Η επιλογή του χρώματος παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για το κατά πόσο θα κάνει ένα δωμάτιο φωτεινό όσο και για την αισθητική και την προοπτική που θα δημιουργήσει στο χώρο.

Κατάλληλοι χρωματικοί συνδυασμοί, μπορούν να κάνουν ένα δωμάτιο λίγων τετραγωνικών να φανεί μεγαλύτερο δίνοντάς του ύψος ή/ και μήκος. 

Δες τον Κατάλογο Χρωμάτων 2018 με ιδέες, τάσεις κ συμβουλές

Συνιστώμενα χρώματα τοίχων

Αποφύγετε σκούρα χρώματα σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών καθώς περιορίζουν την οπτική του χώρου αλλά και τη φωτεινότητά του. Ωστόσο, μια επιλογή σκούρου χρώματος προτιμάται να μπαίνει σε τοίχους με παράθυρα ή μπαλκονόπορτες.

Αντιθέτως, ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις δημιουργούν μια ψευδαίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο να φανεί ο χώρος ψυχρός ή μονότονος κάντε τις κατάλληλες επιλογές στα έπιπλα αλλά και στα αντικείμενα που περιβάλλουν το χώρο. 

 

Τολμήστε συνδυασμούς δυο χρωμάτων ταιριάζοντας ένα χρώμα σε δυο τοίχους και άλλο ένα χρώμα σε άλλους δυο τοίχους. Η συνάντηση των αποχρώσεων στις γωνίες θα μεγαλώσει το χώρο σας.

Για καλύτερο αποτέλεσμα συνδυάστε θερμά με ψυχρά χρώματα εξασφαλίζοντας έτσι χρωματική ισορροπία και αρμονία. 

Συνιστώμενα χρώματα ταβανιώνΑνάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να δώσετε, μπορείτε να διαλέξετε και την αντίστοιχη τεχνική.

Επιλέξτε λευκές αποχρώσεις στο ταβάνι για να δώσετε μία αίσθηση μεγέθους στο δωμάτιο ή αντίθετα ουδέτερες αποχρώσεις για τον τοίχο και έντονο χρώμα στο ταβάνι για να ζωηρέψετε έναν χώρο. Η επιλογή αυτή θα φωτίσει το χώρο δίνοντας μια άλλη προοπτική στον ορίζοντα με περισσότερο βάθος και ένταση.

Για ψηλοτάβανα δωμάτια που θέλετε να δημιουργήσετε την αίσθηση του πιο χαμηλού ύψους, προτείνουμε σκούρο χρώμα στο ταβάνι και ανοιχτόχρωμους τοίχους. Χρώματα δαπέδων και χρωματικοί συνδυασμοί 

Αν το δάπεδό σας κινείται σε σκουρόχρωμες αποχρώσεις, τότε ο ιδανικός συνδυασμός θα ήταν ανοιχτόχρωμα και απαλά χρώματα για τους τοίχους κάνοντας το χώρο σας να φαίνεται ευρύχωρος. 

Προσέξτε αν το δάπεδό σας είναι ανοιχτόχρωμο τότε ή επιλογή ενός σκουρόχρωμου τοίχου με όλους τους άλλους τοίχους να κυμαίνονται σε ανοιχτές αποχρώσεις θα μειώσει το βάθος του χώρου κάνοντάς το να φαίνεται μικρότερο. Συμβουλή! Αποφύγετε να βάφετε μεγάλες εκτάσεις ή όλους τους τοίχους ενός δωματίου με θερμά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) γιατί θα περιορίσουν την προοπτική και το βάθος του χώρου κάνοντάς το  να φαίνεται μικρότερο. 

Επιλέξτε το πολύ έως τρεις χρωματικούς συνδυασμούς για να εξασφαλίσετε αρμονία και ισορροπία στο χώρο κάνοντάς τον παράλληλα να φαίνεται καθαρότερος και μεγαλύτερος. Οι πολλαπλοί χρωματικοί συνδυασμοί σ’ έναν χώρο ίσως αποφέρουν το αντίθετο.
top