Το κλιματιστικό είναι ο καλύτερος μας φίλος όχι μόνο το καλοκαίρι που η θερμοκρασία είναι υψηλή, αλλά και το χειμώνα, όταν χρειάζεται να ζεστάνουμε το χώρο μας. Οπότε αν είσαι και εσύ μεγάλος fan του, τότε θα ξέρεις ότι και αυτό χρειάζεται την απαραίτητη φροντίδα, που δεν είναι άλλη από τον καθαρισμό και τη συντήρησή του.

Η συντήρηση του κλιματιστικού πρέπει να γίνεται από αδειούχο ψυκτικό και με έγγραφη παροχή πιστοποιητικού συντήρησης σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Η σωστή συντήρηση στο κλιματιστικό επεκτείνει σημαντικά τα χρόνια ζωής του κλιματιστικού, αλλά και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στο χώρο. Κάποιες απλές εργασίες, όπως ο καθαρισμός του κλιματιστικού γίνονται εύκολα στο σπίτι! Με ένα σύντομο, λοιπόν, scroll down θα μάθεις ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για τον καθαρισμό των φίλτρων του air condition ώστε να λειτουργεί σωστά και να σου προσφέρει ξέγνοιαστες και δροσερές στιγμές!

Γιατί είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του κλιματιστικού;
Ο καθαρισμός του κλιματιστικού είναι πρωτίστως απαραίτητος για να προστατέψουμε την υγεία μας. Στο εσωτερικό του, και πιο συγκεκριμένα στα φίλτρα του, κατοικούν σκόνη, ακάρεα, βακτήρια και μικροοργανισμοί που είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Στην περίπτωση που τα φίλτρα δεν καθαριστούν, τα μικρόβια αυτά ανατροφοδοτούνται στην ατμόσφαιρα του εσωτερικού μας χώρου και ο αέρας που αναπνέουμε γίνεται εξίσου επιβλαβής. Πέραν όμως από την υγειονομική προοπτική, όταν καθαρίζουμε συχνά το κλιματιστικό του σπιτιού μας, αυξάνουμε την απόδοση αλλά και τη μακροζωία του. Με λίγα λόγια αποφεύγουμε τυχόν βλάβες που απαιτούν υψηλό χρονικό και χρηματικό κόστος για να επισκευαστούν.

Επίπεδο δυσκολίας

Ό,τι θα χρειαστείς

Απαραίτητα εργαλεία

 • 1 πένσα απογύμνωσης καλωδίων
 • 1 κατσαβίδι ηλεκτρολόγου
 • 1 σύστημα εκκένωσης
 • 1 μέτρο
 • 1 μολύβι
 • 1 νήμα στάθμης
 • σφιγκτήρες
 • σφήνες
 • 1 σφυρί
 • 1 ηλεκτρονικός θερμοσίφωνας

Απαραίτητα υλικά

 • 1 καγκελόπορτα
 • πάνω και κάτω συνδετικούς πείρους περιστροφής
 • 1 στοπ πόρτας

Βήμα - Βήμα

 • Η προετοιμασία
 • Τα σημεία σταθεροποίησης
 • Σταθεροποίηση της αυλόπορτας

Τι υλικά θα χρειαστείς για τον καθαρισμό του κλιματιστικού:

 • Μια ειδική τρόμπα.
 • Το καθαριστικό της επιλογής σου.
 • Ένα πινέλο (κατά προτίμηση όχι πολύ μικρό).
 • Ένα υφασμάτινο πανάκι.
 • Μια σκάλα (ή οτιδήποτε άλλο για να φτάσεις να ανοίξεις το κλιματιστικό).

Πώς να καθαρίσεις μόνος σου το κλιματιστικό στο σπίτι:

Βήμα 1ο
Ξεκίνα με τον καθαρισμό της εσωτερικής μονάδας.

1. Χρησιμοποίησε τη σκάλα σου για να φτάσεις το κλιματιστικό και να το ανοίξεις
2. Αφαίρεσε προσεκτικά τα φίλτρα προκειμένου να μην διασκορπιστεί η βρωμιά που έχουν πάνω τους και στον υπόλοιπο χώρο σου και τοποθέτησέ τα σε μια λεκάνη με κρύο νερό και το καθαριστικό κλιματιστικού που έχεις επιλέξει.
3.  Άφησέ τα να μουλιάσουν - ο χρόνος μουλιάσματος εξαρτάται από τον τύπο του καθαριστικού που έχεις επιλέξει και ξεκινά από μόλις μερικά λεπτά έως και μια ώρα, ανάλογα με την ισχυρότητα του καθαριστικού (εάν έχεις επιλέξει επαγγελματικό καθαριστικό διάβασε τις οδηγίες χρήσης του). Έπειτα, εφόσον τα φίλτρα σου είναι πλέον καθαρά, άφησέ τα να στεγνώσουν.
4. Πίσω στην εσωτερική μονάδα τώρα: αφού έχεις αφαιρέσει και καθαρίσει τα φίλτρα, συνέχεια έχει ο εξατμιστής του καθαριστικού, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τα φίλτρα. Χρησιμοποίησε την ειδική τρόμπα ψεκάζοντάς τον με το μείγμα νερού και καθαριστικού που θα έχεις ετοιμάσει.
5. Στη συνέχεια καθάρισε τις επιφάνειες του aircondition με το πινέλο σου.
6. Χρησιμοποίησε έπειτα ξανά την τρόμπα -αυτή τη φορά μόνο με νερό, για να ξεπλύνεις από τις επιφάνειες το καθαριστικό που έχεις χρησιμοποιήσει.
7. Σκούπισε μετά τις επιφάνειες όλης της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού με το υφασμάτινο πανάκι σου, για να τις στεγνώσεις και να απομακρύνεις τυχόν υπολείμματα σκόνης που έχουν απομείνει.

