Καθημερινά κινούμαστε σε διάφορους χώρους, χωρίς πολλές φορές να προσέχουμε τα δάπεδά τους, εκτός κι αν κάποιο από αυτά είναι τόσο εντυπωσιακό που να τραβάει την προσοχή μας. Τα δάπεδα είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διακόσμησης και της λειτουργικότητας κάθε χώρου, και η επιλογή τους απαιτεί προσεκτική σκέψη και αξιολόγηση. Υπάρχουν ποικίλα υλικά για να επιλέξουμε για το δάπεδό μας, και η επιτυχία της επιλογής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Τα κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου υλικού περιλαμβάνουν την αισθητική, την ανθεκτικότητα, την ευκολία συντήρησης, το κόστος, καθώς και τη χρήση του χώρου. Είναι σημαντικό να εξετάζουμε προσεκτικά όλες αυτές τις παραμέτρους για να καταλήξουμε στην καταλληλότερη λύση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας. Έτσι, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το δάπεδο που θα επιλέξουμε θα προσθέτει αξία και άνεση στον χώρο μας, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό και λειτουργικό.

Τα κριτήρια επιλογής

 1. Το βάρος: Αρχικά πρέπει να εξετάσουμε αν το βάρος του δαπέδου με τα υλικά κατασκευής του είναι ανάλογο προς τις στατικές ικανότητες της κατασκευής. Στις νέες κατασκευές αυτό συνήθως είναι αυτονόητο, αλλά πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ανακαινίσεις, ιδιαίτερα αν το κτίριο είναι παλιό.
 2. Το κόστος προμήθειας και κατασκευής: Το κόστος προμήθειας και κατασκευής είναι ένα άλλο κριτήριο που θα μας καθοδηγήσει στην επιλογή του δαπέδου. Δεν πρέπει βέβαια να αγνοήσουμε τη διάρκεια ζωής και τη δαπάνη συντήρησης του δαπέδου, γιατί και αυτά επηρεάζουν το κόστος προμήθειας τους. Το δάπεδο δεν πρέπει να απαιτεί συνεχή και δαπανηρή συντήρηση και συγχρόνως θα πρέπει να μπορεί να καθαρίζεται εύκολα και οικονομικά.
 3. Οι ιδιότητες των υλικών: Οι ιδιότητες των υλικών του δαπέδου είναι ένα άλλο κριτήριο στις επιλογές μας. Ένα δάπεδο πρέπει να προσφέρει ηχοαπορροφητικότητα δηλαδή να απορροφά τους παραγόμενους θορύβους (ηχομόνωση από αερόφερτους και χτυπογενείς θορύβους), θερμομόνωση να εμποδίζει δηλαδή τη μετάδοση της θερμοκρασίας, μικρή απορροφητικότητα, δηλαδή να μην απορροφά τα διάφορα υγρά που ενδεχόμενα χύνονται επάνω του. Το δάπεδο, δεν πρέπει να είναι ολισθηρό, είτε σε φυσιολογικές συνθήκες είτε όταν βρέχεται ειδικά όταν πρόκειται για υγρούς χώρους (πχ. στο μπάνιο ή για το χώρο γύρω από την πισίνα).
 4. Αντοχή στη φθορά: Σημαντικό κριτήριο αποτελεί η αντοχή στη φθορά. Ο κάθε χώρος έχει διαφορετικές απαιτήσεις αντοχής. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για την επένδυση μιας σκάλας σε ένα δημόσιο κτίριο, από την οποία θα διέρχονται δεκάδες επισκέπτες καθημερινά, τότε το υλικό που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει μεγάλη αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις. Αντίθετα, αν πρόκειται για ένα δάπεδο στο υπνοδωμάτιο μιας κατοικίας, οι απαιτήσεις αντοχής είναι σαφώς μικρότερες. Συνεπώς, θα πρέπει να συνυπολογίζονται αφενός η χρήση του χώρου και αφετέρου η αντοχή του δαπέδου στη φθορά, στις μηχανικές καταπονήσεις (βάδισμα ανθρώπων, μετακίνηση και χτυπήματα από διάφορα αντικείμενα κ.λπ.), στις χημικές επιδράσεις των απορρυπαντικών, των οξέων κλπ., στο χρόνο και στη φωτιά.
 5. Αισθητική: Τέλος, το κριτήριο της αισθητικής πρέπει να συνυπολογίζεται μαζί με τα υπόλοιπα κριτήρια αλλά ποτέ δεν πρέπει να αποτελεί το βασικότερο κριτήριο επιλογής δαπέδου. Δεν έχει νόημα για παράδειγμα, να τοποθετήσουμε ένα όμορφο αλλά ευαίσθητο δάπεδο σε ένα χώρο από τον οποίο διέρχονται πολλά άτομα καθώς στο δάπεδο σύντομα θα εμφανιστούν φθορές.

Τα δάπεδα laminate

Πλεονεκτήματα
 1. είναι ανθεκτικά στη φθορά από τη βαριά χρήση (βάδισμα, κτυπήματα, χάραξη, μετακίνηση φορτίων, χημικά)
 2. αντέχουν σε μεγάλο βαθμό στο κάψιμο από τσιγάρα, αιχμηρά αντικείμενα (μυτερά τακούνια)
 3. συνδυάζουν εύκολη τοποθέτηση και οικονομική τιμή
 4. αποξηλώνονται εύκολα και μπορούν να επανατοποθετηθούν 3-4 φορές
 5. είναι αντιολισθηρά και αντιστατικά
 6. είναι κατάλληλα για αλλεργικά άτομα
 7. είναι εύκολος ο καθαρισμός τους ακόμα και από δύσκολους λεκέδες και δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα (τρίψιμο ή βερνίκωμα)
 8. δεν επιτρέπουν τη σκόνη να εισχωρήσει στη μάζα τους
 9. είναι απόλυτα συμβατά με συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης
 10. είναι ανθεκτικά σε χημικά (υγρά καθαρισμού, βαφές κλπ) και βραδύκαυστα
 11. υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης φθαρμένης σανίδας τοπικά
 12. αποτελούν ιδανική λύση για ανακαινίσεις λόγω του μικρού πάχους τους

