Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία διαθέτουν αστείρευτη όρεξη για εξερεύνηση και παιχνίδι μέσα στο σπίτι. Πολλές φορές οι πειραματισμοί και τα παιχνίδια οδηγούν σε τραυματισμούς που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαροί.

     Για να αποφύγεις τους τραυματισμούς υπάρχουν αρκετές λύσεις για να κάνεις το σπίτι σου πιο ασφαλές μέχρι το παιδί σου να μεγαλώσει και να είναι σε θέση να αναγνωρίζει μόνο του τους κινδύνους.

  • Ασφάλεια σε ντουλάπια
Τα περισσότερα παιδιά έχουν την τάση να ανοίγουν τα ντουλάπια του σπιτιού και να ανακαλύπτουν τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα με τα χέρια ή το στόμα τους. Συνήθως τα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου περιέχουν απορρυπαντικά, φάρμακα, καυστικές ουσίες, αιχμηρά αντικείμενα όπως ψαλίδια και μαχαιροπίρουνα και ένα σωρό άλλα πράγματα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά. Για να μην ανησυχείς, για όλα αυτά τα φαινομενικά αθώα αντικείμενα, βάλε στα ντουλάπια και τα συρτάρια που είναι προσιτά από το παιδί ειδικό κλείδωμα ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να τα ανοίξει.

  • Ασφάλεια σε πρίζες
Εξίσου μεγάλος κίνδυνος είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Η τάση των παιδιών να αγγίζουν τις πρίζες και τα καλώδια αποτελεί σοβαρό κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία. Η λύση εδώ είναι να τοποθετήσεις καλύμματα πρίζας σε όλες τις πρίζες του σπιτιού και να μην έχεις καλώδια και πολύπριζα σε εύκολα προσβάσιμα σημεία αλλά να τα τοποθετήσεις όσο το δυνατόν ψηλότερα.

  • Ασφάλεια σε έπιπλα
Ακόμα και τα έπιπλα του σπιτιού σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Αιχμηρές γωνίες σε τραπέζια και μπουφέδες, ή εύθραυστα υλικά όπως το γυαλί σε έπιπλα και καθρέπτες μπορούν να καλυφθούν με ειδικά προστατευτικά. Επίσης είναι καλό να μην αφήνεις  βαριά διακοσμητικά όπως βάζα, τασάκια και άλλα αντικείμενα χαμηλά, καθώς είναι πολύ πιθανό να τα ρίξουν πάνω τους και να τραυματιστούν.

  • Ασφάλεια σε πόρτα
Τέλος, μην ξεχάσεις να βάλεις προστατευτικό στοπ πόρτας σε όλες τις πόρτες του σπιτιού ώστε σε περίπτωση που το μικρό σου συνηθίζει να τις ανοιγοκλείνει να μην τραυματίζονται τα δαχτυλάκια των χεριών και των ποδιών του.

Δες εδώ τα προϊόντα που θα χρειαστείς για να κάνεις το σπίτι ασφαλές και το παιχνίδι συνεχίζεται άφοβα.
top