Για πολλούς ανθρώπους, το μπάνιο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού και θέλουν πάντα να είναι περιποιημένο, με ωραία ατμόσφαιρα. Και είναι όντως ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους και για την κατανάλωση ενέργειας και πόρων στο σπίτι. Μπορεί ίσως να είναι από τα πιο μικρά δωμάτια του σπιτιού, ωστόσο θεωρείται από τα πιο ενεργοβόρα, όσον αφορά το πλύσιμο ρούχων, το μπάνιο και το ντουζ, αλλά και τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε!

Γι’ αυτό και εμείς σου έχουμε ετοιμάσει μία λίστα με  ιδέες μπάνιου και τις αλλαγές που μπορείς να κάνεις σήμερα κιόλας, ώστε να κάνεις το μπάνιο βιώσιμο και ακόμα πιο οικολογικό, πέρα από τις πρώτες ύλες σε eco friendly σαπουνάκια που πιθανόν χρησιμοποιείς!

Bιώσιμος φωτισμός!

Φυσικά, τα φωτιστικά μπάνιου είναι από τα πιο ωραία σημεία όταν κάνεις την διακόσμηση και ψάχνεις ιδέες μπάνιου. Μπορείς να βρεις πάρα πολλές επιλογές με κρυφό φωτισμό, απλίκες, πιο γήινες αποχρώσεις, ειδικούς φωτισμούς ντουζιέρας και πολλά ακόμη. Ωστόσο, εκτός από τα αισθητικά κριτήρια, είναι σημαντικό να έχεις και ενεργειακά κριτήρια. Για ένα σωστό και οικολογικά έξυπνο μπάνιο, είναι σημαντικό να αντικατασταθούν οι παλιοί λαμπτήρες πυρακτώσεως με λάμπες Led! 

Μία τέτοια μικρή κίνηση, μπορεί να επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά μέσο όρο, μάλιστα, ένας λαμπτήρας LED καταναλώνει 80% λιγότερο από τους άλλους και διαρκεί 25 φορές περισσότερο. Επίσης, δεν χρειάζεται να θυσιάσεις το αισθητικό κομμάτι αφού υπάρχουν πλέον πολλά διαφορετικά σχέδια σε λάμπες led για να διαλέξεις αν θέλεις μία κλασική, λάμπα με ειδικό χρώματα ή ακόμα και πιο παιχνιδιάρικη με disco αποχρώσεις! Έτσι, με απλές ιδέες μπάνιου κερδίζεις πολλαπλά αφού και βελτιστοποιείς τα έξοδα, και σέβεσαι το περιβάλλον και δεν χρειάζεται να μειώσεις την άνεσή σου. Ένας έξυπνος τρόπος να κάνεις την πρώτη αλλαγή, αφού αυτοί οι λαμπτήρες είναι πρακτικοί στην εγκατάσταση, προσαρμοσμένοι στα γούστα σου και κάνουν το μπάνιο σου πραγματικά βιώσιμο!

Έξυπνες βρύσες!

Ειδικά στην εποχή μας είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας! Αν κάτι μάθαμε τα τελευταία χρόνια, είναι σίγουρα η προσωπική υγιεινή. Ωστόσο, σίγουρα σου τυχαίνει ασυνείδητα ενώ πλένεις το πρόσωπό σου ή τα δόντια σου, να αφήνεις τη βρύση ανοιχτή να τρέχει και έτσι να ξοδεύεις πολύ περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζεσαι. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες ιδέες μπάνιου που μπορεί να το κάνουν πολύ πιο βιώσιμο εύκολα και γρήγορα! Πλέον οι μπαταρίες μπάνιου έχουν εξελιχθεί και προς αυτή την κατεύθυνση και έχουν κατασκευαστεί μπαταρίες εξοικονόμησης νερού. Πρόκειται για μπαταρίες που έχουν ενσωματωμένα eco συστήματα για να μειώνουν την κατανάλωση έως και 40% σε σύγκριση με τις συμβατικές μπαταρίες, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κανέναν συμβιβασμό στην απόδοσή τους! Συνεπώς, οι τα νέα μοντέλα βρυσών εξοπλισμένα με αισθητήρα ή με περιοριστές ροής είναι ιδανικά για την αποφυγή σπατάλης νερού, χωρίς πολλά έξοδα και σίγουρα μπορούν να μπουν ψηλά στη λίστα με τις βιώσιμες ιδέες μπάνιου!

