Η κατανάλωση ρεύματος μπορεί να αυξηθεί λόγω της χρήσης κλιματιστικών στο σπίτι, είτε το καλοκαίρι, είτε τον χειμώνα.

Αν αναρωτιέσαι λοιπόν πώς θα πετύχεις μειωμένη κατανάλωση κλιματιστικού ενώ το «καις» συχνά, εδώ θα βρεις συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιείς το κλιματιστικό με τον καλύτερο τρόπο με τις καλύτερες πρακτικές!

Πώς υπολογίζεται η ετήσια κατανάλωση κλιματιστικού;

O κλιματισμός μπορεί να είναι «φίλος» σου για να απολαμβάνεις πάντα την ατμόσφαιρα του χώρου που βρίσκεσαι, αλλά «εχθρός» των λογαριασμών ρεύματος. Η κατανάλωση κλιματιστικού ανά ώρα είναι ενδεικτικά σε ένα κλιματιστικό 9.000 BTU περίπου  1 kW για κάθε ώρα! Όσον αφορά την ετήσια κατανάλωση κλιματιστικού, σε ένα μοντέλο inverter για παράδειγμα εκτιμάται τους καλοκαιρινούς μήνες στα 330 kWh, ενώ τους χειμερινούς στα 1200-1400 kWh. Ωστόσο, το πόσο ρεύμα καίει το κλιματιστικό σου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες που περνάνε και από το δικό σου χέρι και τώρα μπορείς να πάρεις μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας!

Η επιλογή κλιματιστικού είναι το Α και το Ω για εξοικονόμηση ενέργειας!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι να επιλέξεις το κατάλληλο κλιματιστικό. Τα νέα μοντέλα κλιματισμού σου επιτρέπουν να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία και να αφυγράνεις το περιβάλλον του δωματίου σου. Είναι σημαντικό πριν επιλέξεις κλιματιστικό, να διαβάσεις την ενεργειακή του ετικέτα, καθώς η ενεργειακή κλάση σου δείχνει πόσο ρεύμα καταναλώνει κατά τη λειτουργία του. Ένα κλιματιστικό Α, με ενεργειακή κλάση Α και υψηλότερη, μπορεί να εγγυηθεί μεγαλύτερη απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας έως 30%, σε σχέση με ένα κλιματιστικό με ενεργειακή κλάση D. Φυσικά, το μέγεθος του κλιματιστικου σου εξαρτάται και από το μέγεθος του δωματίου για να σε καθοδηγήσει στην τελική σου επιλογή.

Επίσης, τα νέα κλιματιστικά της αγοράς, όπως ένα κλιματιστικό inverter, έχει τη δυνατότητα ρύθμισης λειτουργίας για να απενεργοποιείται όταν φτάνει η θερμοκρασία του δωματίου σε καλά επίπεδα, χάρη στον κινητήρα του συμπιεστή που αυτορυθμίζεται! Έτσι φροντίζει διαρκώς για την εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται να το ανοιγοκλείνεις. Επίσης έχουν και δυνατότητα σύνδεσης Wi-Fi για να μπορείς να το ρυθμίσεις από απόσταση, σε περίπτωση που φύγεις από το σπίτι και το ξεχάσεις ανοιχτό, ώστε να αποφύγεις την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος κλιματιστικού.

Η εξοικονόμηση ενέργειας θέλει και εξοικονόμηση χώρου!

Όχι μόνο η επιλογή του καταλληλότερου κλιματιστικού, αλλά και η τοποθέτησή του στο σπίτι είναι σημαντική όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας! Τοποθέτησε λοιπόν το κλιματιστικό σου σε στρατηγικό σημείο του σπιτιού, ώστε να δροσίζεις όλους τους χώρους αλλά να μην κάνεις περιττά έξοδα. Αν για παράδειγμα έχεις πολλά δωμάτια στο σπίτι, η εγκατάσταση κλιματιστικού στο πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού δεν είναι σοφή κίνηση, καθώς θα θέλει ακόμα περισσότερη ενέργεια για τη λειτουργία του. Για εξοικονόμηση ενέργειας το κλιματιστικό δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο γιατί μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση κλιματιστικού έως και κατά 25%. Αντίθετα θα πρέπει να τοποθετείται στο πιο σκιερό δωμάτιο του σπιτιού! 

Φυσικά, αυτό προϋποθέτει να πάρεις και κλιματιστικό ανάλογο με τον χώρο σου και να διαλέξεις ανάμεσα σε κλιματιστικό 12000 BTU, κλιματιστικό 9000 BTU, κλιματιστικό 18000 BTU, κλιματιστικό 24000 BTU ώστε να καλύπτεις τις πραγματικές διαστάσεις των αναγκών σου, ενώ καλό θα ήταν σε πιο μικρούς χώρους που δεν βρίσκεσαι πολλές να τοποθετήσεις ένα air cooler για να το δροσίζεις όσο χρειάζεται!

Διατήρησε ισορροπημένη θερμοκρασία & ισχύ για εξοικονόμηση ενέργειας!

