Ένα δράπανο υψηλής ποιότητας είναι ένα πραγματικά απαραίτητο εργαλείο για DIY κατασκευές (εργασίες για κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία), ικανό να εξοικονομήσει χρόνο, προσπάθεια και ταλαιπωρία από αμέτρητες εργασίες στο σπίτι και στον κήπο. Για την επιλογή του κατάλληλου τρυπανιού, υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ. Με την πληθώρα των διαφορετικών χαρακτηριστικών από όπου μπορείς να επιλέξεις  συμπεριλαμβανομένης της δύναμης κρούσης, του ελέγχου μεταβλητής ταχύτητας και των ταχυτήτων είναι δύσκολο να γνωρίζεις από πού να ξεκινήσεις.

Στη Leroy Merlin, θα βρείς μια μεγάλη ποικιλία σε δράπανα με μπαταρία ή με καλώδιο, κατάλληλα για ένα πλήρες φάσμα εργασιών. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε αυτόν τον εύχρηστο οδηγό που έχει σχεδιαστεί για να σε βοηθήσει να επιλέξεις το δράπανο που ανταποκρίνεται ακριβώς στις ανάγκες σου

Ποιά είναι τα διαφορετικά είδη δραπάνων που υπάρχουν;

•  Με καλώδιο
Αν είσαι πιο έμπειρος ή θέλεις να κάνεις κάποια βαριά εργασία, τότε θα εκτιμήσεις την επιπλέον δύναμη και τη ροπή του τρυπανιού με ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτά τα ηλεκτρικά τρυπάνια-δράπανα είναι ιδανικά για πιο απαιτητικές εργασίες και συχνή χρήση, προσφέρουν επίσης, χαρακτηριστικά που δεν είναι διαθέσιμα στα περισσότερα ασύρματα μοντέλα. Με ένα τρυπάνι με καλώδιο, ποτέ δεν θα εξαντληθεί η δύναμη στο μέσο του έργου. Διαθέτουν μεγαλύτερη ισχύ και ροπή καθιστώντας τα πιο κατάλληλα για εργασίες βαρέως τύπου, όπως διάτρηση σε τοιχοποιία.

•  Με μπαταρία
Για την πλειοψηφία των DIY'ers (ερασιτέχνες), ένα ασύρματο τρυπάνι με μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία είναι μια καλή επιλογή. Είναι λιγότερο ισχυρό από τα τρυπάνια με καλώδιο, αλλά είναι ελαφρύ, εύχρηστο, ασφαλές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν οπουδήποτε. Για μεγάλες εργασίες ίσως να θέλεις να επενδύσεις σε μια δεύτερη μπαταρία ή ένα τρυπάνι (δράπανο) με λειτουργία γρήγορης φόρτισης, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένεις  ενώ η μπαταρία σας επαναφορτίζεται. Καλό είναι να γνωρίζεις: Τα ασύρματα τρυπάνια έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ευέλικτα και βολικά. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις  για να φτάσεις  σε δύσκολα μέρη.  Δεν υπάρχει κάποιο καλώδιο που να εμποδίζει την εργασία σου, με αποτέλεσμα να είναι ασφαλέστερα κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Εάν επιλέξεις ένα ασύρματο μοντέλο, θα χρειαστεί να σκεφτείς τον τύπο της μπαταρίας που χρειάζεσαι. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι μικρότερες και ελαφρύτερες από τις παραδοσιακές μπαταρίες Ni Cad. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου διατηρούν επίσης το φορτίο τους για περισσότερο χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερο συχνή φόρτιση μεταξύ των εργασιών. Οι μπαταρίες Ni Cad είναι ογκώδεις και βαρύτερες, αλλά τείνουν να είναι μια φθηνότερη επιλογή αν υπάρχει οικονομικός περιορισμός.

Ποια κλίμακα δύναμης (ισχύος) θα επιλέξεις για το δράπανό σου;

•  Tα δράπανα με μπαταρία διαθέτουν όλα κλίμακα Volt (οι τάσεις κυμαίνονται από 7.2v έως 24v). Όσο υψηλότερη είναι η τάση, τόσο ισχυρότερο είναι το δράπανο. Ένα δράπανο υψηλότερης τάσης παρέχει περισσότερη ισχύ, που θα διευκολύνει τη διάτρηση / βίδωμα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η εργασία πιο γρήγορα.

Καλό να γνωρίζεις ότι: Υψηλότερη τάση σημαίνει, επίσης, συνήθως μια πιο δυνατή και  βαρύτερη μπαταρία - αξίζει να σημειωθεί ότι μια μεγαλύτερη μπαταρία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το δράπανο θα λειτουργήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν επιλέξεις ένα δράπανο με καλώδιο (με ηλεκτρική ισχύ), όλα είναι σχετικά με την ισχύ. Μια υψηλότερη ισχύς δίνει περισσότερη δύναμη για βαρύτερες εργασίες και το τρυπάνι μπορεί να λειτουργήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς τον κίνδυνο υπερθέρμανσης. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η τάση ή η ισχύς, τόσο πιο ακριβό θα είναι το δράπανο.

Χρειάζεσαι ένα δράπανο με ταχύτητες;

•  Για γενικές διατρήσεις
Οι ταχύτητες σε ένα τρυπάνι-δράπανο μεταδίδουν ισχύ από τον κινητήρα στο τσοκ και το δράπανο. Διαφορετικές ταχύτητες σου επιτρέπουν να κάνεις καλύτερα διαφορετικά πράγματα. Για γενικές διατρήσεις, μία ταχύτητα είναι αρκετή και τα πιο απλά και φθηνότερα τρυπάνια συνήθως διατίθενται μια μόνο ταχύτητα.