Βήμα 2ο
Συνέχισε με τον καθαρισμό της εξωτερικής μονάδας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα απλό ξέπλυμα με άφθονο νερό αρκεί για να καθαρίσεις την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Ρίξε λοιπόν νερό με το λάστιχο χρησιμοποιώντας ακόμη και πίεση -μην φοβηθείς ότι θα προκαλέσεις κάποια βλάβη, η εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών είναι ειδικά σχεδιασμένες για να μην είναι επιρρεπείς στο νερό. Αν η εξωτερική μονάδα έχει πολύ καιρό να καθαριστεί και διαπιστώσεις πως το σκέτο νερό δεν επαρκεί, τότε χρησιμοποίησε και ένα ειδικό καθαριστικό ακολουθώντας πιστά τις προφυλάξεις και τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία του.

Ποιο καθαριστικό κλιματιστικού είναι κατάλληλο:

Επιλογή 1η
Καθαρισμός κλιματιστικού με σαπουνόνερο. 

Μια άλλη επιλογή είναι να δημιουργήσεις μείγμα με νερό και σαπουνόνερο (πχ. με καθαριστικό πιάτων) ή κάποιο ήπιο καθαριστικό για γενικές επιφάνειες.

Το θετικό: ένα ήπιο καθαριστικό σίγουρα δεν θα διαβρώσει τα εξαρτήματα και τις επιφάνειες του κλιματιστικού.
Το αρνητικό: δεν πετυχαίνεις την απόλυτη απολύμανση που θα πετύχαινες με κάποιο ειδικό καθαριστικό.

Επιλογή 2η
Καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι. 

Το να δημιουργήσεις το μείγμα καθαρισμού σου από νερό και ξύδι, είναι μια τάση που παρατηρείται συχνά τον τελευταίο καιρό και δικαιολογημένα άλλωστε!

Το θετικό: το ξύδι είναι ένα φυσικό υλικό χωρίς πρόσθετη χημική επεξεργασία. Αυτό σημαίνει ότι είναι φιλικό τόσο προς το κλιματιστικό σου όσο και προς την υγεία σου και κατ’ επέκταση το περιβάλλον. Άσε που σου προσφέρει και έναν ικανοποιητικό βαθμό απολύμανσης!
Το αρνητικό: εάν οι επιφάνειες στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί το ξύδι δεν ξεπλυθούν άρτια, υπάρχει περίπτωση να εισπνέεις τη μυρωδιά του ξυδιού κατά τη χρήση του air condition για ένα μετέπειτα χρονικό διάστημα.

Επιλογή 3η
Καθαρισμός κλιματιστικού με ειδικό καθαριστικό. 

Εάν προβληματίζεσαι για το ποια επιλογή καθαριστικού να κάνεις, τότε σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα να προχωρήσεις με ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για αυτή τη δουλεία.

Το θετικό: επειδή όπως προαναφέραμε ένα τέτοιου είδους καθαριστικό έχει δημιουργηθεί με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία του κλιματιστικού, σου προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε απολύμανση ενώ παράλληλα, εάν γίνει σωστή χρήση, δεν είναι επιβλαβές ούτε για την υγεία αλλά ούτε και για το μηχάνημα.
Το αρνητικό: θέλει μεγάλη προσοχή και πιστή ακολούθηση των οδηγιών χρήσης του, προκειμένου να μην γίνει επιβλαβές ως προς το κλιματιστικό αλλά και εσένα τον ίδιο. (Μην αγχώνεσαι δεν είναι δύσκολο, απλά είναι σημαντικό να τις ακολουθήσεις!)

Σωστή χρήση ενός κασπώ 

Διαλέγουμε ένα χώρο κατά προτίμηση προφυλαγμένο από δυνατά ρεύματα και αέριδες και μακριά από φυτά που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά.

Θα ήταν προτιμότερο να τοποθετήσουμε το μπάρμπεκιου απέναντι σε έναν τοίχο, για να αποφύγουμε τυχόν επαφές με το πίσω μέρος της εστίας, που μπορεί να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες.

Διαλέγουμε ένα χώρο κατά προτίμηση προφυλαγμένο από δυνατά ρεύματα και αέριδες και μακριά από φυτά που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά.

Θα ήταν προτιμότερο να τοποθετήσουμε το μπάρμπεκιου απέναντι σε έναν τοίχο, για να αποφύγουμε τυχόν επαφές με το πίσω μέρος της εστίας, που μπορεί να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες.

Συμβουλές

Διάλεξε το απολυμαντικό του κλιματιστικού σου και… καθάρισες!

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε λίγο την υπόθεση του καθαρισμού του air condition σου. Οι τρόποι καθαρισμού που προαναφέραμε είναι κατάλληλοι τόσο για τα κλασικά κλιματιστικά όσο και για τα φορητά κλιματιστικά. Ξέρουμε πως αν έχεις φτάσει έως εδώ, τότε έχεις γίνει πλέον expert σε ότι αφορά τον κλιματισμό και το σπίτι, γι’αυτό έχουμε φροντίσει να σου παρέχουμε και τις πιο επαγγελματικές επιλογές καθαριστικών κλιματιστικών που θα βρεις στην αγορά.

Εάν, επομένως, πλέον είσαι σίγουρος για τη διαδικασία και τα βήματα καθαρισμού ενός κλιματιστικού τότε… καθάρισες!

top