Ηλιακοί θερμοσίφωνες!

Φυσικά, μία πολύ σημαντική επένδυση που μπορείς να κάνεις για εξοικονόμηση ενέργειας στο μπάνιο, είναι η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι σίγουρα σε προτεραιότητα στις ιδέες μπάνιου γιατί εκτός από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν, χρησιμοποιούν και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακοί ενέργεια) και δεν καίνε κάποιο καύσιμο για να ζεστάνουν το νερό, με αποτέλεσμα τη μείωση των ρύπων. Πέρα από την οικονομική διάσταση που μπορεί να σου εξασφαλίσει έως και 80% του κόστους θέρμανσης νερού, είναι και μία «πράσινη» επιλογή αφού κατά μέσο όρο υπολογίζεται πως περίπου 4 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 240.000 τόνοι πετρελαίου ξοδεύονται για να ζεστάνουμε νερό στα σπίτια μας. Μήπως λοιπόν στις ιδέες μπάνιου να προστεθεί και αυτό που γενναιόδωρα προσφέρει ο τόπος μας, τον ήλιο;

Ανακαίνιση με eco products!

Αν σε πετυχαίνουμε σε διαδικασία ανακαίνισης ή απλά θέλεις να διακοσμήσεις με πιο φυσικά χρώματα για να δώσεις πράσινη αίσθηση, και ψάχνεις ιδέες μπάνιου για να το κάνεις πιο φιλικό προς το περιβάλλον, να σου συστήσουμε μία ακόμα πρόταση που ίσως δεν είχες σκεφτεί! Πλέον, τα eco friendly προϊόντα στην αγορά εμφανίζονται σε πολλές κατηγορίες και ανάμεσα σε αυτές και χρώματα τοίχου εσωτερικού χώρου. Πλέον υπάρχουν και eco χρώματα κατασκευασμένα από έως ανακυκλωμένα υλικά έως και 50% και έχουν μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα έως και 6-7 φορές χαμηλότερα! Επίσης, η συσκευασία τους είναι ανακυκλώσιμη και η βαφή τοίχου φιλική προς το περιβάλλον, άοσμη με εξαιρετική κάλυψη!

Ενεργειακά αποδοτικά θερμικά έπιπλα!

Τα θερμοέπιπλα τελευταίας γενιάς δεν είναι μόνο αισθητικά ευχάριστα καθώς προσαρμόζονται σε διαφορετικούς τύπους επίπλων όσον αφορά το στυλ, το φινίρισμα και τα χρώματα, αλλά επιτρέπουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και μεγάλη άνεση στο μπάνιο. Τα design thermo έπιπλα είναι συσκευές σχεδιασμένες να ευνοούν την ανταλλαγή θερμότητας ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η λειτουργία θέρμανσης συνδυάζεται με την αισθητική. Ένα ψυγείο είναι εξοπλισμένο με έναν ιδιαίτερα καινοτόμο και πρωτότυπο σχεδιασμό, που το μετατρέπει σε ένα συναρπαστικό αισθητικά αξεσουάρ. Τα είδη μπάνιου, γνωστά και ως θερμαντήρες πετσετών , μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ζεστάνετε πετσέτες και μπουρνούζια. Τα ενεργειακά αποδοτικά θερμικά έπιπλα είναι η ιδανική επιλογή για τη δική σας βιώσιμο μπάνιο.

Από την αρχή ως το τέλος!

Με μικρές αλλαγές και νέες ιδέες μπάνιου, είτε αν το κατασκευάζεις, το ανακαινίζεις ή το αναβαθμίζεις μπορείς να κάνεις τον αγαπημένο σου χώρο βιώσιμο και να απολαμβάνεις πραγματικά κάθε δραστηριότητα ενώ εξοικονομείς χρήματα και ενέργεια. Σίγουρα, υπάρχουν ακόμα πολλά αξεσουάρ μπάνιου που εγγυώνται άνεση, λειτουργικότητα αλλά και βιωσιμότητα και μπορούν να δώσουν μια «ανάσα» στο πράσινο σπίτι που ονειρεύεσαι!   

top