Για ένα σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχετε και τα κατάλληλα σύνεργα. Επιλέξτε τον κατάλληλο τύπο, πινέλο ή ρολό, ώστε να ταιριάζει με την επιφάνεια που θέλετε να βάψετε. Παράλληλα, για μια σωστή επιλογή θα πρέπει να γνωρίζετε και τη χρησιμότητα του κάθε τύπου.
Ρολό ή πινέλο;

Ρολά: Τα ρολά συνιστώνται για μεγάλες επιφάνειες όπως τοίχοι και ταβάνια γιατί μπορούν να τις καλύψουν γρήγορα. Για μικρότερες επιφάνειες όπως πόρτες και παράθυρα καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μικρότερου τύπου ρολά που θα ταιριάξουν ακριβώς με την επιφάνεια που θέλετε να βάψετε. 
Επιλέξτε επίσης, το κατάλληλο ρολό ανάλογα με την επιφάνεια που θα το χρησιμοποιήσετε (έδαφος, πρόσοψη τοίχου, οροφή, ξύλινες κατασκευές) και το είδος της βαφής που χρησιμοποιείτε  (κόλλα, γύψο, ακρυλικό, βερνίκι)

Τα αφρώδη ρολά και τα υφασμάτινα είναι κατάλληλα για χρώματα νερού. Όσο πιο τραχιά όμως είναι η επιφάνεια που θα βάψετε, τόσο πιο παχύ θα πρέπει να ναι το ρολό. Για ματ χρώματα προτιμήστε τα αφρώδη ρολά. Για μεγαλύτερη ακρίβεια στο αποτέλεσμα χρησιμοποιείστε τα καλύτερα σε λεπτές επιφάνειες.  Για επενδύσεις ή για πλαίσια και καλούπια προτιμήστε μικρά υφασμάτινα ρολά (διάμετρο 60 έως 110mm) και όχι πινέλα. 

Τα ρολά λούστρου είναι ιδανικά για μικρού μήκους επιφάνειες ενώ για υδάτινες επιφάνειες συνιστώνται τα μπουκλωτά ρολά. Αν επιθυμείτε να δημιουργήσετε κάποιο ‘εφέ’ ή κάποια τεχνοτροπία σε μια επιφάνεια, προτιμήστε το ειδικό ρολό για εφέ. Πινέλα:
 Η επιλογή του πινέλου καθορίζεται από δυο παράγοντες. Από τον τύπο τρίχας και την ποιότητά του. Ένα ποιοτικό πινέλο πρέπει να περιέχει υψηλή πυκνότητα τριχών καθώς απορροφά περισσότερη ποσότητα βαφής και προφέρει καλύτερη επικάλυψη χρώματος στις επιφάνειες που χρησιμοποιείται. Παράλληλα, βάφει ομοιόμορφα και έχει καλύτερη αντοχή στο χρόνο. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τη γενικότερη ποιότητά του. Τα κακής ποιότητας πινέλα ενδέχεται να μαδάνε ή να μην καλύπτουν σωστά και επαρκώς τις επιφάνειες. Υπάρχουν τα ορθογώνια ή πλακέ πινέλα και τα στρογγυλά. Τα τελευταία είναι ιδανικά για να αποκτήσετε ένα τέλειο και ακριβές αλλά και για γωνίες, παράθυρα και καλούπια. 

Πινέλα με φυσική τρίχα είναι ιδανικά για επικαλύψεις με βάση διαλύτη καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε αυτόν τον τύπο βάσης.

Τέλος, τα συνθετικά πινέλα που δεν απορροφούν το νερό είναι ιδανικά για ακρυλικά χρώματα. 
top