Η επιλογή του σωστού χρώματος σε ένα δωμάτιο μπορεί να δώσει μια άλλη αισθητική: Να δημιουργήσει μια ζεστή ατμόσφαιρα, να εξασφαλίσει την απαιτούμενη αρμονία με τα αντικείμενα και τα έπιπλά σας και να καλυτερεύσει τη διάθεσή σας! Ως εκ τούτου, η επιλογή δεν πρέπει να γίνεται τυχαία. Μέσα από την παλέτα των χρωμάτων μπορείτε να δείτε τις διάφορες επιλογές, να πάρετε ιδέες και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. 

Πριν από την τελική σας επιλογή θα πρέπει να λάβετε υπόψη ποια είναι τα ψυχρά και ποια τα ζεστά χρώματα καθώς επίσης, τις αποχρώσεις και τη φωτεινότητα των χρωμάτων, τις συσχετίσεις αλλά και τη σημασία τους. Θερμά και ψυχρά χρώματα 

Διαλέξτε τις αποχρώσεις που σας ταιριάζουν και επιλέξτε ψυχρά χρώματα όπως πράσινο και μπλε ή θερμά όπως κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο ανάλογα με το αν επιθυμείτε ηρεμία ή ζεστασιά στο χώρο σας. Για μεγαλύτερη διευκόλυνση, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον τροχό χρωμάτων στον οποίο αναδεικνύονται όλες οι αποχρώσεις και οι συσχετίσεις τους. 

Αποχρώσεις – Συσχετίσεις των χρωμάτων

Για την επιλογή της κατάλληλης απόχρωσης προσδιορίστε αρχικά το χρώμα που επιθυμείτε. Έντονα χρώματα όπως κόκκινο και πράσινο ή πιο απαλά όπως to μπεζ; Έπειτα, επιλέξτε την κατάλληλη απόχρωση της αρχικής σας επιλογής. Σκεφτείτε η κάθε απόχρωση πόσο ταιριάζει και πόσο αναδεικνύει το χώρο σας και καταλήξτε στην καταλληλότερη.

Τέλος, επιλέξτε το βαθμό της έντασης που θα καθορίσει και τη φωτεινότητά του.

Να θυμάστε ότι δωμάτια με θέα το νότο είναι περισσότερο ηλιόλουστα και ταιριάζουν με βαθύτερους τόνους απόχρωσης. Ακολούθως, τα βορινά δωμάτια απαιτούν πιο φωτεινές αποχρώσεις.
Διαβάστε εδώ ποια χρώματα μπορούν να δώσουν την αίσθηση ότι το δωμάτιο σας είναι μεγαλύτερο καθώς και πως μπορείτε να ταιριάξετε τα χρώματα μεταξύ τους.

Σημασία των χρωμάτων

Η επιλογή των χρωμάτων αντανακλά την προσωπικότητά μας και προσδιορίζει την αίσθηση του χώρου. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες ιδιότητες που ισχύουν για κάποια βασικά χρώματα προκειμένου να διαλέξετε το κατάλληλο. Κίτρινο: 
χρώμα συνώνυμο με τον ήλιο, το φως, τη χαρά και τη ζωντάνια. Η φωτεινότητά του προκαλεί μια αναζωογόνηση και τόνωση. Καλό είναι να αποφεύγεται στα παιδικά δωμάτια σε μεγάλες επιφάνειες γιατί προκαλεί ταραχή. Η ώχρα είναι μία από τις πιο συνήθεις αποχρώσεις του κίτρινου και ταιριάζει πολύ στο σαλόνι και στην κουζίνα.
Πορτοκαλί: 
από τα πιο ζεστά χρώματα, δίνει χαρά, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό και προσφέρει ευθυμία. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που πολλοί επιλέγουν το πορτοκαλί να ζεστάνει την κουζίνα ή το σαλόνι τους.

Καφέ:
 χρώμα που προκαλεί αξιοπιστία, ασφάλεια και σιγουριά. Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και συνιστάται σε καθιστικά και σε υπνοδωμάτια. 


Κόκκινο: 
χρώμα συνώνυμο της δράσης, της ενέργειας, της αποφασιστικότητας, της αγάπης και του πάθους. Οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις κάνουν την ατμόσφαιρα πιο οικεία Ιδανικό για τραπεζαρίες ή για κουζίνες καθώς ανοίγει την όρεξη. Συνδυάστε το με μπλε ή πράσινο για να γλυκάνετε την τελική απόδοση.
Ροζ:
 συμβολίζει την τρυφερότητα, τον ρομαντισμό, την φροντίδα, την αγαθότητα και την αγάπη δίχως όρους. Γι'αυτόν το λόγο είναι και το πρώτο χρώμα στις προτιμήσεις των γονιών για παιδικό κοριτσίστικο δωμάτιο. Ταιριάζοντας το με λευκά έπιπλα και διακοσμητικά σε κίτρινες και πράσινες αποχρώσεις θα δώσετε μία γλυκύτητα και παράλληλα μία ευχάριστη ένταση στο παιδικό  δωμάτιο.
Μωβ
: συμβολίζει την πνευματικότητα, την αρχοντιά, την έμπνευση και την βασιλεία. Καλό είναι να αποφύγετε μεγάλες ποσότητες γιατί το μωβ μπορεί να προκαλέσει μελαγχολία. Σε πιο μικρές όμως δόσεις λειτουργεί ως διεγερτικό της έμπνευσης και της δημιουργίας. Γι'αυτό το λόγο και οι μαμάδες το προτιμούν για τα κοριτσίστικα υπνοδωμάτια, αλλά και για το σαλόνι.
Μπλε:
χρώμα συνώνυμο της αγνότητας, της ειρήνη και της ηρεμίας. Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και σε ανοιχτές αποχρώσεις είναι ιδανικό για το παιδικό αγορίστικο δωμάτιο και για το μπάνιο. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το μπλε καταστέλλει την όρεξη,. Τέλος καλό είναι να αποφύγετε το μπλε σε χώρους με έντονο φωτισμό.
Πράσινο: 
χρώμα συνώνυμο με τη φρεσκάδα και τη φύση. Ταυτισμένο με ευεργετικές ιδιότητες καθώς τονώνει τη διάθεση, καταπραΰνει και βοηθάει στη συγκέντρωση. Ταιριάζει με τα περισσότερα χρώματα και δε σας δεσμεύει με τις αποχρώσεις των αντικειμένων και των επίπλων σας. Ιδανικό για χώρους εργασίας και για δωμάτια που διαβάζουμε. 
Να θυμάστε ότι τα ταβάνια είναι μέρος του ορίζοντά μας και είναι προτιμότερο να βάφονται σε απαλότερες αποχρώσεις από το βασικό χρώμα των τοίχων για να υπάρχει μια συνέχεια στο οπτικό πεδίο. Σε περίπτωση που το ταβάνι σας είναι πολύ ψηλό και θέλετε να δώσετε την αντίθετη αίσθηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο σκούρο χρώμα στο ταβάνι.
top