Μπορεί έξω να έχει ζέστη, αλλά μέσα δεν χρειάζεται να έχει παγετό! Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού είναι σημαντική για το πόσο τελικά θα κάψει. Οι πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι μόνο πραγματική σπατάλη, αλλά είναι και βλαβερές για την υγεία σου! Η θερμική διαφορά μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του σπιτιού πρέπει να είναι περίπου 8°C, ώστε να διατηρείται μια ευχάριστη θερμοκρασία στο σπίτι αλλά να μην παγώνει! υγκεκριμένα, για τη σωστή κατανάλωση ρεύματος κλιματιστικού συνιστάται η ρύθμιση μεταξύ 25 - 28°C  τον χειμώνα και 20-23°C το καλοκαίρι!

Οι ανάγκες δροσισμού του χώρου, καλό είναι να πηγαίνουν χέρι-χέρι με το μέγεθος και τις απαιτήσεις κάθε δωματίου. Η ισχύ του κλιματιστικού καθορίζεται από τον όγκο του χώρου και το πόσο φωτεινό είναι, γι’ αυτό καλό είναι να επιλέξεις ένα κλιματιστικό με βάση τα τ.μ. που θέλεις να δροσίζει! Για παράδειγμα, μέχρι 20 τ.μ. καλό είναι να έχει ισχύ 9.000 BTU, έτσι ώστε να κάνει τη δουλειά του χωρίς να καταναλώνει περιττή ενέργεια!

H αφύγρανση παίζει ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας!

Θα πίστευες ποτέ ότι ένας αφυγραντήρας μπορεί να σε σώσει από τα περιττά έξοδα; Και όμως,  ειδικά το καλοκαίρι με το κλιματιστικό που είναι μόνιμα στο “on”, θα βοηθήσει πολύ να μειώσεις την υγρασία στο σπίτι! Ένας αφυγραντήρας μπορεί να ρίξει την θερμοκρασία του σπιτιού κατά 3 ° C, μειώνοντας τη θερμότητα.

Ουσιαστικά, ο αφυγραντήρας έχει τη δυνατότητα να αναρροφά τον αέρα μέσα σε ένα περιβάλλον, επαναφέροντάς τον σε κυκλοφορία χωρίς υγρασία. Επομένως, απορροφά το νερό που υπάρχει στον αέρα με τη μορφή υδρατμών και καθαρίζει την ατμόσφαιρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πιο υγιεινό και καθαρό περιβάλλον με καθαρό αέρα. Όταν λοιπόν η θερμοκρασία του δωματίου είναι υψηλή, αν τα επίπεδα υγρασίας είναι επίσης υψηλά, η αντίληψη της θερμότητας είναι πιο έντονη. Ο αφυγραντήρας έχει την ικανότητα να μετριάζει τις ακραίες θερμοκρασίες, όχι μόνο όταν είναι υψηλές, αλλά και όταν είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Η χρήση του αφυγραντήρα προτείνεται ανεπιφύλακτα σε περιβάλλοντα όπου η υγρασία ξεπερνά το 50%.

Tips για την εξοικονόμηση ενέργειας στο κλιματιστικό σου!

  • Φρόντισε να «αφήνετε το κλιματιστικό να αναπνέει» και μην εμποδίζεις τον εξερχόμενο κρύο αέρα, καλύπτοντας τη συσκευή με κουρτίνες ή φυτά.

  • Να κλείνεις πάντα τα παράθυρα μόλις ανοίγεις το κλιματιστικό, για να μην ξεφεύγει ο δροσερός αέρας προς τα έξω.

  • Έλεγχε κάθε χρόνο τα φίλτρα του κλιματιστικού κάθε 2 μήνες ώστε να λειτουργεί καλύτερα και να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να παράγει καθαρότερο κλιματισμό.

  • Μην παρακάμπτεις την ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού σου! 

  • Φυσικά, η μόνωση για την εξοικονόμηση ενέργειας στο κλιματιστικό σου μετράει! Αν ο χώρος που χρησιμοποιείς το κλιματιστικό δεν έχει καλή μόνωση, τότε θα υπάρχουν σίγουρα απώλειες δροσερού αέρα! Αν για παράδειγμα το σπίτι του είναι κατά το ήμισυ ανακαινισμένο, καλύτερα προτίμησε να βάλεις το κλιματιστικό στον χώρο που έχει καινούργια κουφώματα στα παράθυρα.

Άλλαξε συνήθειες

Η εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων, γι’ αυτό ίσως πρέπει να σκεφτείς ξανά όχι πόσο το χρησιμοποιείς, αλλά πώς! Σίγουρα επιλέγοντας κλιματιστικά με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος θα έχεις μικρότερη κατανάλωση κλιματιστικού, αλλά όταν η μέρα είναι δροσερή ή το κρύο υποχωρεί, είναι πάντα καλύτερα να πατήσεις το ”power off”, να ανοίξεις τα παράθυρα και να υιοθετήσεις πρακτικά οικολογικές συνήθειες!  

top