Βρίσκεστε εδώ: Κεντρική Σελίδα Συμβουλές Μπάνιο

Τοποθετώ εύκολα WC

Πριν αρχίσουμε τις εργασίες, θα χρειαστεί να επιλέξουμε μία λεκάνη WC με βάση το σημείο που βρίσκεται ο κεντρικός σωλήνας αποχέτευσης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αποχέτευσης: από το δάπεδο, από τον τοίχο, κεντρική κρυμμένη αποχέτευση, κλπ...

topotheto_lekani_WC_1

Προετοιμασία

Ιδανικά θα πρέπει να προσέξουμε και να τηρήσουμε μερικές διαστάσεις για να έχουμε τον μέγιστο δυνατό χώρο γύρω από τη λεκάνη. Ο χώρος του WC θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 90 εκ μήκος και 1 μ μάκρος. Πρέπει να προβλέψουμε  20 εκ δίπλα από κάθε πλευρά της λεκάνης και 30 με 40 εκ μπροστά από τη λεκάνη.

Είναι απαραίτητο να έχουμε ένα σωλήνα παροχής νερού – συνήθως ένα χάλκινο σωλήνα με διάμετρο 8/10 χιλιοστά η 10/12 χιλιοστά και έναν κεντρικό σωλήνα αποχέτευσης από τον οποίο θα απομακρίνονται τα λύματα.
topotheto_lekani_WC_2 Κόβουμε τη παροχή νερού, και στη συνέχεια ξεβιδώνουμε και απελευθερώνουμε τον σωλήνα παροχής που συνδέεται με το καζανάκι. Ξεβιδώνουμε τις βίδες που στερεώνουν τη λεκάνη στο πάτωμα. Αποκολλούμε τη λεκάνη από το πάτωμα καθώς και τη λεκάνη από τον σωλήνα αποχέτευσης.
Αφότου απομακρύνουμε το καζανάκι και τη λεκάνη, καθαρίζουμε τον σωλήνα αποχέτευσης για να τοποθετήσουμε στη συνέχεια ένα νέο σύνδεσμο/ρακόρ. topotheto_lekani_WC_3

Τοποθέτηση της λεκάνης

Τοποθετούμε την λεκάνη προσωρινά πάνω στις τρύπες στο δάπεδο. Τοποθετούμε επίσης την έξοδο της αποχέτευσης μέσα στο σωλήνα εκκένωσης. Χρειάζεται προσοχή ώστε το καζανάκι να είναι τελείως κάθετο με τον τοίχο. Φροντίζουμε επίσης η λεκάνη να είναι ίσια τοποθετημένη χρησιμοποιώντας το αλφάδι. Αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιούμε λίγο στόκο για να ανασηκώσουμε και να ισιώσουμε τη λεκάνη. Αφαιρούμε την λεκάνη, ανοίγουμε τρύπες εαν χρειάζεται, και τοποθετούμε ούπα. Πριν βιδώσουμε τις βίδες, ανασηκώνουμε τη λεκάνη και την τοποθετούμε μέσα στο σωλήνα εξόδου προς την αποχέτευση. Τέλος τοποθετούμε τη λεκάνη στο πάτωμα με τη βοήθεια σιλικόνης.

topotheto_lekani_WC_4

1ος τρόπος: Τοποθετούμε το πλαστικό περίβλημα  πάνω στον σωλήνα εκκένωσης και το σφίγγουμε γερά. Θα διασφαλίσει την στεγανοποίηση.

topotheto_lekani_WC_5
topotheto_lekani_WC_6

2ος τρόπος: Είναι επίσης δυνατό να στεγανοποιήσουμε το σωλήνα χρησιμοποιώντας φλάντζα (ελαστικά στεγάνωσης), τσιμεντόκολλα η κονίαμα. Σφίγγουμε τις βίδες στα ούπα. Τοποθετούμε ένα πλαστικό καπάκι πάνω στις κεφαλές των βιδών.

Τοποθετούμε το καζανάκι

 

 Τοποθετούμε το καζανάκι πάνω στη λεκάνη και το σταθεροποιούμε με ειδικές βίδες, που είναι εξοπλισμένες με  ροδέλες στεγανοποίησης από καουτσούκ.

topotheto_lekani_WC_7

topotheto_lekani_WC_8

Σφίγγουμε τα παξιμάδια.

Τοποθετούμε το μηχανισμό του καζανακιού.

Συνδέουμε τον διακόπτη παροχής και διακοπής νερού, που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του καζανακίου. Σφίγγουμε το παξιμάδι που συνδέει τον διακόπτη με την παροχή κρύου νερού προσθέτοντας μία φλάντζα για απόλυτη στεγανοποίηση.

Τοποθετούμε το καπάκι και βιδώνουμε το κουμπί στο πάνω μέρος του καζανακίου. Κάνουμε έναν έλεγχο ότι όλα λειτουργούν σωστά.

Βεβαιωνόμαστε ότι στερεώσαμε γερά τα διάφορα στελέχη μεταξύ τους, χωρίς όμως να τα σφύξουμε υπερβολικά:  είναι εύθραυστα αντικείμενα και μπορεί να σπάσουν.