Η εγκατάσταση ή αντικατάσταση ενός θερμοσίφωνα είναι απλή, αλλά είναι απαραίτητο να επιλέξουμε γερά στηρίγματα.

Θα χρειαστείτε

  • Απαραίτητα εργαλεία
  • προστατευτικά γάντια
  • 1 πριόνι
  • 1 πανί
  • 1 σύστημα εκκένωσης
  • 1 πένσα απογύμνωσης καλωδίων
  • 1 κατσαβίδι ηλεκτρολόγου
  • σφιγκτήρες
  • 1 πιστόλι σιλικόνης
  • Απαραίτητα υλικά
  • 1 ηλεκτρικό θερμοσίφωνα
  • 1 σετ συνδέσμου με σύνολο ασφαλείας
  • 1 σύστημα εκκένωσης
  • 1 σετ ασφάλειας για ζεστό νερό
  • 1 διηλεκτρικό σύνδεσμο
  • εύκαμπτους σωλήνες σύνδεσης
  • αγκυρώσεις και στριφώνια στερέωσης
  • μεταλλικές ροδέλες για στριφώνια
  • ταινία τεφλόν για συνδέσμους
  • Επίπεδο δυσκολίας

Η εγκατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα

πάνω
Πού θα γίνει η εγκατάσταση;

Για να περιορίσουμε τις απώλειες θερμότητας που υπάρχουν κατά τη διαδρομή του νερού, ο θερμοσίφωνας θα πρέπει να εγκατασταθεί όσο δυνατόν πιο κοντά στο μέρος όπου θα χρησιμοποιηθεί. Εάν αποφασίσουμε να το εγκαταστήσουμε στο εσωτερικό του μπάνιου, θα πρέπει να τηρήσουμε κάποιες αποστάσεις ασφαλείας. Είτε για τη μπανιέρα είτε για το ντουζ, ο θερμοσίφωνας θα πρέπει να τοποθετηθεί στα πλαίσια των όγκων 1, 2 ή 3. Στον όγκο 1, ο θερμοσίφωνας πρέπει να είναι τοποθετημένος οριζόντια και θα πρέπει να βρίσκεται όσο δυνατόν ψηλότερα. Θα πρέπει να αφήσουμε, σε κάθε περίπτωση, λίγο χώρο γύρω από τον θερμοσίφωνα.

Ο τοίχος μπορεί να παρουσιάσει διάφορες αντιστάσεις. Διαλέγουμε τις πιο κατάλληλες βίδες: μακριές βίδες με σπείρωμα, εκτεταμένες σφήνες, αγκυρώσεις. Κάνοντας την πρώτη τρύπα, θα καταλάβουμε ποιές είναι οι αντιστάσεις και, κατά συνέπεια, ποιο στήριγμα θα χρησιμοποιήσουμε.

Συμβουλή:Σε περίπτωση διπλού μονωμένου τοίχου, διαλέγουμε εκτεταμένες αγκυρώσεις.

Οι αγκυρώσεις που παρέχονται με τα περισσότερα σετ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε γεμάτους τοίχους. Σε περίπτωση διπλού τοίχου με μονωτικό στην κατασκευή, διαλέγουμε εκτεταμένες αγκυρώσεις, που μπορούν να διαπεράσουν το μονωτικό και να σφηνώσουν στον κυρίως τοίχο.

Τρυπάμε, βάζουμε την αγκύρωση και βιδώνουμε το στριφώνι με τη ροδέλα μέχρι την επιφάνεια του τοίχου, αφήνοντας όμως χώρο για να κρεμάσουμε τον θερμοσίφωνα. Ζητήστε βοήθεια για τη μετακίνηση και την τοποθέτηση του θερμοσίφωνα. Τον φέρνουμε κοντά στον τοίχο και τον κατεβάζουμε μέχρι να σφηνώσει στα υποστηρίγματα. Σφίγγουμε τις αγκυρώσεις μέχρι να ακινητοποιηθούν οριστικά.

Η εγκατάσταση του συνόλου ασφαλείας

πάνω
Το σύνολο ασφαλείας είναι υποχρεωτικό. Πρέπει να εγκατασταθεί στην είσοδο του κρύου νερού γιατί ρυθμίζει τις διακυμάνσεις της πίεσης στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα. Καθώς θερμαίνεται, το νερό διαστέλλεται και όταν αποκτήσει μια συγκεκριμένη πίεση, μια βαλβίδα αφήνει να διαρρεύσει λίγο νερό.

