Εάν αγαπάς τα ξύλινα πατώματα, θα βρεθείς σε δίλημμα: το αυθεντικό ξύλο παρκέ ή το πολύ ρεαλιστικό εφέ που προσφέρουν το ξύλο laminate και το PVC βινύλιο; Καθένα από αυτά προσφέρει ξεχωριστά πλεονεκτήματα. Σε αυτό τον οδηγό θα βρεις πληροφορίες και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις το σωστό πάτωμα για σένα.

H επιλογή μεταξύ δαπέδων laminate και PVC μπορεί να είναι μια πρόκληση για πολλούς. Κάθε τύπος δαπέδου έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά, αλλά ποιο είναι το κατάλληλο για σένα;

Δάπεδο laminate

Πλεονεκτήματα
Τα δάπεδα laminate είναι φτιαγμένα από τεχνητά υλικά που τοποθετούνται σε στρώσεις. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά χρώματα και σχέδια, και μπορούν να μιμηθούν την εμφάνιση του φυσικού ξύλου πολύ καλά.

Τα δάπεδα laminate προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα:

 1. Είναι εύκολα στην εγκατάσταση. Μπορούν να τοποθετηθούν γρήγορα και εύκολα από έναν έμπειρο επαγγελματία ή ακόμα και από έναν ερασιτέχνη.
 2. Είναι οικονομικά. Τα δάπεδα laminate είναι γενικά πολύ πιο οικονομικά από τα δάπεδα από πραγματικό ξύλο.
 3. Είναι ανθεκτικά. Τα δάπεδα laminate είναι πιο ανθεκτικά από τα δάπεδα από πραγματικό ξύλο σε γρατζουνιές, χτυπήματα και λεκέδες.
 4. Είναι ανθεκτικά στην υγρασία. Τα δάπεδα laminate είναι ανθεκτικά στην υγρασία και μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρους με υψηλή υγρασία.
 5. Είναι συμβατά με θερμαινόμενα δάπεδα. Τα δάπεδα laminate μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από θερμαινόμενα δάπεδα.
 6. Είναι εύκολα στη συντήρηση. Τα δάπεδα laminate καθαρίζονται εύκολα με ένα απλό πανί και νερό.

Ένα ανθεκτικό και οικονομικό δάπεδο

Τα δάπεδα laminate αποτελούνται από τέσσερα στρώματα:

 1. Το πρώτο στρώμα είναι μια αντισταθμιστική κάρτα. Αυτή η κάρτα είναι κατασκευασμένη από χαρτί ή πολυμερές και βρίσκεται στην κάτω πλευρά του δαπέδου. Βοηθά στη σταθεροποίηση του δαπέδου και στη μείωση των θορύβων.
 2. Το δεύτερο στρώμα είναι μια βάση HDF. Η βάση HDF είναι κατασκευασμένη από ξύλο, ίνες και ρητίνη. Είναι το πιο σημαντικό στρώμα του δαπέδου, καθώς παρέχει την αντοχή και τη σταθερότητα.
 3. Το τρίτο στρώμα είναι ένα διακοσμητικό χαρτί. Αυτό το χαρτί είναι εμποτισμένο με ρητίνη και έχει ένα μοτίβο που μιμείται το ξύλο.
 4. Το τέταρτο και τελευταίο στρώμα είναι ένα προστατευτικό φιλμ επιφάνειας. Αυτό το φιλμ είναι κατασκευασμένο από πολυμερές και προστατεύει το διακοσμητικό χαρτί από γρατζουνιές και χτυπήματα.

Πάτωμα PVC βινυλίου

Πλεονεκτήματα
Το πάτωμα PVC, γνωστό και ως πάτωμα βινυλίου είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα ανθεκτικό, οικονομικό και όμορφο δάπεδο. Το πάτωμα PVC είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά, όπως το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο), το οποίο του δίνει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 1. Εμφάνιση ξύλου ή άλλων υλικών: Το πάτωμα PVC μπορεί να μιμηθεί την εμφάνιση του ξύλου, της πέτρας, του μετάλλου ή ακόμη και του μωσαϊκού με μεγάλη ακρίβεια.
 2. Εύκολη εγκατάσταση: Το πάτωμα PVC είναι σχετικά εύκολο να εγκατασταθεί, ακόμη και από έναν ερασιτέχνη. Μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας πάνω στο υπάρχον δάπεδο, χωρίς να απαιτούνται εργασίες κοπής ή τρυπήματος.
 3. Αδιαβροχία και αντοχή: Το πάτωμα PVC είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό σε γρατζουνιές, χτυπήματα και λεκέδες. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για χώρους με υψηλή υγρασία, όπως μπάνια και κουζίνες.
 4. Εύκολο καθαρισμό: Το πάτωμα PVC καθαρίζεται εύκολα με νερό και ουδέτερα καθαριστικά.
 5. Φιλικότητα προς το περιβάλλον: Το PVC είναι ένα ανακυκλώσιμο υλικό, καθιστώντας το μια βιώσιμη επιλογή.

Click και αυτοκόλλητο PVC

Τα δάπεδα βινυλίου διαχωρίζονται σε δύο τύπους, αναλόγως με ποιον τρόπο τοποθετούνται:

 1. Τα click pvc πατώματα βινυλίου είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος δαπέδου βινυλίου. Αποτελούνται από σανίδες που τοποθετούνται μαζί, με ή χωρίς συναρμογή. Έχουν πάχος 3-5 mm και είναι μια επάξια εναλλακτική των laminate πατωμάτων. Μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα πάνω στο ήδη υπάρχον πάτωμα χωρίς να χρειάζεται να αλλαχτούν οι πόρτες και τα παράθυρα.
 2. Τα αυτοκόλλητα πατώματα βινυλίου είναι μια ακόμα πιο εύκολη επιλογή για εγκατάσταση. Έχουν πάχος 2-3 mm και είναι πολύ πιο λεπτά από τα πλωτά πατώματα. Έρχονται σε δύο μορφές: φύλλα τα οποία μοιάζουν με παρκέ και σανίδες λαμινέιτ ή τετράγωνα ή ορθογώνια πλακάκια.

Συμβουλές

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου για να σε βοηθήσουν να κάνεις την επιλογή σου:

 1. Πόσο σημαντικό είναι για σένα το κόστος;
 2. Είσαι έτοιμος να πληρώσεις περισσότερο για ένα δάπεδο που είναι ανθεκτικό στην υγρασία;
 3. Πόσο σημαντικό είναι για σένα να έχεις ένα δάπεδο που έχει την ίδια αίσθηση με το φυσικό ξύλο;
 4. Πόσο χρόνο είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις για την εγκατάσταση του δαπέδου;
 5. Πόσο συχνά είσαι διατεθειμένος να καθαρίζεις το δάπεδο;


Μόλις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, θα είσαι σε θέση να αποφασίσεις για το ποιο δάπεδο είναι κατάλληλο για σένα.

Εάν αναζητάς ένα οικονομικό δάπεδο που είναι εύκολο στην εγκατάσταση και έχει μια φυσική εμφάνιση, τότε το δάπεδο laminate είναι μια καλή επιλογή. Εάν αναζητάς ένα δάπεδο που είναι ανθεκτικό στην υγρασία και έχει μια ρεαλιστική εμφάνιση, τότε το δάπεδο PVC είναι μια καλή επιλογή.

top