Ένα ηλεκτρικό τζάκι μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για εσένα αν θέλεις την άνεση και τη ζεστασιά της φλόγας, χωρίς τα προβλήματα που συνήθως σχετίζονται με τα παραδοσιακά τζάκια. Επιπλέον, τα ηλεκτρικά τζάκια απαιτούν λιγότερη συντήρηση και φροντίδα.

Για να επιλέξεις το κατάλληλο ηλεκτρικό τζάκι για εσένα, είναι σημαντικό να κατανοήσεις πώς λειτουργεί κάθε προϊόν και ποια μοντέλα είναι διαθέσιμα στην αγορά. Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το ιδανικό ηλεκτρικό τζάκι για τις ανάγκες σου.

Πώς λειτουργεί ένα διακοσμητικό ηλεκτρικό τζάκι;

Το ηλεκτρικό τζάκι θα ζεστάνει το δωμάτιο σου με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε μια ηλεκτρική θερμάστρα. Ωστόσο, οπτικά θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός αληθινού τζακιού: κυματιστές φλόγες, χόβολη και κούτσουρα, χωρίς τον μπελά του ξύλου, το φως της φωτιάς, τον καπνό στο δωμάτιο. 

Ένα σύστημα από λάμπες LED δημιουργεί τη ρεαλιστική αίσθηση της φλόγας του τζακιού. Επίσης, δεν χρειάζεσαι πολύ δουλειά για την τοποθέτηση καπναγωγού: απλά χρειάζεται μια απλή ηλεκτρική πρίζα για να μπορεί να δουλέψει. Με ένα κουμπί ή ένα τηλεχειριστήριο, τότε η φωτιά μπορεί να ανάψει, για την οποία μάλιστα σε ορισμένα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του μεγέθους της. 

Είναι επίσης δυνατό να διαχωριστεί η θερμαινόμενη επιλογή από την οπτική αίσθηση του φλεγόμενου κούτσουρου. Τέλος, ένας ανεμιστήρας διαχέει τη θερμότητα στο δωμάτιο σου.

Πόση ενέργεια παράγει ένα ηλεκτρικό τζάκι;

Εκτός από την εμφάνιση, ένα διακοσμητικό ηλεκτρικό τζάκι πρέπει επίσης να παρέχει θερμότητα. Θα χρειαστείς τουλάχιστον 100W για να θερμάνεις κάθε τετραγωνικό μέτρο (ή 40W για ένα κυβικό μέτρο). Έτσι, για ένα δωμάτιο 20 τετραγωνικών μέτρων, θα χρειαστείς ένα τζάκι 2.000W. 

Εντούτοις, πρέπεις να θυμηθείς ότι τα ηλεκτρικά τζάκια πρέπει να θεωρούνται ως δευτερεύουσες πηγές θερμότητας. Συνήθως, δεν είναι αρκετά ισχυρά για μεγάλα δωμάτια και πρέπει να υποστηρίζονται από άλλες μορφές θέρμανσης. 

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι τα σύγχρονα ηλεκτρικά τζάκια έχουν βελτιωμένες δυνατότητες και καταναλώνουν σχετικά λίγη ενέργεια σε σχέση με παλαιότερες ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης.

Η "φλόγα" στα ηλεκτρικά τζάκια

Η ρεαλιστική εμφάνιση των φλογών είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία των ηλεκτρικών τζακιών. Σε ορισμένα σχέδια ηλεκτρικών τζακιών, χρησιμοποιούνται πολύχρωμες λάμπες LED που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των φλογών ή των κούτσουρων, ενώ άλλα διαθέτουν κόκκινους κρυστάλλους για να προσομοιώσουν καλύτερα τη φλόγα. 

Όσο περισσότερη κίνηση έχουν οι φλόγες, τόσο πιο ρεαλιστικό είναι το αποτέλεσμα. Σημαντικό είναι επίσης να ελέγξεις τον χώρο που καλύπτει η φλόγα στην οθόνη, καθώς δεν είναι πάντα όλη αφιερωμένη στις φλόγες.

Εναλλακτικές δυνατότητες για ένα ηλεκτρικό τζάκι

Όλα τα τζάκια δεν προσφέρουν τις ίδιες εναλλακτικές δυνατότητες. Εάν ο βαθμός ρεαλισμού της φλόγας εξακολουθεί να είναι υποκειμενικός, τότε κάποιες άλλες λεπτομέρειες θα καθίστανται πιο ξεκάθαρες: 

Θέση θέρμανσης: Θα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις τη θέση από την οποία προέρχεται η θερμότητα, προσφέροντας περισσότερη άνεση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Θερμοστάτης: Θα μπορείς να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία όσο το δυνατόν καλύτερα.

Τηλεχειριστήριο: Θα μπορείς να ελέγξεις το τζάκι από απόσταση. 

Αυτόματο κλείσιμο: Η αυτόματη λειτουργία κλείνει το ηλεκτρικό τζάκι σε περίπτωση υπερθέρμανσης.

Η ρεαλιστική εμφάνιση των φλογών, η ισχύς θέρμανσης, ο έλεγχος μέσω τηλεχειριστηρίου και άλλες λειτουργίες κάνουν τη διαφορά. Επιλέγοντας το ιδανικό ηλεκτρικό τζάκι, μπορείς να δημιουργήσεις έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο για να απολαμβάνεις τις στιγμές σου με άνεση και χαλάρωση.

top