεύουμε σημεία αναφοράς στον τοίχο. Χρησιμοποιούμε το μέτρο για να σημειώσουμε το πλάτος τοης ταπετσαρίας στο πάνω μέρος του τοίχου.
Σε αυτό το σημείο βάζουμε το νήμα στάθμης στο πάνω μέρος του τοίχου και σημειώνουμε μικρά τακτικά σημαδάκια καθ' όλο το ύψος του τοίχου. Τέλος, μετράμε το ύψος του τοίχου. 

Βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα ρολά της ταπετσαρίας είναι από την ίδια παρτίδα. 
Για την ταπετσαρία με σχέδια αρχίζουμε κάθε κομμάτι έτσι ώστε να συμπίπτουν τα μοτίβα. Αυτό θα επιφέρει δύο κοπές στο κομμάτι, μίαστο πάνω μέρος και μία στο κάτω μέρος, για να μπορέσει το κομμάτι να ενωθεί με το προηγούμενο.
Για να αποφύγουμε λάθη,είναι απαραίτητο να κόβουμε τα κομμάτια καθώς προχωράμε στην τοποθέτηση.

Τοποθέτηση της ταπετσαρίας

πάνω
Απλώνουμε στον τοίχο την κόλλα με τη βούρτσα ή το ρολό και τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι αφήνοντας ένα μικρό τμήμα 5cm να προεξέχει στο πάνω μέρος.
Κολλώντας το κομμάτι, ακολουθούμε τα σημεία αναφοράς που προσημειώσαμε με το μολύβι.
Εάν δεν είστε σίγουροι ότι ο τοίχος είναι κάθετος, σημαδέψτε το πρώτο σημείο αναφοράς στα 50 cm από τη γωνία του τοίχου για ένα κομμάτι πλάτους  53 εκατοστών και στα 100 cm για ένα κομμάτι 106 εκατοστών.
Τοποθετήστε το νήμα, σημειώστε με μολύβι σημάδια έως κάτω και κάντε το πρώτο κομμάτι να συμπέσει με αυτά τα σημεία.
Η ταπετσαρία θα καλύψει τη γωνία και θα ξεπερνάει στον άλλο τοίχο.
Θα χρειαστεί να κόψετε το πλεόνασμα, αλλά η κάθετη τοποθέτηση θα είναι τέλεια ακόμα κι αν οι τοίχοι δεν είναι.

Κολλάμε καλά στον τοίχο όλο το κομμάτι, ξεκινώντας από το κέντρο και προς τις άκρες. 

Κόβουμε τη ταπετσαρία στο κάτω μέρος, στο όριο με το σοβατεπί χρησιμοποιώντας την σπάτουλα για την επικόλληση.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για την γωνία της οροφής και του τοίχου.
Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι δίπλα, εάν χρειαστεί το ξεκολλάμε και το επανατοποθετούμε.
Κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος και στη συνέχεια περνάμε το ρολό ταπετσιέρη στην ένωση των δύο κομματιών.
Για να αφαιρέσουμε την επιπλέον κόλλα, καθαρίζουμε με ένα υγρό σφουγγάρι.

Η κοπή της ταπετσαρίας

πάνω
Για να ολοκληρώσουμε τον τοίχο, πρέπει να μετρήσουμε την απόσταση ανάμεσα στο προτελευταίο κομμάτι και την γωνία του τοίχου.
Μη διστάσετε να μετρήσετε σε διάφορα σημεία διότι οι τοίχοι είναι σπάνια ίσιοι. Κόβουμε το κομμάτι σύμφωνα με το πλάτος που μετρήσαμε προσθέτοντας 5 cm.
Αφού το τοποθετήσουμε και το κολλήσουμε μπορούμε να κόψουμε το τμήμα που προεξέχει στη γωνία χρησιμοποιώντας έναν κόπτη. 

Η τοποθέτηση σε εξωτερική γωνία: Τοποθετούμε το κομμάτι πάνω στον τοίχο ξεπερνώντας τη γωνία και απλώνουμε το επόμενο κομμάτι καλύπτοντας για μερικά εκατοστά την άκρη του προηγούμενου. Με τον κόπτη, κόβουμε όλο το ύψος της ταπετσαρίας.
Για να αποφύγουμε το σκίσιμο των φύλλων, αφαιρούμε το πλεόνασμα διατηρώντας σταθερή τη ταπετσαρία με έναν χάρακα. Σηκώνουμε τη λωρίδα του χαρτιού για να αφαιρέσουμε και το δεύτερο πλεόνασμα. Στη συνέχεια λειαίνουμε τις άκρες. 

Για να επικαλύψουμε μια οριζόντια γωνία, ξεκινάμε από ψηλά και πιέζουμε με την σπάτουλα έτσι ώστε να κολλήσει η ταπετσαρία πάνω στην επιφάνεια. Στην επόμενη γωνία, εάν τελειώνει ο τοίχος, κόβουμε το τμήμα που προεξέχει. 

Για να σημαδέψουμε τις κοπές γύρω από το παράθυρο, πιέζουμε με το δάχτυλο το χαρτί ταπετσαρίας, κόβουμε πλάγια με το ψαλίδι πάνω σε αυτά τα σημάδια. Διπλώνουμε το χαρτί και κολλάμε. Τελειώνουμε κόβοντας με τον κόφτη. 

Για να περάσουμε πίσω από τους σωλήνες, σημαδέυουμε με το δάχτυλο το ανάγλυφο μέροςτου σωλήνα. Κόβουμε με το ψαλίδι εώς αυτό το σημείο. Περνάμε το χαρτί κάτω από τον σωλήνα, κολλάμε το πίσω μέρος χρησιμοποιώντας τον κόφτη, αφού έχουμε κόψει το περίγραμμα γύρω από τη βάση του σωλήνα, και λειαίνουμε τη ταπετσαρία. 

Για τις πρίζες και τους διακόπτες, σημαδεύουμε με το δάχτυλο το περίγραμμα της πρίζας η του διακόπτη, κόβουμε με τον κόπτη, κατόπιν, επανατοποθετούμε τις επικαλύψεις των διακοπτών και των πριζών που είχαν αφαιρεθεί πρωτύτερα. 

Η ολοκλήρωση της επικόλλησης

πάνω
Τοποθετούμε το τελευταίο κομμάτι πιέζοντας το πάνω σε αυτό που είναι ήδη κολλημένο και μετά κόβουμε κάθετα στην επικάλυψη όλο το πλεόνασμα.

Μπορεί μετά από δύο ή τρεις μέρες να εμφανιστούν κάποιες φυσαλίδες, οι οποίες, όμως, θα εξαφανιστούν από μόνες τους.
Εάν κάποια από αυτές παραμείνει, εισάγουμε κόλλα με μια σύριγγα, πιέζουμε και σκουπίζουμε με ένα υγρό σφουγγάρι. 

Η τοποθέτηση της ταπετσαρίας είναι πραγματικά εύκολη και το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. 
top