•  Για χρήση ως κατσαβίδι
Αν χρησιμοποιήσεις το τρυπάνι ως κατσαβίδι, αξίζει να επενδύσεις επιπλέον χρήματα για ένα δράπανο με μια δεύτερη ταχύτητα. Η πρώτη ταχύτητα προσφέρει μεγαλύτερη ροπή στρέψης σε χαμηλότερες ταχύτητες - έτσι αποκτάς μεγαλύτερο έλεγχο του τρυπανιού κατά την περιστροφή των βιδών. Η δεύτερη ταχύτητα είναι χρήσιμη για διάτριση με μικρότερη ροπή, αλλά υψηλότερη ταχύτητα. Τα περισσότερα τρυπάνια δύναμης (δράπανα) διατίθενται με διάφορες ρυθμίσεις ροπής. Αυτό είναι καλό για την αντιμετώπιση του πλήρους φάσματος των υλικών που είναι πιθανό να συναντήσεις ως ερασιτέχνης DIY'er. Δαθέτουν επίσης, μια αντίστροφη ταχύτητα για την απομάκρυνση των βιδών ή την απελευθέρωση των διαφόρων εξαρτημάτων του τρυπανιού.

•  Μεταβλητή ταχύτητα
Τα απλής ταχύτητας και  χαμηλής ενέργειας τρυπάνια δεν είναι κατάλληλα για όλες τις εργασίες διάτρησης. Αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το δράπανο σε μια σειρά υλικών διαφορετικής αντοχής, τότε επίλεξε ένα δράπανο με μεταβλητό έλεγχο ταχύτητας, ώστε να μπορείς να προσαρμόζεις την ταχύτητα του τρυπανιού στην εργασία και το υλικό στο οποίο εργάζεσαι. Σημαντικό να γνωρίζεις ότι: Η ταχύτητα ενός τρυπανιού (μετρούμενη σε RPM - περιστροφές ανά λεπτό) είναι σημαντική για τη συνολική απόδοση. Για εργασίες ακριβείας, ένα δράπανο με μεταβλητή ταχύτητα θα σου επιτρέψει  να ξεκινήσεις αργά και να αυξήσεις  σταδιακά την ταχύτητα για πιο ακριβή και καθαρότερα αποτελέσματα. Τα δράπανα με "γρήγορη παύση" θα σταματήσουν γρήγορα όταν απελευθερωθεί η σκανδάλη, δίνοντάς σου επιπλέον έλεγχο και μέγιστη ακρίβεια.

•  Δράση κρούσης Πολλά δράπανα διατίθενται με κρούση για διάτρηση σε βαρύτερα και σκληρότερα υλικά, όπως η τοιχοποιία. Η δράση της κρούσης υποστηρίζει τη διάτρηση με εντυπωσιακή δράση ταυτόχρονα, καθιστώντας τη διάτρηση πολύ πιο γρήγορη και εύκολη. Για εργασίες χρησιμοποιώντας κρούση, θα χρειαστείς εξαρτήματα από σκληρυμένο καρβίδιο βολφραμίου (TCT).

Πώς γνωρίζεις ότι ένα δράπανο είναι κατάλληλο για εσένα;

• Πόσο εύκολα διαχειρίσιμο είναι το δράπανο κατά τη χρήση;
Όταν κρατάς ένα δράπανο ισχύος είναι σημαντικό να ελέγξεις ότι μπορείς να το ανυψώσεις άνετα και ότι δεν είναι πολύ βαρύ ή ογκώδες για εσένα. Εάν είναι βαρύ αρκετά ίσως κουραστείς κατά τη διάτρηση σε ύψος πάνω από το κεφάλι ή κατά τη διάρκεια εκτεταμένων περιόδων εργασίας. Ελέγχεις εάν η λαβή είναι άνετη (ειδικά εάν είσαι αριστερόχειρας) - μπορείς να βρεις μια ελαστική ή αντιολισθητική «μαλακή λαβή» ότι σας δίνει μεγαλύτερη σταθερότητα κ κράτημα. Οι λαβές σε σχήμα Τ είναι συνήθως ευκολότερες και πιο άνετες στη χρήση, επειδή η μπαταρία βρίσκεται στο κέντρο, γεγονός που καθιστά το τρυπάνι πιο ισορροπημένο.

• Ποια είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας;
Ο χρόνος διάρκειας μιας μπαταρίας και ο χρόνος επαναφόρτισης μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σου στην εκτέλεση μιας εργασίας, οπότε πριν κάνεις μια αγορά είναι καλό να αναρωτηθείς:
-  Διαθέτει γρήγορη φόρτιση μιας ώρας;
-  Μπορώ να αγοράσω μια πρόσθετη μπαταρία;
-  Μπορούν οι μπαταρίες να χρησιμοποιηθούν σε άλλα ηλεκτρικά εργαλεία της ίδιας μάρκας;

Συμβουλές

Σημαντικά ερωτήματα που μπορείς να λάβεις υποψη:

- Το τρυπάνι διατίθεται με χρήσιμα πρόσθετα μέρη, όπως μια καλή ανθεκτική θήκη μεταφοράς;

- Έχει όλα τα τρυπάνια που χρειάζεσαι;

- Υπάρχει καλή εγγύηση, τι καλύπτει και πόσο διαρκεί;

Επέλεξε τo δράπανο που ταιριάζει στις ανάγκες σου!

top