Πρέπει διασφαλίσουμε τη στεγανοποίηση του συνδέσμου με μια ταινία τεφλόν καλά τεντωμένη στο σπείρωμα στην είσοδο του κρύου νερού του θερμοσίφωνα χρώματος μπλε. Βάζουμε τουλάχιστον δέκα γύρους τεφλόν σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού.

Βιδώνουμε το σύνολο ασφαλείας στην είσοδο του κρύου νερού του θερμοσίφωνα, κλείνουμε με το χέρι χωρίς να φτάσουμε ως το τέλος, κατόπιν χρησιμοποιούμε ένα γερμανικό κλειδί. Τοποθετούμε τον σύνδεσμο οριζόντιας εισόδου προς τον τοίχο.

Το σιφόνι του συνόλου ασφαλείας μπορεί να διαφέρει αναλόγως το μοντέλο. Το κλασικό ενώνεται απευθείας στο σωλήνα αποχέτευσης PVC. Στη περίπτωση του εύκαμπτου, όμως, ο σωλήνας συνδέεται σφηνώνοντάς τον, χωρίς να κολληθεί.

Ο διηλεκτρικός σύνδεσμος είναι απαραίτητος για να εμποδίσει την ηλεκτρόλυση. Τοποθετείται στην έξοδο του ζεστού νερού του θερμοσίφωνα για να μονώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, υπεύθυνο για τη διάβρωση.

Η σύνδεση με το νερό και με το ηλεκτρικό ρεύμα

πάνω
Η είσοδος του κρύου νερού γίνεται με έναν εύκαμπτο σωλήνα συνδέσμου που βιδώνεται στο σύνολο ασφαλείας από τη μεριά και στο σωλήνα από τον οποίο φτάνει το κρύο νερό, από την άλλη.

Η έξοδος του ζεστού νερού κόκκινου χρώματος, πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ένα σετ ασφαλείας για το ζεστό νερό. Αποτελείται από μια θερμοστατική βρύση σύμφωνα με τις καινούριες ρυθμίσεις, οι οποίες απαγορεύουν τη ροή του ζεστού νερού πάνω από 50°C στο σημείο συλλογής. Αφού τοποθετηθεί στην έξοδο του ζεστού νερού του θερμοσίφωνα, συνδέεται επίσης και με σωληνώσεις για το κρύο νερό.

Η σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα προστατεύεται από μια συσκευή διαφορικού των 30 millampere. Η γραμμή διασφαλίζεται χάρη σε τρεις αγωγούς με τομή 2,5 mm 2, που συνδέονται με έναν διακόπτη ισχύος των 20 ampere και ενδεχομένως σε έναν χρονοδιακόπτη καθημερινό που θέτει σε λειτουργία τον θερμοσίφωνα τις ώρες που χρειάζεται.

Αφαιρούμε από τον θερμοσίφωνα το πλαστικό κάλυμμα για να έχουμε πρόσβαση στις συνδέσεις. Η γείωση συνδέεται με τη μεταλλική μάζα του θερμαινόμενου σώματος, ενώ το ουδέτερο και η φάση βρίσκονται στους αντίστοιχους ακροδέκτες. Αφού ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες, ξαναβάζουμε το κάλυμμα.

Συμβουλή: Πριν ανάψουμε το θερμοσίφωνα, φροντίζουμε να κυκλοφορήσει το νερό. Ανοίγουμε τη βαλβίδα εισόδου του κρύου νερού στο σύνολο ασφαλείας και μία από τις βρύσες ζεστού νερού της εγκατάστασης για να διαρρεύσει το νερό κατά το γέμισμα. Ξανακλείνουμε τη βρύση όταν το νερό αρχίσει να τρέχει. Τέλος ανάβουμε τον γενικό του ρεύματος.

Απλή αντικατάσταση ή πρώτη εγκατάσταση: ένας θερμοσίφωνας μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα, αλλά θα χρειαστείτε τη βοήθεια και άλλου ατόμου για να τον στερεοποιήσετε στον τοίχο.
top