Ένα από τα πράγματα που μπορεί να σε προβληματίσουν κατά τη διαδικασία σχεδιασμού ή ανακαίνισης της κρεβατοκάμαράς σου είναι η επιλογή του χρώματος των τοίχων. Το κατάλληλο χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο στο να κάνει το δωμάτιο σου πιο φιλόξενο και χαλαρωτικό και επίσης στο να βοηθήσει στον καλό ύπνο. Το χρώμα είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση του περιβάλλοντος του σπιτιού σου.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα και πρέπει να τους εξετάσεις προσεκτικά κατά την επιλογή: από το μέγεθος του δωματίου και το επίπεδο φωτεινότητάς του, έως το στυλ των επίπλων και το δάπεδο.

Το μέγεθος του δωματίου

Το πρώτο πράγμα που πρέπεις να σκεφτείς όταν επιλέγεις χρώματα για τους τοίχους του υπνοδωματίου σου είναι το μέγεθος του δωματίου σου. Σε ένα μικρό χώρο, είναι σημαντικό να επιλέξεις μια χρωματική παλέτα που θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι το δωμάτιο είναι μεγαλύτερο και πιο ευάερο. Οι ανοιχτοί τόνοι είναι ιδανικοί για αυτόν τον σκοπό. Αντίθετα, αν έχεις έναν μεγάλο χώρο, η χρήση ανοιχτών χρωμάτων σε όλους τους τοίχους μπορεί να καταστήσει το δωμάτιο ανέμελο και ανούσιο. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να δοκιμάσεις πιο σκούρες και ενδιαφέρουσες αποχρώσεις σε έναν ή περισσότερους τοίχους. Το σημαντικό είναι πάντα να έχεις ισορροπία στους χρωματικούς συνδυασμούς, ώστε να κάνεις το δωμάτιο άνετο.

Ο φωτισμός

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπεις να λάβεις υπόψη κατά την επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων είναι η φωτεινότητα του υπνοδωματίου σου. Αν το δωμάτιο δεν έχει αρκετό φυσικό φως και είναι σκοτεινό, τότε συνίσταται να χρησιμοποιήσεις φωτεινά χρώματα στους τοίχους, καθώς αυτά μπορούν να φωτίσουν τον χώρο άμεσα. Αντίθετα, εάν η κρεβατοκάμαρα έχει μεγάλα παράθυρα που επιτρέπουν την είσοδο άφθονου φυσικού φωτός, τότε μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να επιλέξεις πιο σκούρες αποχρώσεις χωρίς να ανησυχείς. Αυτή η συμβουλή ισχύει ακόμη και για μικρούς χώρους.

Το στυλ της επίπλωσης

Κατά την επιλογή χρωμάτων για τους τοίχους, είναι σημαντικό να λαμβάνεις υπόψη τόσο το χρώμα των επίπλων όσο και το στυλ τους. Αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τον χαρακτήρα του δωματίου. Οι τοίχοι, όταν βάφονται με το σωστό χρώμα, επιτελούν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αρμονικής και ισορροπημένης συνολικής αισθητικής. Για παράδειγμα, αν τα έπιπλα του δωματίου σου είναι σκούρα, μπορείς να επιλέξεις αποχρώσεις του μπεζ, του θερμού γκρι ή του ιβουάρ για τους τοίχους. Το λευκό είναι επίσης ένα υπέροχο κλασικό χρώμα που μπορεί να φωτίσει το δωμάτιο! Αν, από την άλλη, τα έπιπλα είναι ανοιχτόχρωμα, τα παστέλ χρώματα ή ακόμη και πιο φωτεινές αποχρώσεις όπως το κοραλί ή το πράσινο είναι προτιμητέα για τους τοίχους.

Ας εξετάσουμε τώρα το στιλ των επίπλων: αν, για παράδειγμα, έχεις επιλέξει να δημιουργήσεις ένα rustic υπνοδωμάτιο, ιδανικά θα πρέπεις να έχεις τοίχους βαμμένους σε ζεστά χρώματα δίπλα σε έναν πέτρινο τοίχο. Σε ένα υπνοδωμάτιο με σκανδιναβικό στυλ, το λευκό, το μαύρο και το γκρίζο πρέπει να μοιράζονται αρμονικά στα έπιπλα, στους τοίχους και στο δάπεδο. Αν το στυλ chic σε ενδιαφέρει, τότε τοίχοι σε παστέλ χρώματα όπως γαλάζιο, ψυχρό γκρι και ροζ θα είναι η ιδανική επιλογή.

Το δάπεδο

Το τελευταίο πράγμα που πρέπεις να λάβεις υπόψη, όταν δεν ξέρεις ποια χρώματα να επιλέξεις για τους τοίχους της κρεβατοκάμαρας, είναι να τα ταιριάξεις με το δάπεδο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων, παρότι μπορεί να είναι προκλητικός, είναι απαραίτητος για να δημιουργήσεις ένα αρμονικό και άνετο περιβάλλον. Για παράδειγμα, αν το δάπεδο του δωματίου είναι σκούρο και δεν σκοπεύεις να το επιπλώσεις με βιομηχανικό στυλ, οι ανοιχτόχρωμοι τοίχοι είναι ιδανικοί για να φωτίσουν το δωμάτιο. Με σκούρες αποχρώσεις, μάλιστα, κινδυνεύεις να δημιουργήσεις σκοτεινή ατμόσφαιρα και να καταστήσεις το δωμάτιο πιο στενό.

Αν, από την άλλη, το δάπεδό σου είναι ανοιχτόχρωμο, έχεις μεγαλύτερη ελευθερία στην επιλογή των χρωμάτων των τοίχων. Μπορείς να δοκιμάσεις παρόμοιους τόνους (tone-on-tone) για ένα φωτεινό δωμάτιο ή να δημιουργήσεις αντίθεση με σκουρόχρωμους τοίχους, όπως μπλε ρουά ή αμυγδαλί, για να προσδώσεις ζωντάνια και δυναμισμό στο δωμάτιό σου. Αν, τέλος, το δάπεδό σου είναι από τσιμέντο ή κεραμικά πλακάκια και έχει πολλά διαφορετικά χρωματικά μοτίβα, η καλύτερη επιλογή για τους τοίχους είναι ουδέτερα χρώματα, όπως το λευκό ή το κρεμ. Μπορείς επίσης να σκεφτείς να βάψεις τους τοίχους σε ένα από τα χρώματα των πλακιδίων, για μεγαλύτερη συνοχή στον χώρο σου.

Τα χρώματα μπορούν να μεταμορφώσουν το περιβάλλον σας και να του προσδώσουν διαφορετική δυναμική. Είναι μια ευκαιρία να εκφράσεις τον προσωπικό σου ύφος και να δημιουργήσεις μια κρεβατοκάμαρα που αντικατοπτρίζει τα γούστα και την προσωπικότητά σου. Τέλος, θυμήσου ότι τα χρώματα είναι υποκειμενικά και η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετος και ευχαριστημένος στον δικό σου χώρο. Αφήσε τη φαντασία σου να οδηγήσει την επιλογή σου και απόλαυσε μια κρεβατοκάμαρα που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά σου και δημιουργεί έναν χώρο για χαλάρωση και ανανέωση.

top