Σημαντικό
 1. υστερούν στην φυσικότητα όψης ξύλου
 2. ανεξάρτητα με το ηχοαπορροφητικό υπόστρωμα δεν απορροφώνται οι κτυπογενείς ήχοι σε μεγάλο βαθμό
 3. δεν είναι εντελώς απρόσβλητα από την υγρασία

Συντήρηση
 1. το δάπεδο laminate καθαρίζεται με ηλεκτρική σκούπα ή νωπό πανί αποφεύγοντας το σφουγγάρισμα με πολύ νερό. Για τον καθαρισμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοινά καθαριστικά εκτός των καυστικών (χλωρίνη) και σε επίμονους λεκέδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί οινόπνευμα ή ασετόν
 2. καφές, χυμοί, κρέμα, τσάι, σιρόπι: καθαριστικά για λεκέδες μαύρα ίχνη από καουτσούκ, πίσσα,σοκολάτα, λίπος, λάδια, σάλτσες, κερί: βενζίνη, κραγιόν, μελάνι, στυλό: αλκοόλ, κρασί, σόδα, ξίδι, μουστάρδα,κέτσαπ, αίμα, χρωματομπογιά: υγρό σφουγγάρι με υγρό πιάτων
 3. τέλος, στα πόδια των επίπλων καλό είναι να τοποθετούνται τσοχάκια

Το δάπεδο από παρκέ

Πλεονεκτήματα
 1. προέρχεται από φυσικό υλικό, είναι οικολογικό με μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής
 2. χαρίζει μοναδική αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής, καθώς διατηρεί τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος
 3. είναι αντιολισθηρό
 4. είναι κλασικό, συνδυάζεται με όλα τα στυλ διακόσμησης του εσωτερικού χώρου
 5. είναι συμβατό με τα υπόλοιπα δομικά υλικά του χώρου
 6. είναι εύκολο στη συντήρηση και τον καθαρισμό
 7. σε περίπτωση φθοράς μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί
 8. προσθέτει αξία σε κάθε κατασκευή

Σημαντικό
 1. είναι ευαίσθητο στην υγρασία και προτείνεται έλεγχος στην υγρασία του χώρου και των διαρροών νερού
 2. είναι ευαίσθητο σε αιχμηρά αντικείμενα (τακούνια) και στη μετακίνηση επίπλων
 3. είναι ευαίσθητο σε σκληρά, όξινα καθαριστικά

Συντήρηση
 1. απλώστε ένα γυαλιστικό, μετά την τοποθέτηση και το στέγνωμα του βερνικωμένου παρκέ 2 με 3 φορές το χρόνο
 2. για βαθύ καθαρισμό, χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό κατά τα άλατα ανά 1 με 3 χρόνια
 3. μετά περάστε μια στρώση γυαλιστικού, το ξύλινο παρκέτο πρέπει να καθαρίζεται με ηλεκτρική σκούπα και νωπό πανί
 4. στα πόδια των επίπλων θα πρέπει να τοποθετούνται τσοχάκια. Θα πρέπει τέλος ο χώρος να αερίζεται καλά

Το δάπεδο από πλακίδια

Πλεονεκτήματα
 1. έχει μεγάλη αντοχή
 2. έχει ανθεκτικότητα σε τριβή και υψηλή κυκλοφορία
 3. είναι ανθεκτικό στη φωτιά
 4. παρουσιάζει αντιολισθηρότητα και μικρή απορροφητικότητα
 5. αντέχει σε ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές
 6. έχει εύκολη συντήρηση και καθαρισμό
 7. αντέχει σε χημικές προσβολές

Σημαντικό
 1. είναι σκληρό και κουραστικό μετά από πολύωρη ορθοστασία
 2. είναι ψυχρό κατά την επαφή του γυμνού ποδιού
 3. είναι ολισθηρό όταν είναι βρεγμένο
 4. τα πλακίδια παρουσιάζουν σταθερότητα του χρώματος τους, αλλά ο αρμός μπορεί να αποχρωματιστεί και είναι απορροφητικός

Συντήρηση
 1. ο καθαρισμός γίνεται με νερό και καθαριστικό χωρίς λίπη ή συνθετικές ουσίες. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Επίσης στο τμήμα χρωμάτων-καθαριστικών θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα ειδικών καθαριστικών για πλακάκια
 2. προστατέψτε το μπάνιο από κόλλες ή υλικά συναρμολόγησης. Ειδικές κοπές: Αν η κοπή ενός πλακιδίου δεν πρέπει να γίνει σε ίσια γραμμή, χρησιμοποιήστε ένα πριόνι πλακιδίων (δισκοπρίονο, φαλτσοπρίονο). Η στρογγυλή του λάμα επιτρέπει το κόψιμο του πλακιδίου σε οποιοδήποτε σχήμα.
 3. χρησιμοποιήστε πλακάκια από διαορετικές συσκευασίες για να υπάρχει αρμονία χρωμάτων
 4. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματιστούς αρμούς για να βάλετε τη δική σας πινελιά στο χώρο

Με την πληθώρα υλικών και σχεδίων που είναι διαθέσιμα στα LEROY MERLIN, μπορείς να βρεις την ιδανική λύση που θα αναδείξει τον χαρακτήρα του σπιτιού σου και θα ανταποκρίνεται στις καθημερινές σου ανάγκες.

top